Een goed CV opstellen – 5 tips van ervaren recruiters

Gepost op:

9 juni 2020

Een recruiter scant in 6-8 seconden jouw CV. Een ongelooflijk korte tijd waarin je wil dat jouw CV opvalt en bovenop de stapel beland. Met een paar kleine maar belangrijke wijzigingen heb jij een goed CV. Ik vroeg recruiters waar zij op letten en wat hun belangrijkste tips zijn.  

Tip 1: zet de juiste vaardigheden op je CV – het draait allemaal om ‘keywords’  

De Hiring Manager geeft bij de Recruiter aan wat de belangrijkste vaardigheden voor de rol zijn. Op basis van deze lijst met vaardigheden start een Recruiter zijn/haar (online) zoektocht en scant hij de CV’s.  

Er zijn twee type vaardigheden – wees je hiervan bewust 

Recruiters kijken naar zowel je soft-skills als je hard-skills. Softskills zijn bijvoorbeeld: mensen motiveren, creatieve denker, aandacht geven aan details, initiator, dingen gedaan krijgen, etc. Hard skills gaat veel meer over je inhoudelijke kennis in het vakgebied zoals: Agile/Scrum, SEO optimalisatie, social media marketing, Google Analytics, etc. Wees je hiervan bewust en zet je softskills en hardskills ook seperaat in je CV. 

Vaardigheden toespitsen op vacature 

Voor een goed CV moet je jezelf verdiepen in de vaardigheden die genoemd worden in de vacature en ervoor zorgen dat deze met regelmaat terugkomen in je CV.  Verwerk de vaardigheden in je werkervaring lijst maar zet ze ook apart neer in bulletpoints.  

Zet je vaardigheden op een opvallende plek 

Vaardigheden zijn een belangrijke criteria voor recruiters om te bepalen of jouw CV geschikt is om voorgedragen te worden. Zet je vaardigheden dus op een opvallende plek neer in je CV – het liefst ergens bovenaan. 

Tip 2: Zet een stukje ‘over mij’ op je CV 

Een ‘over mij’ paragraaf op je CV geeft je de gelegenheid om jezelf te presenteren als de meest geschikte kandidaat voor de vacature.  Je kan laten zien wie je bent, wat je sterkste kwaliteiten zijn, en wat je bereikt hebt. Hiermee geef je dus eigenlijk antwoord op de vraag ‘ waarom zouden ze jou moeten aannemen?’  

Een ‘over mij’  stuk moet kort zijn – maximaal 5 zinnen. In die 5 zinnen moet het volgende terugkomen: 

 • Jouw vakgebied – wat is je functie titel en ervaringsniveau 
 • Relevante vaardigheden en wat je bereikt hebt – Toon ook hier de vaardigheden die van toepassing zijn op de vacature. Onderbouw je sterktes met een voorbeeld van wat je bereikt hebt.  
 • Jouw carrière doelstelling:  Geef aan wat jouw korte en langere termijn doelstelling in je carrière is. Dit toont je ambitie niveau! 

Een ‘over ons’ voorbeeld van een sales manager

Ervaren sales manager met uitgebreide ervaring in het begeleiden van teams & het geven van feedback en coaching. Op zoek naar een volgende carriere stap in een positie als sales manager. Bijgedragen aan training voor nieuwe medewerkers door de trainingsafdeling te helpen nieuwe materialen te ontwikkelen die de tevredenheid en productiviteit van werknemers met 30% verhoogden. 

Tip 3: Onderscheid jezelf op een visuele manier 

Als je meteen een goede eerste indruk wilt maken met je CV dan moet je aandacht besteden aan de opmaak van je CV.  Zorg dat je CV mooi en overzichtelijk is opgemaakt.  

Recruiters geven aan de voorkeur te hebben voor: 

 • Veel wit ruimte; dit oogt rustig en zorgt ervoor dat de aandacht uitgaat naar de inhoud van het CV 
 • Gebruik de juiste font: de 8 beste fonts zijn
 • Calibri
 • Arial
 • Helvetica 
 • Tahoma 
 • Trebuchet 
 • Verdana 
 • Garamond 
 • Times New Roman
 • Gebruik een foto: Aan de hand van je foto kunnen recruiters meteen bepalen wat voor type je bent. Dit geeft weer extra body aan de tekstuele onderbouwing van je CV. 
 • Saaie data op een visuele manier weergeven: maak mooie dashboards van bijvoorbeeld je vaardigheden, hobby’s en persoonlijke details. 
 • Maak je CV niet langer dan 2 A4’s: recruiters hebben weinig tijd om alle CV’s door te akkeren dus wees vooral kort en krachtig. Laat alleen de meest recente werkervaring zien die ook van toepassing is op de vacature. 

Tip 4: Toon wat je bereikt hebt 

Recruiters zijn niet benieuwd naar hoe jij je dagen vult. Ze zijn met name benieuwd naar de dingen die je hebt bereikt in al je verschillende rollen.  Schrijf je CV dus toe naar concrete resultaten in plaats van opsommingen van dag taken.  

Als je jouw CV wilt opbouwen met resultaten dan kan  je het beste het volgende laten zien: 

 • De specifieke acties die je in een bepaalde situatie genomen hebt 
 • De vaardigheden die je gebruikt hebt om de uitdaging aan te gaan 
 • Het resultaat van wat je bereikt hebt 

Tip 5: Gebruik een actieve toon 

Veel mensen maken de fout dat ze een passieve toon in hun CV gebruiken in plaats van een actieve toon. 

Voorbeeld van een passieve toon: verantwoordelijk voor het beantwoorden van de telefoon en mensen doorschakelen 

Voorbeeld van een actieve toon: de telefoon beantwoord en mensen naar de juiste lijn doorgeschakeld 

Voel je het verschil tussen de twee voorbeelden? De tweede geeft toch veel meer energie en helderheid? 

In plaats van dat je kwalificerende termen als ‘ verantwoordelijk voor’ gebruikt, ga je juist veel meer schrijven vanuit een werkwoord  zodat je zinnen actiever worden. Recruiters geven hier sterk de voorkeur aan omdat het beter beschrijft wat je daadwerkelijk hebt gedaan. Wollige taal wordt niet gewaardeerd door Recruiters. 

Wil jij naast een goed CV ook dat recruiters jou online weten te vinden? Lees dan het artikel ‘Hoe word je gevonden door recruiters?’

P.S. Wil jij jouw carrière een nieuwe richting geven? Maar weet je nog niet precies wat en hoe? Doe dan de online cursus? Jouw Carrière Kompas ?!

Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *