Drie signalen dat jij teveel aan het piekeren bent

Gepost op:

24 april 2019

Piekeraar, keuze stresskip, eeuwige twijfelkont, krijg jij dit soort kreten regelmatig naar je hoofd geslingerd? Dan ben jij waarschijnlijk, net als ik, een ‘overthinker’- iemand die alle keuzes in het leven op een weegschaal legt en daardoor geen knoop kan doorhakken.

Maar laten we nou voorkomen dat jouw besluiteloosheid de reden is dat jij over 30 jaar terugkijkt op je carrière en denkt: oh, had ik nou maar…

Dit artikel vat een aantal gedragingen van een overthinker samen en geeft jou handreikingen om het piekeren te stoppen.

Ben jij een piekeraar die alle opties overdenkt en zichzelf helemaal wezenloos zoekt?

Je bent op het punt aanbeland dat je iets anders wilt in je carrière maar je hebt eigenlijk geen idee wat. Jouw natuurlijke reactie in zo’n situatie is om achter je laptop te kruipen en uren lang onderzoek te doen. Google search na Google search hoop jij jouw ‘aha-dit is het!’ moment te vinden. Op een zeker moment vind je een vacature die jouw hart enigszins sneller doet kloppen maar jouw piekeren neemt al snel de overhand. Nee denk je, ik moet tóch nog even verder zoeken…

Herken jij deze enorme verzameldrang naar mogelijkheden? Stop daarmee!

De kunst is namelijk om jezelf te beperken tot twee tot drie goede opties en hier actie op te ondernemen. Solliciteer op alle drie de opties. En geen paniek, solliciteren betekent niet meteen dat je vast zit. Je gaat gewoon ervaren wat je ervan vindt, nee zeggen kan altijd.

Op deze manier maak je progressie en ben je niet al jouw kostbare tijd kwijt aan het piekeren.

Zie jij bij iedere optie een ‘ja maar’?

Toegegeven, ik maak mij regelmatig schuldig aan het ja-maar denken. Ja maar, ik ben er niet klaar voor om ondernemer te zijn, of, ja maar het is niet verstandig als ik een sabbatical neem.  Er is altijd wel een ja-maar stemmetje in mijn achterhoofd die mij tegenhoud om een keuze te maken.

Een heel wijs persoon zei ooit tegen mij: zet die ja-maar nou om naar een reden dat iets wél kan.

Laten we een willekeurig voorbeeld nemen. Je bent inmiddels 35 en komt erachter dat je het bedrijfsleven zat bent en je piekert regelmatig over het vak van een verpleegster. Dan denk je misschien wel: ja maar, dan verdien ik een stuk minder dan dat ik nu doe.

Laten we dit nou eens omzetten in ‘ik kan’ gevolgd door ‘en zo ga ik het doen…’.  Ik kan verpleegster worden en dat ga ik doen door mijn woon kosten en kleding uitgaven te beperken.

Deze zinscombinatie zorgt ervoor dat jouw hersenen heel anders gaan beredeneren. In plaats van in problemen te denken, ga je in oplossingen denken. En zo lijkt jouw droom toch realiseerbaarder dan je in eerste instantie dacht. In mijn eerdere blog lees je wat het Harry heeft gebracht om in mogelijkheden te denken. Ook loont het de moeite om het verhaal van AFM topvrouw Merel van Vroonhoven te lezen. Zij heeft haar topbaan opgezegd om in het speciaal onderwijs te gaan werken. Hoe stoer is dat?

Pieker jij over verandering?

Sommige mensen zijn heel onbezonnen in hun keuzes en springen van het ene avontuur naar het andere. Vaak een beetje ondoordacht en door menigeen afgeschilderd als onverantwoordelijk. Maar je moet het deze types nageven, ze dúrven wel.  Dit zijn de types die niet bang zijn om fouten te maken en het leven te nemen zoals het hen toebehoort.

Aan de andere kant van het spectrum heb je de types die het onbekende heel spannend vinden. Types die de duik in het diepe liever niet maken. Vaak hebben dit soort mensen ook spijt van keuzes die ze in het verleden gemaakt hebben en kijken ze ook regelmatig met berouw terug.

Zonde eigenlijk, want de gezegde is niet voor niets ‘all the magic happens outside of your comfort zone’. Herken jij je in het iets voorzichtigere type? Zorg dan dat je je angsten met iemand deelt. Neem iemand in vertrouwen en deel je angst, want door erover te praten stop je met het eeuwige piekeren.

Deze eenvoudige tips hebben mij geholpen om het leven niet onnodig ingewikkeld te maken. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt gehad! Alle feedback is welkom in het reactieveld hieronder.

Wil jij uit de piekermodus en in de actiemodus komen? Zodat je voor jezelf een carrière creëert waar je gelukkig van wordt? Kijk dan eens naar de online cursus Jouw Carrière Kompas .Wij willen je echt helpen die stap naar jouw droombaan te durven zetten ?


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *