De Carrièreswitch van Koen- Van Aandelenhandelaar naar IT Consultant

Gepost op:

18 juni 2020

Wat houdt de rol van IT Consultant in?

Als IT consultant zijn we vooral bezig met de implementatie van ERP systemen. Een ERP systeem is een systeem dat een bedrijf zoals Ahold gebruikt om al z’n administratie, productie en orders in te doen. Op het moment dat Ahold iets wil veranderen aan het systeem zoals bijvoorbeeld een nieuwe versie van het systeem dan hebben ze daar vaak niet de mensen en kennis voor in huis om dat zelf te doen. Als consultant wordt dan bij jou de vraag neergelegd: hoe gaan we dit project doen en kan je het ook voor ons uitvoeren? Dit betekent dat we moeten gaan kijken; wat is de huidige situatie, wat is op dit moment het doel dat Ahold wil bereiken en hoe gaan we dat doen? Binnen dit project kan je verschillende rollen vervullen; project management rollen, technische rollen, test rollen etc.  Het hangt van het project en jouw eigen interesse af welke kant je op gaat binnen zo’n project. Dat betekent dat als je het heel leuk vindt om met mensen te spreken en structuur te brengen aan een project dat je dan wat meer de project management kant opgaat. Het kan ook zijn dat je meer affiniteit hebt met de technische inrichting van een systeem. Dan ga je meer de kant op van het bouwen en inrichten van het systeem. Een bedrijf als KPMG geeft je de ruimte om je eigen koers te bepalen en om verschillende rollen uit te proberen voordat je gaat specialiseren in iets.

Hoe ben je begonnen in deze rol?

Ik heb een achtergrond in Finance en heb na mijn studie een aantal jaar bij een Hedge Fund gewerkt. Tijdens mijn periode bij dit Hedge Fund kwam ik erachter dat achter de computer zitten de hele dag niks voor mij is. En ik weet, dat klinkt een beetje raar voor een IT consultant om te zeggen dat je niet de hele dag achter de computer wil zitten maar in mijn baan als IT consultant ben ik juist veel met mensen aan het werk.  Wij zeggen ook altijd ‘het zijn nooit de computers die niet werken maar het zijn altijd de mensen die de problemen geven aan het systeem’. Het is in mijn werk dus ook belangrijk om mensen te kunnen begrijpen en te kunnen helpen.

Ik ben tijdens mn werk bij het Hedge Fund gaan onderzoeken wat kan ik doen met mijn skills? Ik heb altijd gedacht dat op het moment dat ik wil switchen ik financieel een stapje terug moet doen om een nieuw vak te leren. Door te gaan kijken wat ik leuk zou vinden kwam ik erachter dat IT toch wel erg goed in mijn straatje past omdat ik van techniek hou en zelf in m’n vrije tijd websites maakte.  Toen ben ik met mensen gaan praten die dit werk deden en ben ik via via in contact gebracht met KPMG.  Hier kon ik met mijn Finance achtergrond goed aan de slag als IT Consultant.

Hoe ziet een gemiddelde dag als IT Consultant eruit?

Als Consultant werk je vaak 3-4 dagen bij de klant en 1 dag vaak met KPMG collega’s op kantoor. Maar dit kan verschillen. Eigenlijk ziet elke dag er anders uit, afhankelijk van je opdracht.

Afhankelijk van de fase van het project zien je dagen er anders uit. Ook hangt het natuurlijk erg af van de type rol die je in project vervult.

Over het algemeen zit ik op project management rollen. We hebben een bepaalde planning en deliverables. Het is mijn taak als project manager om ervoor te zorgen dat die deliverables optijd klaar zijn.  Hiervoor ben ik natuurlijk veel in gesprek met de mensen en hebben we vergaderingen om elkaar op de hoogte te houden. We bespreken eventuele issues en ik zorg ervoor dat het project koers houdt.

Ik vul dus veel van mijn dagen met het begeleiden, het helpen en het aansturen van mensen. Ik zit dus weinig achter m’n computer en ben veel in contact met mensen.

Wat voor type persoon moet je zijn om dit werk leuk te vinden en er goed in te zijn?

Je moet iemand zijn die graag in contact staat met mensen maar die ook de technologie heel goed kan begrijpen. Want het belangrijkste is dat je de technologie en de mensen bij elkaar kan brengen.

Qua vaardigheden moet je vooral technisch inzicht hebben, gestructureerd kunnen werken, leiding kunnen geven, mensen goed kunnen begrijpen.

Wat zijn de voor en nadelen van jouw werk als IT Consultant?

Voordelen:

  • Heel dynamisch qua werkzaamheden; heel veel verschillende projecten, elke keer andere omgevingen, je ontmoet veel verschillende mensen, het is nooit saai.
  • Je bouwt een heel breed netwerk op
  • Je ziet heel veel verschillende type bedrijven
  • Je bereikt concrete resultaten

Nadelen:

  • Corporate cultuur; je moet wel de politiek in zo’n grote organisatie willen begrijpen
  • Je hebt het niet altijd voor het zeggen welke projecten je kan doen. Hierdoor zul je af en toe een project moeten die je misschien minder leuk vindt

Wil jij net als Koen een succesvolle carrièreswitch maken? Met de online cursus Jouw Carrière Kompas kunnen wij jou de tools en inzichten geven om dit te doen!

Herken jij je in het verhaal van Koen? Of ben je geïnspireerd? Laat het hem in het reactieveld onderaan de pagina weten, dat vindt hij vast leuk!


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *