Jouw kantoorbaan inruilen voor een handen-baan?

Gepost op:

14 mei 2020

Ik hoor het mezelf als puber nog tegen m’n vader zeggen: ‘ nee pap, later wil ik niet zo’n saaie kantoorbaan zoals jij’. En ja hoor, een klein aantal jaar later doe ik een studie die mij voorbereid op precies dat: de kantoorbaan. Herkenbaar?

Vroeger was het not-done om ondanks je hersenen toch te kiezen voor een baan waar je met je handen ging werken.  Dat is toch zonde? Bovendien krijg je ook een veel hoger salaris en meer status als je de dagen vulde in een kantoorruimte.  Maar dat laatste is inmiddels niet meer zo.  Die status verlenen we nu telkens meer aan mensen die een ambacht uitoefenen.  Richard Ocejo omschrijft  in zijn boek ‘ Masters of Craft – old jobs in the new urban economy’ de opkomst van banen als Barbier en Bierbrouwen bij de jonge hogeropgeleide generatie.

Waarom wil iedereen ineens met z’n handen werken?

Die nieuwe generatie -waar jij misschien wel onderdeel van bent –  is zich veel meer bewust van voldoening in werk. We doen het niet langer alleen voor dat salarisstrookje aan het einde van de maand.  We willen onze werkdagen goed en zinvol besteden en het liefst natuurlijk ook met plezier.

Toch ervaren veel mensen hun werk als zinloos. Sociaal Antropoloog David Graeber onderstreept in zijn boek ‘ Bullshit Jobs’  het maatschappelijke probleem van banen die zo zinloos zijn dat zelfs degene die het werk moet doen er niet het nut van inziet.  Mensen worden daar ongelukkig van. Dit soort banen komen vaak voor in grote logge organisaties waar de overlegcultuur en politiek domineert.

Het is dan ook niet gek dat juist deze mensen een baan zoeken die ertoe doet.  Zodat ze wel die concrete resultaten met hun werk kunnen boeken. En waar kan dit nou beter dan in ambacht beroepen zoals dat van een kapper, schoenmaker, bouwer of visagiste? Alles wat je doet heeft een zichtbaar resultaat en levert ook vaak een lach op iemands gezicht op. Dat kunnen we van veel bureaucratische kantoorbanen helaas niet zeggen. Daar is het werk eigenlijk nooit echt af.

Nog een reden dat mensen tegenwoordig liever met hun handen werken is toch wel de vrees ‘ik wil niet de hele dag alleen maar achter een scherm zitten’ . Het werken met je handen geeft meer afwisseling in je dag omdat je verschillende type mensen tegenkomt, je iedere dag weer wat anders maakt/produceert en je ook vaak op verschillende plekken komt. Ook Karlijn (22) wist al gauw na haar studie bedrijfskunde dat ze niet de hele dag achter de computer wilde zitten. Ze koos voor een tweede opleiding: huidtherapie en vindt het veel leuker om puistjes uit te knijpen dan een marketingplan te schrijven.

‘Het werd me steeds duidelijker dat ik geen zin had om veertig uur per week achter een computerscherm te zitten. Ik wil liever met mijn handen werken, in plaats van alleen met mijn hoofd. Ik denk dat het ook beter is voor je mentale gezondheid om niet alleen maar achter je bureautje te zitten, al dan niet op een yoga-bal. Er zijn natuurlijk mensen die wel een passie hebben voor de zakelijke wereld, maar het is niks voor mij. Ik ben niet echt een business woman.’ Bron: profielen.hr.nl

Inmiddels moedigt iedereen haar aan. ‘Ze vinden het cool dat ik ‘fuck the system’ zeg en iets totaal anders ga doen dan wat er van me verwacht wordt.’

Wordt het voor jou ook tijd om ‘ fuck the system’  te zeggen?

Veel mensen vinden het spannend om hun veilige kantoorbaan te verlaten voor een handen-baan. Niet heel gek ook want je gaat er hoogstwaarschijnlijk in salaris op achteruit en bovendien: hoe weet je nou dat dit je wel gelukkig gaat maken?  Allemaal onzekerheden, maar luister ook eens naar het Lied ‘Ravijn’ van Veldhuis en Kemper en bedenk dan ‘ de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn en om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn’.

Voor nu heb ik een checklist opgesteld om te bepalen of het voor jou tijd wordt voor een handenbaan.

Checklist: Tijd voor een Handenbaan?

  • Vind jij dat jouw huidige baan zinloos is?
  • Kijk jij weleens met jaloezie uit je kantoorraam als je de bouwers bezig ziet?
  • Haal je totaal geen energie uit je werkzaamheden?
  • Ben je in je vrije tijd veel bezig met dingen maken?
  • Droom je weleens over een handen-baan?
  • Weet jij wat je zou doe als geld en status geen rol speelde? En is het antwoord dan een handen baan?

Kan jij op de 6 bovenstaande vragen volmonding JA beantwoorden? Dan ben je het jezelf verschuldigd om een handen-baan te verkennen. Je hoeft niet morgen de afslag te nemen, maar ga het rustig verkennen. Neem voor jezelf de tijd maar ga er in ieder geval mee aan de slag. Want als je net doet alsof die onrust in je niet bestaat dan verloochen je jezelf.

Laat je ook even inspireren door anderen die ook de stap gemaakt hebben: Lisanne & Cynthia.

Welk werk zou jij doen als geld er niet toe zou doen? Laat het me weten in een reactie onder het artikel, ben benieuwd!

Ben jij er nu écht aan toe om een nieuwe stap in je carrière te zetten?

Ik heb de online cursus Jouw Carrière Kompas ontwikkeld om jou te helpen met vertrouwen carrière keuzes te maken. Je wilt zeker weten dat een volgende carrierestap de juiste is. Maar hoe weet je dat nou? Aan de hand van hele praktische en inspirerende oefeningen krijg jij de inzichten die je nodig hebt om vanaf nu zelfverzekerd carrière keuzes te maken.

Na de online cursus kan je eventueel ook persoonlijk met mij in gesprek over de carrière mogelijkheden die bij jouw profiel passen. Veel mensen vinden het namelijk moeilijk om de doorvertaling te maken van zelfinzichten naar concrete job opties. Want welke banen zijn er nou eigenlijk en wat past er goed bij jou als persoon?

Breng eens een kijkje op de pagina van de Online Cursus. Misschien geeft het jou net dat zetje die je nodig hebt om een nieuwe stap te durven maken.


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *