De carrièreswitch van Hieke (36)- van accountmanager naar ondernemer in Spanje

Gepost op:

7 juli 2020

Nog niet zo lang geleden maakte Hieke een drastische carrièreswitch van accountmanager naar blog ondernemer. Ze verhuisde ook nog eens van Nederland naar Spanje en dit alles tijdens de Coronacrisis.  Ze deelde met mij haar spannende en leerzame weg ernaartoe. Een ding is zeker – ze heeft geen seconde spijt van haar beslissing.

Kun je iets vertellen over je rol als accountmanager? Wat waren de leuke en iets minder leuke aspecten van je werk?

Ik werkte eerst als Accountmanager bij een grote telecompartij in Nederland. Ik had een aantal klanten onder m’n hoede met als doel om ze zo goed mogelijk te helpen met de dienst die ze al afnemen bij ons en hoe we ze eventueel verder kunnen helpen.

Het leuke aan deze baan vond ik de grote verantwoordelijkheid die je krijgt. Als Accountmanager ben je toch het gezicht van een groot bedrijf en werk je veelal voor grote klanten.  Ik heb hierdoor een groot netwerk opgebouwd en veel talentvolle mensen ontmoet zowel binnen het bedrijf waar ik werkte als bij klanten. Daarnaast vond ik de vrijheid van mijn baan ook heel fijn. Ik kon helemaal zelf mijn tijd en afspraken inplannen. Dit gaf mij de flexibiliteit die ik nodig had om ook mijn gezin de aandacht en tijd te geven die ze nodig hadden.  Verder vond ik het resultaatgerichte werken heel prettig. Ik hou van meetbare doelstellingen vind het prettig om met targets te werken.  

De mindere kant van mijn baan had met name te maken met de traagheid zowel binnen ons eigen bedrijf als bij klanten. Je moet best wel veel geduld hebben als je accountmanager bent omdat je afhankelijk bent van heel veel mensen; niet alleen afhankelijk van de klant maar ook van allerlei interne processen.

Ik vond de druk om te presteren ook een uitdaging. Die druk is heel voelbaar binnen het bedrijf, in het team en op mij persoonlijk. Je moet echt leren omgaan met stress en druk. Ik heb dat ook best wel geleerd maar het is toch wel lastig dat het elke dag om de cijfers draait, althans intern. Bij de klanten zelf draait het juist om het contact en de menselijkheid. 

Wanneer wist je dat je iets anders wilde gaan doen? 

Ik ben al best wel lang zoekende geweest. Wat ik wel altijd al wist, is dat ik voor mezelf wilde gaan starten. Het liefst iets op het gebied van content en voeding Alleen zag ik even niet in hoe en durfde ik niet. Ik zag voor heel veel Ja, maar en redenen om nog niet de sprong te durven maken….

Het eerste moment van inzicht over wat mijn volgende stap moest zijn was tijdens het luisteren van een podcast. Op weg naar klanten luisterde ik altijd veel podcasts. Dit was een podcast van Sahara Rose. Zij is een Amerikaanse Influencer als het gaat om Ayurveda en in contact staan met je hogere zelf. Het was een podcast over ‘doen waar je goed in bent en durven starten waar je mee wilt starten’. Ze gaf een aantal voorbeelden over hoe je je werk kunt maken van je passie. Ook stipte ze aan dat je je ‘niet moet laten ontmoedigen door andere mensen die al heel goed doen wat jij ook wilt doen’.  Want er is eigenlijk heel veel ruimte op de wereld voor mensen die dezelfde soort doelen hebben. Dus laat je daar niet door ontmoedigen. Dat was voor mij wel iets wat ik lange tijd heb gedaan, me laten ontmoedigen door succesvolle blogsters en influencers. En ik heb ook altijd heel kritisch bij mezelf gedacht: wat heb ik nou eigenlijk zelf te vertellen?  Ik had heel veel ‘Ja, Maar’ in m’n hoofd. De Podcast van Sahara Rose heeft mij geholpen om al die onnodige maars aan de kant te doen.


Een ander moment was ook toen ik het Persoonlijk Job Advies traject bij Jobfitters heb doorlopen.  Ik weet toen nog goed dat er uit naar voren kwam dat ik iets met voeding wilde doen.  Daarna heb ik ook besloten om toch een cursus daarin te gaan volgen.  En hierdoor durfde ik te gaan starten met m’n blog. Want m’n andere ‘ Ja, maar’ was dat ik er eigenlijk geen kennis over had. Maar dat heb ik met die cursus dus verholpen.

Toen al je ja-maars en redenen om het niet te doen de wereld uit waren, wat ben je toen gaan doen?

Mijn volgende stap was een blog/website aanvragen en naast mijn werk als accountmanager ermee bezig zijn. Als een stukje ‘safe happy place to go’. Een beetje een stok achter de deur om mezelf scherp te houden. Toen ik  echter noodgedwongen door de corona crisis een nieuwe stap moest maken ben ik er serieus mee verder gegaan.

Ik had net een nieuwe baan aangenomen in Barcelona op het gebied van content en sales. De reden dat we naar Spanje zijn verhuisd komt omdat mijn man Spaans is en ik ook een echte Spanje liefhebber ben. Door de corona crisis is de baan die ik net had aangenomen niet doorgegaan.  En dus moest ik iets nieuws verzinnen. M’n eerste neiging was weer als een gek naar een nieuwe baan te gaan zoeken. Maar ja, ik kwam er al snel achter dat er weinig bedrijven in Spanje op zoek waren naar een nieuwe werknemer. Dus toen heb ik dat gelaten en ben ik gestart met m’n blog en het echt serieus gaan zien in plaats van een-projectje-voor-ernaast.

Het voelt nog steeds wel onwennig en onzeker maar goed, ik ga het gewoon proberen. Het was dus eigenlijk wel een gedwongen stap; ik moest dit momentum pakken om echt te doen wat ik eigenlijk niet durf.  Ik denk dat voor mij zo’n heftige noodgreep als de corona crisis nodig was om te durven dromen en doen.  Ondanks dat de aanleiding dus best wel negatief was ben ik de corona crisis toch ook wel heel erg dankbaar.

Hoe zien je dagen er nu uit als je het vergelijkt met je vorige baan? En ben je blij dat je de stap gemaakt hebt?

Ja heel blij hoewel het een onzekere stap is. Vrijheid is een kernwaarde voor mij en ik heb nu enorm veel vrijheid. Dat heb je als eigen ondernemer. Ik hoef nergens naartoe. Ik doe alles vanuit huis.  Dat betekent niet dat ik buiten de samenleving sta. Ik heb elke dag contact met diverse mensen uit Nederland en dat zorgt ervoor dat ik helemaal geinspireerd ben en blijf.

Samen met mijn man ben ik aan het werk voor de blog.

Het mooie is dat ik mijn nieuwe baan heel goed kan combineren met m’n gezin. We staan s’ochtends altijd rustig op en dan gaat m’n dochtertje naar de opvang. Mijn dochtertje van 7 maanden is nog gewoon thuis. Ik probeer nu naar wat creatieve manieren te zoeken om m’n werk en de zorg voor haar goed te combineren en ik word daar steeds beter in.

Ik moet veel interviews afnemen. Onlangs ontdekte ik de ‘gesprekken opnemen´ optie op mijn telefoon, waardoor ik ook wandelend interviews afneem met de baby in de draagzak. Als ze slaapt werk ik ze dan uit.

S’middags eten we natuurlijk warm zoals dat hier in Spanje betaamt. Dat is heerlijk . Echt even een moment dat we stoppen met werken en samen lunchen. Vaak gaat m’n dochtertje dan ook even naar m’n schoonouders, die wonen hier in de straat.

We gaan ook best wel vaak naar het strand na werktijd. Ik ga zo m’n dochter ophalen en dan gaan we naar het strand.  Ik heb eigenlijk altijd al gedroomd van een digital nomad bestaan waarbij ik zelf m’n tijd kan indelen. Sinds ik moeder ben zoek ik ook een goede combinatie tussen werk en prive.  Ik wil m’n kinderen nu ze klein zijn ook echt wat meer zien dan ik eerst deed. Eerst werkte ik 40 uur per week en miste ik ze toch wel. Ik had toen minder de connectie met ze en ook met mezelf als moeder. Dit is veel fijner zo.

Het is veel minder 9-5 en doordat ik alles  met zo veel liefde en passie doe, vind ik het eigenlijk helemaal niet erg dat werk en privé zo in elkaar overlopen.

Wat is jouw tip aan mensen die nu vastlopen in hun carrière en eigenlijk niet weten wat ze willen?

Mijn tip is met name gericht aan mensen die een eigen onderneming willen starten. Dat is natuurlijk ook een carrièreswitch. Maar veel mensen durven hun baan niet op te zeggen voor een nieuwe onderneming.

Wat denk ik heel erg prettig is, als je een leven leeft onder je levensstandaard. Oftewel als je geld verdient waarmee je echt het maximale kunt sparen per maand. Dan is mijn tip om een huisje te kopen of te huren die weinig kost om ervoor te zorgen dat je maandlasten zo laag mogelijk zijn. Vaak kopen we heel veel om ons goed te voelen omdat we hard werken maar eigenlijk zijn er heel veel dingen die we niet nodig hebben.  Dus als je dat minimaliseert – Mari Kondo stijl– als je dat doet dan heb je een solide basis om ook die sprong te durven wagen. Datzelfde principe kan je natuurlijk ook toepassen op het argument ‘ik wil die carrièreswitch niet omdat ik minder ga verdienen’.

Dus denk gewoon goed na over wat jou gelukkig maakt. Ook al levert het niet meteen extreem veel op of zelfs helemaal niets. Zorg ervoor dat je gewoon een leven hebt die niet teveel kost. Dan kun je doen waar je gelukkig van wordt. Dan komt de rest vanzelf wel goed dat geloof ik!

Ben je benieuwd naar de Lifestyle blog van Hieke? Ze geeft in haar blog allerlei tips over hoe je goed voor jezelf kunt zorgen – op het gebied van voeding, lifestyle en carrière. Neem eens een kijkje op Naturalmenta.nl.

En wil jij net als Hieke een carrièreswitch maken maar heb je geen waar te beginnen? Doe dan net als Hieke mee aan de online cursus Jouw Carrière Kompas en het Persoonlijk Job Advies traject. 

Laat Hieke weten wat je van haar verhaal vindt door een reactie achter te laten onder het interview. Dat vindt ze leuk om te lezen!


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *