Leer hoe je carrière keuzes maakt die echt bij je passen

Gepost op:

7 mei 2020

Vaak nemen we het onszelf kwalijk dat we bepaalde carrière keuzes nooit serieus overwogen hebben.

Zo weet ik nog goed dat m’n moeder tegen mij zei: ik vind jou echt een type voor de Politie Academie. Je zou een goede politie rechercheur kunnen zijn. Ik was toen 18 en had maar een doel en dat was het studentenleven gaan ervaren. Als ik naar de Politie Academie zou gaan dan zou ik dat niet hebben. M’n zus was al aan het studeren in Rotterdam en ik zag een leventje zoals zij dat had wel voor me. Bovendien kende ik ook niemand die naar de Politie Academie ging. Iedereen ging studeren…

Op dat moment besloot ik het niet eens te overwegen en lachte ik het idee weg. Nu heb ik weleens spijt. Waarom heb ik het toen nooit overwogen? Misschien had m’n moeder wel gelijk! Opzich snap ik wel waarom ze het voor mij bedacht had. Ik ben actief, ik hou van variatie in m’n werk en zoek altijd de adrenaline op. Zucht…Had ik maar?!

Is dit herkenbaar voor jou? Heb jij terugkijkend je ook teveel blind gestaard op 1 type carrièrepad en nooit écht goed om je heen gekeken wat er nog meer was?

Volgens Psycholoog en schrijver Linda Gottfredson kunnen we dat onszelf niet kwalijk nemen.  Zij heeft een theorie ontwikkeld dat uitleg geeft hoe wij onze carrière keuzes maken.  De theorie bestaat uit twee processen: Circumscription en Compromise.

Als je haar theorie begrijpt dan zul je ook beter begrijpen waarom je bepaalde keuzes in je carrière hebt gemaakt. Dan zul je ook niet meer zo streng voor jezelf zijn? Na de uitleg over haar theorie geef ik je vragen die jij kunt beantwoorden om al jouw baan opties weer eens serieus te heroverwegen.

Circumscriptionbepaalde opties sluit je uit op basis van jouw perceptie over wie jij bent

Onze DNA, omgeving en ervaringen vormen een circumscription (beperking) waarbij we beroepsalternatieven elimineren die in strijd zijn met ons zelfconcept.[1] Ok dit klinkt ingewikkeld dus ik probeer het wat eenvoudiger uit te leggen.

Als persoon word je gevormd door je omgeving en de ervaringen die je opdoet. Je groeit op in een bepaald milieu en bevind je in een sociale omgeving. Je ouders geven jou hun normen en waarden mee. Samen met je vrienden en familie creëer je levens ervaringen. Dit alles vormt jouw perceptie over wie je bent: jouw zelfbeeld.

Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid in het buitenland en zat dus op een internationale school. Alle kinderen bij mij op school hadden ouders die in het bedrijfsleven werkzaam waren. Mijn eigen vader werkte bij een bank.  Dit heeft mijn beeld over mijn toekomst ook behoorlijk gevormd. Uiteindelijk ben ik marketing en bedrijfskunde gaan studeren omdat ik dat kende vanuit het wereldje waarin ik was opgegroeid. Als ik op Nederlandse vrije school had gezeten dan was mijn perceptie over de mogelijkheden die ik had misschien wel heel anders geweest.

Is dit herkenbaar voor jou? Herken jij ook dat je in een bepaalde omgeving bent opgegroeid met bepaalde normen en waarden die stiekem best wel veel invloed hebben gehad op de studie en carrière keuzes die jij hebt gemaakt?

Nadat Circumscription bepaalde opties voor ons heeft uitgesloten op basis van onze eigen perceptie over onszelf en onze omgeving, is de volgende stap Compromise.

Compromisemensen zijn geneigd de voorkeur te geven aan makkelijke en toegankelijke opties in plaats van opties die beter bij hun eigen zelfbeeld passen.

Circumscription zorgt er dus voor dat mensen zich beperken tot carrière opties waarvan zij denken dat het beter bij hun zelfbeeld past. Vervolgens gaan ze de opties die ze hebben kiezen op basis van gemak. Door een gebrek aan kennis en informatie over de rollen en een gebrek aan sociale connecties, zijn mensen geneigd om een compromis te sluiten.

Uit onderzoek is gebleken dat dit je niet gelukkiger maakt.  Mensen die ervaren dat ze een compromis hebben gesloten hebben vaak negatieve gevoelens, ervaren meer stress en minder plezier in hun werk.  

Ontdek waarom jij bepaalde carrière keuzes hebt gemaakt

Je kunt jezelf een aantal vragen stellen om erachter te komen hoe jij tot jouw carrière keuzes bent gekomen. Als je de volgende vragen voor jezelf beantwoord ontdek je hoe je geprogrammeerd bent. Oftewel, welke factoren hebben invloed gehad op jouw beweegredenen in je carrière. Als je hier bewust van bent kan je vanaf nu ook beter richting geven aan je toekomstige carrière. Je bent je namelijk bewust van je eigen denkpatronen en kan deze daardoor makkelijker bijsturen of uitschakelen.

Stel jezelf de volgende vragen over hoe jij tot jouw carrière keuzes bent gekomen en wat je zou kunnen doen om in het vervolg meer vanuit je hart keuzes te maken:

  • Beschrijf in een aantal zinnen hoe je tot op heden jouw carrière opties hebt gemaakt.
  • Welke opties heb je uitgesloten en waarom?
  • Hoe heb je besloten dat deze opties niet geschikt waren voor jou?
  • Wat zou een baan voor jou onaanvaardbaar maken?
  • Welke invloed denk jij dat jouw familieachtergrond heeft gehad op het scala aan opties die jij overwogen hebt?
  • Welke opties heb jij bestempeld als ‘buiten jouw bereik’ en waarom?
  • Wat heb je gedaan om het aantal opties dat je overweegt uit te breiden?
  • Wat zou je kunnen doen om jouw kansen op een meer bevredigende rol te vergroten?
  • Wat heb je gedaan om te onderzoeken hoe realistisch deze optie voor jou zou zijn?

Wil je meteen aan de slag om jouw carrière keuzes zelf richting te geven en niet te laten bepalen door allerlei andere factoren? Kijk dan eens naar onze online cursus Jouw Carrière Kompas. In 5 dagen krijg jij helderheid over wie je bent en wat je wil in je carrière.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bc164883425eacd16668abd9b1f59d39.png
Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters

P.S. Wil jij jouw carrière een nieuwe richting geven? En zelf de touwtjes in handen nemen zodat je jouw carrière niet overlaat aan toeval? Bestel dan de ? Jouw Carriere Kompas? Met deze Kit doe jij alle inzichten op die je nodig hebt om weer voldoening uit je werk te halen.

P.P.S. Welke carrière opties ga jij vanaf nu wél overwegen? Laat je reactie achter onder het artikel! Ik ben heel nieuwsgierig!


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *