Word succesvol door effectief doelen op te stellen

Gepost op:

25 mei 2020

Ben jij actief bezig met doelen opstellen voor jezelf? Misschien heb jij al helemaal voor ogen wat je dit jaar in je werk wilt bereiken. Of je bent misschien wel bezig met het voorbereiden van je droombruiloft aan het einde van het jaar. En wie weet heb je dit jaar wel als doel om vaker op bezoek te gaan bij je ouders.

Doelen zijn belangrijk in iedere context, ook in loopbaan begeleiding. In een 15 minuten consult stel ik potentiële klanten ook altijd de vraag wat ze willen bereiken en hoe onze dienstverlening hen kan helpen deze doelen te bereiken. Pas dan kunnen we ergens naartoe werken en iemand écht goed helpen om hun doel te bereiken.  

Ga eens voor jezelf na of er bepaalde doelen zijn die je graag zou willen bereiken. Zowel op persoonlijk als werkvlak. Waarom is dat specifieke doel belangrijk voor je? Wat heeft je tot dusver in de weg gestaan om je doel te bereiken? En wat is er van jouw kant nodig om je doel te kunnen bereiken? Dit vergt wat inspanning en vooral ook eerlijkheid van jouw kant.

Waarom zijn doelen opstellen zo belangrijk?

Volgens Psychologen Edwin Locke en Gary Latham zijn doelen belangrijk om gemotiveerd te zijn. Als je niet gemotiveerd bent om iets te bereiken, zul je over het algemeen ook moeilijker overgaan tot actie.

Edwin en Gary noemen een viertal manieren waarop doelen mensen in beweging brengt.

  1. Doelen zorgen ervoor dat we niet afgeleid zijn – We worden constant afgeleid door mensen, dingen, activiteiten die allemaal onze aandacht vragen. Als je doelgericht bent zul je beter in staat zijn al deze afleidingen te negeren.
  2. Doelen geven ons energie –  Als je geen concreet doel voor jezelf stelt dan werkt dat demotiverend. We weten namelijk niet waarvoor we het doen. Als je juist wel een helder doel hebt, dan zul je veel gedrevener zijn om dat doel te bereiken en daar ook meer energie in stoppen.
  3. Met doelen overwinnen we obstakels/uitdagingen – er zullen altijd uitdagingen op je pad komen die je misschien vantevoren niet had voorzien. Als je een duidelijk doel hebt dan zul je beter in staat zijn die uitdaging aan te gaan. Je wordt er volhardend van.
  4. Doelen zorgen ervoor dat je manieren gaat vinden om ze te bereiken – We zijn als mensen een stuk creatiever dan we vantevoren vaak denken. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, dan zul je eerder geneigd zijn creatief na te denken over manieren om jouw doel te bereiken.

Doelen zetten ontevredenheid over een situatie om in een intentie om deze te verbeteren.

Psychologen Locke en Latham halen in hun artikel ook aan hoe belangrijk doelen opstellen zijn voor het behalen van succes. In hun model leggen ze uit dat goed geformuleerde doelen zorgen voor ‘excitement’ en ‘self-efficacy’ – dat wil zeggen het besef dat ik deze doelen ook echt kan bereiken.  Dit vertrouwen zorgt er vervolgens weer voor dat we beter gaan presteren en trotser zijn op wat we bereiken. Hierdoor worden we zelfverzekerder en zijn we bereid nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat we succes bereiken– ‘succes breeds success’. Over tijd wordt dit een terugkerend proces, waarbij je telkens vaker je doelen behaalt en daarmee succes krijgt.  

Hoe stel je goede doelen op?

Doelen zijn het meest effectief als ze:

  1. Specifiek zijn; je doel moet zo concreet mogelijk zijn anders heb je niet het gevoel dat je het doel daadwerkelijk bereikt hebt. Hierdoor mis je de motivatie en het euforie gevoel.  Stel je hebt je eigenlijk online webshop. Dan is het doel ‘meer verkopen’ te vaag en onbereikbaar. Terwijl het doel ’30 klanten per maand’ heel concreet en meetbaar is.  Je weet waar je naartoe werkt en wat succes is voor jou.
  2. Niet te moeilijk/ niet te makkelijk; er is een sweetspot in hoe lastig je jouw doel moet maken. Een te moeilijk doel zorgt ervoor dat je gedemotiveerd raakt en onzeker wordt.  Een te makkelijk doel is ook niet goed. Dit geeft geen kick en is weinig inspirerend. Kortom, zorg dat je doelen opstelt die gematigd ingewikkeld zijn om te bereiken.
  3. Belangrijk; Als we doelen opstellen die voor onszelf niet belangrijk zijn dan is er een kleine kans dat we de doelen gaan halen. Kortom, het is des te belangrijker dat je doelen opstelt die voor jou belangrijk zijn en niet voor iemand anders. Hoe zorgen jouw doelen ervoor dat je leven er uiteindelijk beter uitziet?

Heb jij jezelf als doel gesteld om een nieuwe baan te vinden waar je voldoening en energie uithaalt? Kijk dan eens naar de Online cursus Jouw Carrière Kompas – in een paar dagen kan jij actiegericht aan je carrière doel werken zodat je in de nabije toekomst weer met plezier naar je werk gaat.


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *