Designing your life – in 5 stappen naar jouw droombaan

Gepost op:

26 maart 2019

Stel je bent niet blij met je huidige baan maar je weet ook niet wat je dan wél zou willen doen.  Dit kan een beklemmend gevoel geven, want hoe ga je er ooit achter komen wat je wil?

Dat begint door niet op zoek te gaan naar het alomvattende antwoord: jouw passie. Dit is namelijk gebaseerd op assumpties zonder bewijs. Als je nog nooit gecodeerd hebt, dan zou het raar zijn om een IT opleiding te gaan doen en er dan vanuit te gaan dat je hier gepassioneerd over gaat zijn. Passie komt dus niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van experimenteren, exploreren, en nieuwsgierigheid. Je volgt het niet, je vindt het.

Bill Burnett en Dave Evans hebben het boek Designing your life geschreven waarin ze mensen aanmoedigen om het leven net zo te beschouwen als het ontwerpen van een nieuw product of dienst. Design thinking is namelijk een innovatie methodologie waarin je in een paar stappen opties genereert, strategieën toetst, en op basis van feedback je product weer aanpast.  Bill en Dave hebben in hun boek ‘Designing Your Life’ hele concrete stappen uitgewerkt waar jij direct mee aan de slag kunt. Zodat jij jouw leven op deze pragmatische manier een nieuwe wending kunt geven.

Ik raad je aan om het boek te lezen maar bij deze alvast een overzicht van de stappen naar een baan waar jij blij van wordt.   

Stap 1: Leg het vergrootglas op de zere plek

Net zoals bij het ontwerpen van een product, zul je op zoek moeten naar de pijnpunten en behoeftes van je eindgebruiker. In dit geval ben jij de eind gebruiker.  Welk probleem wil jij voor jezelf oplossen? En is er nog een dieper liggend probleem dat hier ten grondslag aan ligt? Ga na wat jou nu ongelukkig maakt in je werk maar kijk ook naar de dingen waar je blij van wordt.

Stap 2: Laat je brein de vrije loop met de wildste ideeën 

In deze fase moet je vooral zoveel mogelijk ideeën bedenken. Bedenk wat je allemaal leuk vindt om te doen, waar je goed in bent, en waar je heel blij van wordt.  Als het goed is heb je straks een lijstje met allemaal thema’s/opties die je kunt gaan exploreren.

Stap 3: Praten, doen, observeren…

Nu gaat het erom dat je gaat experimenteren met de ideeën die je gegenereerd hebt. Want alleen door te ervaren zul je erachter komen of iets bij je past. Ga gesprekken voeren met mensen die werk doen waar jij interesse in hebt. Ga misschien een cursus doen in het vakgebied van jouw interesse. En misschien kan je wel een dag meelopen met iemand?  Hou bij ieder experiment bij hoe je het ervaren hebt, zodat je straks voor jezelf de analyse kunt maken en een volgende stap durft te zetten.

Stap 4: Hmm, wat heb ik allemaal geleerd?

Wat heb je geleerd van alle experimenten? Wat sprak je aan en wat niet? Heb je van sommige mensen misschien nog meer informatie nodig om bevestiging te krijgen? Is er al iets waar je heel enthousiast over bent en waar je misschien al praktische informatie over moet vinden om te overwegen of je ervoor wilt gaan? Je leest het al, nu is het moment om de doorgronden hoe je de verschillende experimenten hebt ervaren en waar je het beste gevoel bij hebt.

Stap 5: En nu actie!

Nu wordt het tijd om de beste optie daadwerkelijk te gaan doen. Schrijf je in voor die opleiding of start met solliciteren op die vacature die jou aanspreekt. Belangrijker nog, wees vooral niet bang dat dit niet de juiste stap is. Je kan altijd weer iets nieuws gaan doen!

Wil je weten hoe iemand anders Life Design succesvol heeft toegepast om haar leven een nieuwe draai te geven? Lees dan dit artikel.

PS. Hier kan je het boek ‘ Designing Your Life’ kopen


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *