Wat is je passie? Een vraag die je jezelf vooral niet moet stellen

Gepost op:

11 december 2020

Hoe vaak worden we niet geconfronteerd met die onmogelijk te beantwoorden vraag: ‘wat is je passie?  Types zoals Max Verstappen en Freek Vonk hebben hier een hapklaar antwoord op. Maar naar alle waarschijnlijkheid blokkeer jij net als ik bij deze vraag.

Het is een onzinnige vraag als we Cal Newport, schrijver van het boek ‘So good they can’t ignore you’ moeten geloven. Hij stelt dat we onszelf de vraag ‘wat is je passie?’ vooral niet moeten stellen. Het is een misleidende vraag die ons alleen maar op het verkeerde spoor brengt.

Waarom brengt de vraag ‘wat is je passie?’ ons op het verkeerde spoor?

  1. De meeste mensen hebben geen passie waar daadwerkelijk een carrièrepad in te vinden is.  Uit een survey onder Canadese studenten blijkt dat de meerderheid (84%) een passie konden identificeren. Maar 96% van de passies waren gerelateerd aan sport of creatieve hobby’s zoals dansen, hockey, skiën, lezen en zwemmen. Slechts 4% van de passie studenten konden een passie benoemen waar daadwerkelijk een realistisch carrièrepad in zat. 
  2. De onderwerpen waar we interesse in hebben veranderen over tijd – je dromen op jonge leeftijd zullen er heel anders uitzien dan dat wanneer je 40 bent.  Als we Newport moeten geloven dan is er niks in onze genen of persoonlijkheid dat bepaalt wat voor type werk we zouden moeten doen.
  3. Hobby’s en persoonlijke passies vertalen zich niet perse door naar een carrière waar je voldoening uithaalt – dat je in je vrije tijd het leuk vindt om te tennissen wil nog niet zeggen dat je het ook leuk vindt om dag in dag uit voor je werk tennisleraar te zijn.

He gelukkig, we hoeven dus niet meer op zoek naar onze passie. Maar wat is het dan wel dat ervoor zorgt dat we voldoening uit werk halen?

Cal Newport stelt dat dit niet zozeer te maken heeft met het type werk dat je doet. Het maakt dus niet uit of je vrachtwagenchauffeur, architect, schoonheidsspecialiste of makelaar bent.  Waar het om gaat is dat je baan jou de levensstijl biedt die jij op het oog hebt zoals: flexibiliteit, autonomie, invloed, respect, sociale impact en creativiteit.  Die levensstijl kenmerken vind je niet terug in slechts een type carrièrepad. Er zijn heel veel banen waarmee je sociale impact kunt hebben of je creativiteit in kwijt kunt. Staar je dus vooral niet blind op een specifieke droombaan.

Career Capital – jouw onderscheidende vaardigheden

Maar hoe zorg je er dan voor dat je die levensstijl kenmerken krijgt waar je naar op zoek bent? Cal Newport stelt dat je hiervoor jouw ‘Career capital’ moet opbouwen.  Career Capital is een verzameling aan onderscheidende en waardevolle vaardigheden waarmee je jezelf onderscheid ten opzichte van andere kandidaten op de arbeidsmarkt.  Hoe beter je bent in je vakgebied hoe meer invloed, respect, vrijheid en impact je hiervoor terugkrijgt.

Newport stelt dat “De fundamentele economische theorie ons vertelt dat als je iets wilt dat zowel zeldzaam als waardevol is,” schrijft hij, “je iets zeldzaams en waardevols nodig hebt om in ruil daarvoor te bieden – dit is vraag en aanbod. Hieruit volgt dat als je een geweldige baan wilt, je in ruil daarvoor iets van grote waarde moet bieden. “

Een logische vervolgvraag is dan: Hoe bouw je ‘career capital’ op?

  1. Hanteer de ambachts mindset niet de passion mindset – Als je waarde uit je werk wilt halen in de vorm van voldoening. Dan zul je er ook waarde in moet stoppen met onderscheidende en waardevolle vaardigheden. Dit gaat niet over een nacht ijs. Hiervoor moet je heel veel tijd en energie steken in het leren en verbeteren van je vaardigheden.  Met de Ambachts mindset omschrijft Newport  “ dat je je geen zorgen hoeft te maken over wat je baan jou te bieden heeft, maar je in plaats daarvan zorgen moet maken over wat jij de wereld te bieden hebt. Deze mentaliteit – die ik de ambachtsman-mentaliteit noem – stelt je in staat om de angstige vragen die worden opgewekt door de passiehypothese uit de weg te gaan – ‘Wie ben ik? ‘Waar hou ik echt van?’ – en in plaats daarvan je hoofd te buigen en je te concentreren op hoe je waardevol wordt. “
  2. Ontdek hoe jij jezelf kunt onderscheiden van anderen in je vakgebied –  Je wilt tenslotte zoveel mogelijk waarde bieden zodat je gewild bent op de arbeidsmarkt. Maar hoe weet je wat vaardigheden zijn die onderscheidend zijn? Ieder vakgebied kent de toppers en ook de mensen die het net niet gemaakt hebben. Denk eens aan twee personen in jouw vakgebied; een iemand die het helemaal gemaakt heeft en een voorbeeld is en een ander die in jouw optiek minder succesvol is. Wat is het verschil tussen beide personen? Wat heeft de een wel wat de ander niet heeft?
  3. Word niet te comfortabel in je rol –  Newport vergelijkt het verbeteren van kennisvaardigheden met bodybuilding. “Als je het doel om gespierd te zijn benadert met de mentaliteit‘ Ik wil nooit dat mijn spieren verbranden of ooit overbelast raken ’, dan zul je jouw doel niet bereiken,” zegt hij. “Het is hetzelfde met het leren van een nieuwe programmeertaal of het kennen van een complex deel van de wet.” Het is best verleidelijk om te blijven hangen bij de dingen die je goed kunt. Want dat kost weinig mentale uitdaging. Maar Newport stelt dat het juist van groot belang is om jezelf te blijven uitdagen zodat je blijft groeien in het werk dat je doet. Alleen hiermee blijf je vooruitlopen op de middelmoot.
  4. Werk nooit zonder doel voor ogen – Hoe vaak kijk je niet terug op een dag en denk je bij jezelf: heb ik nou echt alleen maar mails zitten beantwoorden? Of alleen maar in vergaderingen gezeten… Dit hebben we allemaal weleens. Het gevaar is alleen dat je druk blijft met dingen die er weinig toe doen. Zorg dat je in jouw carriere altijd werkt naar een carriere doel op dat moment en dat je daar ook tijd voor vrij maakt.  Newport adviseert om gebruik te maken van wat hij ‘kleine weddenschappen’ noemt, bedacht door durfkapitalist Peter Sims, die een boek met die naam schreef. Deze omschrijft Newport als projecten die klein genoeg zijn om in minder dan een maand te worden voltooid, die je dwingen iets nieuws te creëren – bijvoorbeeld een nieuwe vaardigheid verwerven of nieuwe resultaten produceren – en die jou een concreet product opleveren waar je weer feedback voor kunt verzamelen.
  5. Wees geduldig – Om onderscheidend te kunnen zijn in jouw vakgebied zul je geduldig moeten zijn. Dan hebben we het niet over dagen of weken maar echt over jaren. Het kost heel veel tijd en inspanning om je vaardigheden te verbeteren. Je moet eerst door deze inspanningsfase heen om daarna de vruchten te kunnen plukken van jouw opgebouwde ‘ Career Capital’ .

Cal Newport geeft ons een verfrissende kijk op de eeuwige zoektocht naar voldoening in werk. Laat je niet verleiden om te denken in termen: wat heeft de baan mij te bieden? Maar ga in plaats daarvan op zoek naar het antwoord op de vraag: wat heb ik de wereld te bieden? En hoe ga ik ervoor zorgen dat ik de juiste career capital opbouw zodat ik uiteindelijk kan genieten van die financiële vrijheid en het respect en de waardering krijg waar ik naar op zoek ben?

Betrap jij jezelf op een hoop pieker gedachtes? En wil je niet nog meer tijd verdoen aan dat eeuwige getwijfel maar juist aan de slag met het investeren in je eigen career capital zodat je meer voldoening uit je werk gaat halen? We hebben een praktische online cursus ontwikkeld waarmee we jou uit de piekermodus in de actiemodus kunnen helpen.

Nieuwsgierig? Maak nu tijdelijk gebruik van onze korting en ontvang de online cursus Jouw Carrière Kompas nu tijdelijk voor €47!

Marjolein
Oprichter,
The JobfittersInteressant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *