Jobcrafting geeft betekenis aan iedere baan

Gepost op:

4 april 2020

We willen het allemaal maar wat is het nou eigenlijk: Betekenisvol werk?  

Om te beginnen is het subjectief. Niemand bepaalt voor jou of jouw werk betekenisvol is, behalve jij zelf. Weet je het zelf eigenlijk ook niet zo goed dan is er wel een stelregel waar je aan vast kan houden. 

Je weet dat je betekenisvol werk hebt als je… 

  1. Intrinsiek gemotiveerd bent – oftewel je bent vanuit jezelf gemotiveerd om te werken en doet het niet voor het geld of een andere beloning.  
  2. Iets doet voor een ander – je werk heeft een positieve impact op iemands leven.  
  3. Een hechte band met collega’s hebt – mensen op wie je kunt bouwen en die ook op jou kunnen bouwen 

Waarom is het belangrijk om betekenis uit je werk te halen? Het geeft je een reden om s ’ochtends uit bed te stappen. Het geeft je ook energie en maakt je productiever waardoor je op korte en lange termijn ook succesvoller zult zijn. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die meer waarde hechten aan betekenisgeving over geluk in werk, op de langere termijn gelukkiger zijn. 

Het blijkt dus best belangrijk om betekenisvol werk te doen.  

Hoe kan je in je huidige werk ervoor zorgen dat je meer betekenis haalt uit hetgeen dat je doet? 

Hiervoor hebben psychologen Amy Wrzesniewski and Jane E. Dutton de Job Crafting methode ontwikkeld.   

Jobcrafting om jouw huidige baan betekenis te geven 

Bij Jobcrafting gaat het erom dat je proactieve stappen onderneemt om het werk wat je nu doet aan te passen.  Volgens Amy Wrzesniewski en Jane E. Dutton kun je taken, relaties, en de perceptie van je baan aanpassen om het meer betekenis te geven.   Op die manier ‘ craften’  we onze job en maken we het vanzelf betekenisvoller. 

Hoe kan jij dat nou met jouw baan doen? 

Task crafting 

Het begint met de taken die je doet. Je zou bepaalde taken aanvullend op je huidige rol kunnen oppakken om meer betekenis te halen uit je werkzaamheden.  Dingen oppakken die eigenlijk niet persee bij je takenpakket horen maar jou wel het gevoel geven waarde te leveren.  

Een bus chauffeur kan bijvoorbeeld besluiten om toeristen te helpen met het aangeven van leuke toeristische trekpleisters. Een schoonmaakster kan samen met de bejaarde dame voor zie schoonmaakt ook even een wandeling maken. Dan komt de bejaarde vrouw ook even buiten en geniet ze van het mooie weer. Een bankier kan ervoor kiezen om een uur van zijn tijd per week te besteden aan het tewoord staan van klanten.  

Tal van voorbeelden hoe je jouw eigen werkzaamheden kunt uitbreiden om meer betekenis uit je werk te halen. 

Relational crafting 

Kijk eens naar de mensen met wie je nu omgaat op kantoor. Zijn dat mensen met wie je graag je tijd spendeert en energie uithaalt? En zijn dat ook mensen die jou inspireren om het beste uit jezelf te halen? 

Onderschat niet de impact van je omgeving. Zij hebben een belangrijke rol in jouw persoonlijke ontwikkeling.  Als je het gevoel hebt dat je jouw netwerk kunt uitbreiden om zodoende met mensen om te gaan die jou kunnen helpen in je ontwikkeling naar betekenisvoller werk? Zoek dat contact dan vooral op! 

Cognitive crafting 

Tot slot hebben we nog cognitive crafting. Dit gaat vooral over je mindset. Betrap jij jezelf weleens op nuchtere en bijna cynische gedachtes over je werk? Dat je eigenlijk helemaal nergens het nut meer van ziet en je eigen baan als een Bullshit baan bestempeld?  Dan ben je verkeerd bezig. Want dat is namelijk niet zo. Je wordt niet voor niets betaald voor wat je doet dus het wordt tijd dat je daar ook het nut van gaat inzien. Wees niet te streng en te kritisch voor jezelf. 

Door een wat positievere kijk te nemen zul je vanzelf gaan ervaren dat je wel degelijk betekenisvol werk doet maar dat je daar tot nu toe geen aandacht aan hebt besteeed. 

Het zijn dus vooral kleine aanpassingen in jouw manier van denken en werken die ervoor gaan zorgen dat ook jij betekenisvol werk doet. Ook al lijkt dat nu misschien niet zo?

Wat ga jij doen om jouw werk meer betekenis te geven? Laat het mij weten in een reactie onder het artikel. Ben benieuwd!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bc164883425eacd16668abd9b1f59d39.png

Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters

 


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *