Hoofdstuk 1 uit het Loopbaanboek van Richard N. Bolles – welke type collega’s halen het beste uit jou?

Gepost op:

22 oktober 2019

Het doel van dit hoofdstuk is om goed te begrijpen bij welke type mensen jij het beste past in een werk gerelateerde setting.  Uit eigen ervaring weet ik hoeveel energie het kan geven als je met mensen werkt die qua persoonlijkheid en werkstijl goed bij je passen. Onderschat niet hoe belangrijk het is om dit soort mensen om je heen te verzamelen. Je spendeert tenslotte het merendeel van je wakkere uren met hen.

Oefening 1: met wie sta jij het liefst op een feestje?

Om dit voor mezelf in kaart te brengen, ben ik begonnen bij de eerste oefening: ‘A Hexagon: The party game exercise’.  In deze oefening word je gevraagd om zes verschillende type omgevingen op jouw gewenste voorkeur te zetten.

Om hier antwoord op te kunnen geven werkte de volgende vraag goed voor mij: ‘ stel je bent op een feestje en er zijn zes hoeken in de kamer waar jij zou kunnen staan. In iedere hoek staat weer een ander type mens. Welke hoek zou jij gaan staan?

De hoeken bestaan uit de volgende type mensen:

 1. Realistische mensen: houden van de natuur, planten, dieren, sport of gereedschappen en machines
 2. Onderzoekende mensen: zijn heel nieuwsgierig, onderzoekend en analyseren graag gegevens of hoe mensen of dingen werken
 3. Artistieke mensen: dit zijn de artistieke, fantasierijke, creatieve mensen
 4. Sociale mensen: zijn erop gebrand om mensen te helpen, te onderwijzen of te dienen.
 5. Ondernemende mensen: mensen die graag projecten of organisaties opstarten, en / of mensen vermaken, beïnvloeden of overtuigen
 6. Conventionele mensen: gaan graag gedetailleerd te werk, en volbrengen gestructureerd taken of projecten.

Mijn top 3 type mensen zijn de:

 1. Ondernemende
 2. Sociale
 3. Onderzoekende

Op basis van de type mensen met wie ik het liefst omga op werk, zou je kunnen stellen dat ik het beste in een start-up omgeving pas die erop gericht is om mensen te helpen. Samen met de mensen bij zo’n type bedrijf zou ik maatschappelijke uitdagingen willen onderzoeken en creatieve manieren bedenken om deze op te lossen.

Zo zie je al dat je op basis van zo’n simpele oefening eigenlijk al een mooie richting krijgt over de type omgeving waar je het beste past.

Als je dit nog een slag concreter wilt maken dan kan je oefening #2 invullen. Deze oefening laat jou in kaart brengen wat de eigenschappen van jouw ideale collega’s zijn.

Oefening 2: welke eigenschappen van collega’s stoor jij je aan?

Stap 1: Breng in kaart waar je tot nu toe gewerkt hebt. Schrijf ongeveer drie organisaties op.

Stap 2: Als je terugkijkt naar de collega’s binnen deze organisaties. Welke mensen kon jij het slechtst mee samenwerken? Omschrijf de eigenschappen die jou aan deze mensen het meest irriteerde.

Ik had bijvoorbeeld mensen die:

 • egoïstisch zijn en alleen uit eigen belang handelen
 • bazig en dominant zijn in hun houding
 • agressief zijn in hun handelen

Stap 3: Tijd om te prioriteren! In het boek van Bolles heb je een oefening om de eigenschappen die jou het meest irriteerde op volgorde van prioriteit te zetten. Het alternatief is om gewoon zelf een top 5 te maken. Schrijf nu dus op wat de top 5 eigenschappen zijn waar jij je het meest aan kon irriteren bij jouw collega(s).

Stap 4: Nu wordt het tijd om positief te denken! Als je jouw top 5 zou ombuigen in positieve eigenschappen, hoe zou je deze omschrijven?

Mijn omschrijvingen waren bijvoorbeeld:

 • Mensen die het groepsbelang hoog in het vaandel hebben staan
 • Mensen die sociaal en empathisch zijn
 • Leiders die luisteren naar hun team en het sentiment dat er leeft.

Als je deze eigenschappen voor jezelf hebt beschreven dan heb je een goed antwoord paraat als ze jou tijdens een sollicitatie gesprek vragen: omschrijf de type mensen met wie je het liefste werkt. Bovendien weet jij ook beter wat voor jou belangrijk is in een bedrijfscultuur. En waar je dus op moet letten als je gaat solliciteren.

Heb je deze oefening al gedaan dan kan je verder met hoofdstuk 2: Wat zijn jouw favoriete werkomstandigheden?

Heb jij een favoriete collega? Beschrijf deze persoon en waarom je hem/haar zo waardeert in een reactie onder dit artikel. Dat vind hij/zij vast leuk!

Loop je vast en heb je behoefte aan begeleiding? Kijk dan eens naar ons Persoonlijk Job Advies !


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *