7 veelgevraagde praktische beroepen

Gepost op:

12 oktober 2021

De hele dag achter een laptop zitten is niet aan iedereen besteed. Je wilt met je handen bezig zijn, tastbare dingen maken en aan het einde van de dag naar het resultaat van je werk kijken en denken: Yes, dat heb ik lekker gedaan. Wat zijn beroepen die jou dat gevoel kunnen geven? Ik heb een lijst opgesteld met 7 praktische beroepen. Het zijn allemaal beroepen met een hoge baankans en relatief weinig opleidingsvereisten. Als je dus echt een carriereswitch overweegt naar een doe-beroep dan zijn dit allemaal goede opties voor jou.

Hovenier/tuinontwerper

Ben jij iemand die graag praktisch werk doet en het liefst de hele dag in de buitenlucht? Dan is een beroep als tuinontwerper zeker het overwegen waard.

Als tuinontwerper heb je veel verschillende type klanten. Het kunnen mensen zijn zoals jij en ik die graag hun tuin een nieuwe uitstraling willen geven. Als tuinontwerper word je dan ingeschakeld om mee te denken over het ontwerp. Een leuke en creatieve bezigheid! Maar het houdt niet op bij een ontwerp want je mag daarna aan de slag om de tuin daadwerkelijk te maken. Je bent dus ook nog eens lekker praktisch bezig. En niet te vergeten…in de heerlijke buitenlucht.

Als je liever niet als zelfstandige aan het werk gaat dan kan je ook aan de slag bij een hoveniersbedrijf. Die hebben vaak een divers portfolio aan klanten zowel particulier als zakelijk. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan woningcorporaties en gemeentes.

Er is nu een schreeuwend tekort aan tuinontwerpers dus voor jou als buitenmens een uitgelezen kans om je om te scholen. Maar hoe kan je jezelf omscholen naar tuinontwerper? Dat is gelukkig niet heel moeilijk maar je moet er wel voor in je portemonnee duiken.  Er zijn tal van commerciële instituten die opleidingen aanbieden zoals bijvoorbeeld: IPD en LOI.

Kopersbegeleider

Als je ooit weleens een nieuwbouwhuis hebt gekocht dan heb je vast en zeker te maken gehad met een kopersbegeleider. Misschien herken je dan ook wel dat je stiekem over best veel dingen moet nadenken; waar komen je stopcontacten; hoe wil je jouw huis inrichten; wat voor type keuken wil je en waar wil je die plaatsen; etc. Allemaal vragen die je voorafgaand aan de bouw van je huis moet kunnen beantwoorden. De Kopersbegeleider is jouw coach in dit proces. Hij/zij adviseert jou over alle keuzes die je moet maken. Je kan de Kopersbegeleider zien als de tussenpersoon tussen jou en de aannemer.

Het leuke aan deze rol is dat je constant met verschillende type mensen in contact bent. Je komt ook veel op de bouwlocatie en zit dus niet de hele tijd in dezelfde kantooromgeving. Bovendien ben je van grote toegevoegde waarde voor je klant. Als je jouw werk goed doet dan zullen mensen uiteindelijk ook blijer zijn met hun woning.

Vind jij het leuk om je bezig te houden met inrichting en zou je in je werk ook meer contact met mensen willen? Dan kan dit misschien wel jouw praktische beroep zijn! Maar hoe dan?  Als je geen bouwkundige opleiding hebt gevolgd dan moet je eerst de Opleiding Elementaire Bouwkunde A volgen zodat je jouw kennis over de bouw kunt bijspijkeren . Deze opleiding duurt 11 weken en kost 1550 euro.  Vervolgens mag je starten aan de opleiding Kopersbegeleiding. Deze opleiding duurt slechts 8 dagen maar kost wel 3750 euro. Bij elkaar ben je dus ruim 5K kwijt. Een behoorlijke investering dus.

Bedrijfsleider supermarkt

De supermarkten hebben als een van de weinig sectoren geen last gehad van Corona. Sterker nog, ze hebben er zelfs financieel van geprofiteerd. Bij een groeiende industrie komt ook al gauw personeelstekort om de hoek kijken. Zo is er dus ook een tekort ontstaan aan Supermarkt Managers. Een uitgelezen kans voor mensen die het in zich hebben om leiding te geven en ook nog eens organisatorisch sterk zijn. Als Supermarkt Manager heb je een heel divers pakket aan taken:  je bent verantwoordelijk voor de aansturing van je mensen; je moet je bedrijfsresultaten borgen en je moet ervoor zorgen dat de schrappen goed georganiseerd zijn en de bevoorrading goed is.

Een lekker praktisch beroep waarbij je veel contact hebt met mensen en ook nog eens je hersenen behoorlijk moet gebruiken.

Het is gelukkig ook een toegankelijk beroep om aan te starten.  Je hebt minimaal MBO 4 niveau nodig en moet een CBL diploma halen.  Als je meer wilt weten over de opleiding kijk dan eens naar deze site van supermarkt.nl.

Onderofficier Infanterie

Ben je echt helemaal klaar met stilzitten achter je bureau? Wil je het liefst iedere dag aan het sporten zijn en er ook nog eens voor betaald krijgen? Dan is het misschien wel jouw roeping om soldaat te worden.  De UWV heeft het uitgeroepen tot een kansberoep dus een switch zou je makkelijk kunnen maken. Echter moet je je wel realiseren dat het salaris €1500- €2800 is.  Daarentegen heb je wel 26-30 verlof dagen in het jaar. Ook moet je rekening houden met de maximale leeftijdsgrens van 30 jaar en 11 maanden. Helaas, aan mij dus al niet meer besteed.

Ben jij nog wel onder de 31 en benieuwd naar dit vak? Kijk dan eens naar werkenbijdefensie.nl.

Kraamverzorgende

Als je zou willen, kan je deel uit maken van de belangrijkste week van iemands leven: de eerste week thuis na de geboorte van een pasgeboren kind.  Vooral ouders die voor het eerst vader en moeder worden ervaren enorme steun aan jouw aanwezigheid. Je kan ze wegwijs maken in het ouderschap door ze te laten zien hoe je een baby verzorgt. Ook geef je ze het vertrouwen en de rust die ze nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie.  Naast de mentale steun bied je ook praktische steun in het huishouden. Je doet af en toe de afwas en misschien ook de inkopen voor het eten.

Het leuke aan dit werk is dat je altijd op nieuwe plekken komt en nieuwe mensen ontmoet. Bovendien kan je ook heel sterk een eigen invulling geven aan je werk. Er zal niemand zijn die over je schouder mee kijkt of je het allemaal wel goed doet. Een heerlijk zelfstandige rol dus maar wel met menselijke interactie.

Klinkt dit praktische beroep ideaal voor jou? Kijk dan eens naar de vakopleiding voor kraamverzorgende bij de NCOI. Ook bij Scheidegger kan je een geschikte opleiding vinden voor kraamverzorgende,

Uitvoerder/bouwplaatsmanager

Als uitvoerder op de bouw ben je verantwoordelijk voor het aansturen van een team op een bouwlocatie. Jij bent het aanspreekpunt voor alle onderaannemers en zorgt er ook voor dat het project op tijd af komt. 

Om succesvol te zijn in dit praktische beroep moet je goed leiding kunnen geven, organisatorisch ijzersterk zijn en ook iemand zijn die oog heeft voor details. Jij voert namelijk de kwaliteitscontroles uit en moet er op toezien dat het werk goed gedaan wordt. Een verantwoordelijke baan dus!

Herken jij je in dit profiel? En ben jij ook iemand die er niet tegen kan om de hele dag achter de computer te zitten? Wil je het liefst ook veel afwisseling in je werkplek en veel buiten zijn? Dan kan dit vak zomaar eens een interessante roeping voor jou zijn.

Om aan de slag te kunnen als uitvoerder moet je of een technische MBO4 opleiding hebben afgerond of een HBO opleiding in Bouwkunde of Civiele Techniek. Heb je niet deze achtergrond maar wil je wel uitvoerder worden? Kijk dan eens naar deze site en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.

Timmerman

Sta jij in je vrije tijd constant in de schuur om je volgende hobby project te bouwen? Maar vul jij jouw werkdagen in een kantooromgeving? Dan wordt het nu toch echt serieus tijd om een switch naar een doe-beroep als Timmerman te overwegen. Een switch is misschien niet eens nodig; je kan er ook over nadenken om 1 of 2 dagen als Timmerman aan de slag te gaan en de overige dagen jouw huidige baan aan te houden.

Ik wil je stimuleren om creatief na te denken over de invulling van je week want er is echt meer mogelijk dan je denkt.

Veel mensen denken dat je als Timmerman alleen bezig bent met zagen, schuren, timmeren en boren. Het is echter veelzijdiger dan dat. Je gaat technische bouwtekeningen maken, constructies controleren en afmetingen bepalen. Echt een technisch vak waar je dus jouw technische skills goed in kwijt kunt.

Ook voor dit praktische beroep geldt dat er veel vraag naar is. Dat maakt het voor jou ook toegankelijker om er mee te starten. Want hoe word je nou eigenlijk timmerman?

Er zijn voor dit vak ook weer meerdere opleidingsinstituten waar je een opleiding kunt volgen. Een daarvan is de opleiding tot Timmerman bij Actiefwerkt. De opleding bij Actiefwerkt is zelfs gratis!

Ben je nog zoekende wat je nou echt wilt gaan doen?

Je hebt misschien voor jezelf al wel besloten dat je iets anders wilt gaan doen maar je hebt nog even geen idee wat je dan zou willen en hoe je dat moet aanpakken. Laat ik je geruststellen; de meeste mensen vinden het lastig om voor zichzelf goed te bepalen wat ze dan wel zouden willen doen. Je blijft vaak in je hoofd piekeren en in rondjes denken. Dat kost je een hoop energie en dat wil je niet.

Ik heb de online cursus Jouw Carrière Kompas ontwikkeld om jou te helpen met vertrouwen carrière keuzes te maken. Je wilt zeker weten dat een volgende carrierestap de juiste is. Maar hoe weet je dat nou? Aan de hand van hele praktische en inspirerende oefeningen krijg jij de inzichten die je nodig hebt om vanaf nu zelfverzekerd carrière keuzes te maken.

Na de online cursus kan je eventueel ook persoonlijk met mij in gesprek over de carrière mogelijkheden die bij jouw profiel passen. Veel mensen vinden het namelijk moeilijk om de doorvertaling te maken van zelfinzichten naar concrete job opties. Want welke banen zijn er nou eigenlijk en wat past er goed bij jou als persoon?

Breng eens een kijkje op de pagina van de Online Cursus. Misschien geeft het jou net dat zetje die je nodig hebt om een nieuwe stap te durven maken.


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *