Ontdek welke bedrijfscultuur het beste bij jou past

Gepost op:

11 februari 2020

Bij sommige organisaties zul jij floreren. Hier ga jij als persoon groeien en succesvol zijn. Het tegenovergestelde kan waar zijn bij een andere type organisatie. Hier kan jij totaal niet op je plek zitten en ga je met lood in je schoenen naartoe. Dit soort plekken zorgen ervoor dat jij je baan opzegt voordat je überhaupt iets geleerd of bereikt hebt. 

Het zoeken naar een nieuwe baan zorgt voor een hoop druk en spanning. Hierdoor stort jij je vol overgave op het sollicitatieproces en vergeet je misschien écht kritisch te kijken naar het bedrijf waar je komt te werken. 

Terwijl het toch zo ontzettend belangrijk is dat je goed onderzoekt of het bedrijf waar je solliciteert wel echt bij je past voordat je de aanbieding accepteert. 

Ik wil voorkomen dat jij in deze valkuil springt. Daarom heb ik een checklist gemaakt zodat jij kunt bepalen of het bedrijf waar je solliciteert wel goed bij je past.

Checklist: Past de organisatie bij jou?

Voordat je ergens gaat solliciteren is het verstandig om de onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden zodat jij ergens gaat werken waar je goed past.

☑️Wat is jouw persoonlijke missie en past dit bij de missie van de organisatie?
☑️Past de bedrijfscultuur bij jouw persoonlijkheid?
☑️Zijn de teamleden mensen met wie je graag zou willen werken?
☑️Krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen?
☑️Wat zijn je doorgroeimogelijkheden? Hoe ondersteunt het bedrijf jouw groei?

4 verschillende bedrijfsculturen

Er zijn verschillende manieren om bedrijfsculturen te typeren. De methode van Professors Quinn en Cameron is het meest bekend en gebruikt.  Het is niet zo dat een bedrijf maar uit 1 cultuur type bestaat. Wel zien we vaak dat 1 cultuur type het dominantere cultuur type is.

  • Innovatiegericht –  Ben jij flexibel, creatief, zelfstandig bent en durf je risico’s te nemen? Dan past deze cultuur misschien wel bij jou! Vaak zijn het creatieve en/of technologische organisaties die constant bezig zijn met het creëren van nieuwe diensten of producten. Kernbegrippen: Vernieuwen, flexibiliteit, creativiteit, experimenteren, risico’s nemen en groei.
  • ?Mensgericht – Deze type cultuur vind je vaak terug in wat kleinere organisaties met heel veel aandacht voor personeel en de klant. Samenwerking, ontwikkeling van personeel, openheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn onderdelen die kenmerkend zijn voor deze cultuur.  Je kan rekenen op veel coaching, bedrijfsuitjes en betrokkenheid waarin jij jezelf kan ontwikkelen.
  • Beheersgericht –  Hou je van regels en procedures dan voel jij je misschien wel thuis in een beheersgerichte organisatie.  Ook moet je goed om kunnen gaan met hiërarchie. De leidinggevenden coördineren en bepalen de spelregels.  Beheersgerichte culturen vind je vaak in grote corporates. Kernbegrippen: Stabiliteit, voorspelbaarheid,  beheersbaarheid, uniformiteit, efficiëntie en interne focus, zijn kern begrippen in deze cultuur. Oh, en veel vergaderen hoort er ook bij.
  • Resultaatgericht – Ben jij competitief ingesteld en ben jij iemand die van concrete doelstellingen houdt? Dan ben jij misschien wel een type voor een resultaatgerichte cultuur! In deze cultuur kan je rekenen op targets en een beloning bij het halen van deze doelen.Vaak zie je deze cultuur terug bij Advies bureaus en sales gedreven organisaties.

Test: welke bedrijfscultuur past bij jou? 

Doe de officiële test van OCAI om te bepalen welk type bedrijfscultuur het beste bij jou past.

Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters

PS. Ben jij toe aan een carrièreswitch omdat je momenteel in een bedrijfscultuur werkt dat niet bij je past ? Kijk dan eens naar onze online cursus ? Jouw Carrière Kompas?


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *