Micro doelen: Hoe kleine doelen een groot verschil kunnen maken

Gepost op:

25 januari 2021

Proost! Op het nieuwe jaar! Dit jaar ga ik het allemaal anders doen. Ik ga nu toch echt minimaal drie keer in de week een uur sporten zodat ik eindelijk die 10 kilo kwijtraak.  Ook qua werk wil ik stappen maken. Het wordt tijd voor een nieuwe baan waar ik wel energie van krijg. In 2021 ga ik de switch maken.

Stond jij ook zo met je glas champagne om klokslag 00:00? Inmiddels is het 25 januari. En? Al stappen ondernomen om je doelen te bereiken?

Goede voornemens maken al gauw plaats voor die comfortabele bank en dat gezellige etentje met vrienden om de volgende dag erachter te komen dat je toch net iets te diep in het glaasje gekeken hebt.

Hoe komt het toch dat de meeste mensen verzanden in oude gewoontes? Vaak komt dit omdat mensen niet de connectie kunnen maken tussen wat ze op dit moment aan het doen zijn en wat ze met hun toekomst voor ogen hebben. Het bereiken van je doelen is vaak moeilijker dan het lijkt.  Als je moeite hebt om gemotiveerd en gedisciplineerd te blijven, probeer dan eens met micro doelen te werken.

Wat zijn micro doelen?

Een micro doel is nu. Het is een kleine actie die je nu kunt nemen om je grotere doelstellingen uiteindelijk te behalen.  Je kunt bijvoorbeeld nu een appel eten in plaats van een chocoladereep, vijf keer de trap op en neer rennen, je CV oppoetsen en ga zo maar door. Je concentreert je op een specifieke taak die jou meteen de bevrediging geeft dat je vooruitgang boekt en je uiteindelijke ‘macro’ doel ook gaat bereiken.  

Hoe verhoud een micro doel tot een korte termijn en lange termijn doelstelling?

Dit kunnen we het beste illustreren aan de hand van een voorbeeld. We borduren voort op het afvallen doel.

Langere termijn doelstelling: Stel je wilt in inderdaad 10 kilo kwijt. Op de langere termijn zie je dat strakke lichaam voor je als je deze zomer over het strand flaneert.

Korte termijn doelstelling: Om dat strakke lichaam te krijgen heb je waarschijnlijk met jezelf de afspraak gemaakt om minimaal drie keer in de week een uur intensief te trainen.

Micro doel: neem nu de trap naar de 11e verdieping in plaats van de lift.

Voel je het verschil? Een Micro doel is echt gericht op iets wat je nu meteen kunt doen in plaats van uitsmeren over de tijd.

Hoe bepaal je jouw micro doelen?

  1. Start met je langere termijn en korte termijn doelstellingen

Bedenk eerst wat je ‘goede voornemen’ / lange termijn doelstelling is. Ga vervolgens na wat je op korte termijn kunt doen om die langere termijn doelstelling te behalen. Zorg ook dat je die korte termijn doelstellingen agendeert.  Wanneer ben je van plan je korte termijn doelstellingen uit te voeren.

2. Maak iedere dag een to-do list

Misschien ben je niet zo’n type die het fijn vindt om iedere dag gestructureerd op te schrijven wat je die dag wilt bereiken en toch is het zinvol om dat voor jezelf te doen. Als je namelijk een lijstje bijhoud met korte termijn doelstellingen dan is de kans groter dat je je doelen gaat bereiken.

3. Bedenk wat je op dit moment kunt doen om je korte termijn doelstelling te halen

Ok je hebt je langere termijn doelstelling, en je dagelijkse to-do lijstje. Wat kan je NU doen om in beweging te komen? Al die kleine acties bij elkaar zorgen ervoor dat je jouw to-do lijstje aan het einde van de dag kunt afvinken. In termen van afvallen kun je denken aan: Sportkleding klaar leggen, 10 push-ups, vriendin opbellen om mee te joggen etc.

Hoe zorg je dat je succesvol bent met micro doelen?

De belangrijkste tip die ik kan meegeven: maak je micro doelen niet te ambitieus. Het is goed om groots te denken maar hoe groter je doelstellingen hoe lastiger het wordt om je doel te behalen en daardoor loop je het risico je motivatie kwijt te raken. Je wilt voorkomen dat je teleurgesteld wordt in jezelf. Ieder klein stapje in de juiste richting is er een dichterbij jouw langere termijn doel. Wees dus niet te streng voor jezelf.

Heb jij als goede voornemen om dit jaar jouw carrièreswitch te gaan realiseren? Maar heb je nog geen idee welke richting je precies op wil? Dan is de online cursus Jouw Carrière Kompas een mooi startpunt om dichter bij jouw langere termijn doel te komen. Het geeft je de inzichten die je nodig hebt om goed te bepalen wat je zoekt in een baan en wat je de arbeidsmarkt te bieden hebt.

Nieuwsgierig? Maak nu tijdelijk gebruik van onze korting en ontvang nu tijdelijk de online cursus voor €47!


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *