Hoofdstuk 4 uit het loopbaanboek van Richard N.Bolles – waar sta jij voor?

Gepost op:

28 oktober 2019

Wat is jouw doel en missie in het leven?

In een eerder artikel over de Japanse Ikigai, hebben we al weleens aangestipt hoe belangrijk het is om vanuit een missie te leven. Waarom doen we nou eigenlijk wat we doen? Waarom staan we iedere ochtend op om naar ons werk te gaan? Tuurlijk, als je het plat slaat is dat om geld te verdienen en daarmee je huis, familie, en hobby’s te kunnen betalen.

Maar laten we eerlijk zijn, die 8 uur per dag wil je het liefst ook besteden aan iets waar jij trots op bent toch? Dat geeft tenslotte meer directe voldoening dan die paar cijfers op je bankrekening.

Maar hoe kom je er nou achter wat jou drijft? Daar heeft Bolles negen thema’s voor bedacht.  Lees goed wat de thema’s zijn en denk eens na waar jij je over het algemeen mee bezig houdt. In welk van deze thema’s bevindt zich dat? En probeer dat ook wat specifieker te maken voor jezelf. Schrijf er bijvoorbeeld een korte paragraaf over.

De negen thema’s van Bolles

  1. The senses– als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat er meer schoonheid in de wereld is, omdat jij er bent geweest? (muziek, bloemen, fotografie, kleding, etc.)
  2. The body – als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat mensen een betere gezondheidszorg ervaren of gezonder zijn omdat jij er bent geweest?  (gezondheid, fitness, zorg voor de zwakkeren etc.)
  3. Our possessions als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat er minder hebberigheid in de wereld is, omdat jij er bent geweest? ( kwaliteit over kwantiteit)
  4. The will or conscience als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat er meer gerechtigheid in de wereld is, omdat jij er bent geweest? En in welke gebieden wil je dat bewerkstelligen?
  5. The heart als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat er meer liefde en empathie in de wereld is, omdat jij er bent geweest? Voor wie zou je dat willen en voor wat?
  6. Entertainment als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat er meer luchtigheid en vermaak in de wereld is, omdat jij er bent geweest? Mensen hun verdriet laten vergeten? Mensen meer laten lachen?
  7. The Earth als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat de wereld een stukje duurzamer is, omdat jij er bent geweest? Welke uitdagingen gaan jou het meest aan het hart?
  8. The spirit als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat er meer spiritualiteit en compassie in de wereld is, omdat jij er bent geweest? In welke onderdelen van een mensen leven zou dat dan zijn?
  9. The mind als je aan het einde van je leven terugblikt, wil je dan dat er meer kennis, waarheid en helderheid in de wereld is, omdat jij er bent geweest? En waarin dan precies?

Ik raad je aan om deze oefening echt te doen zodat je ook inzicht krijgt in de type bedrijven of organisaties waar jij wilt gaan werken.

Voor mij heeft deze oefening mij ook bevestigd dat het mijn roeping is om mensen te helpen in hun zoektocht naar helderheid over de koers van hun carrière. Zo is dus het thema ‘mind’ voor mij een gids in wat ik doe.

Het kan voor de een heel gemakkelijk zijn om deze oefening te doen en voor de ander kost het wat meer energie omdat het van nature niet iets is waar je misschien dagelijks over zou nadenken. Toch raad ik ook de ‘ down-to-earth’  types zoals jij aan om even te filosoferen en met een nieuwe blik te kijken naar wat jij nou eigenlijk belangrijk vindt om te bereiken met jouw dagelijkse werk.

Als je dit hebt gedaan dan hebben we nog 1 artikel te gaan! ?Hoofdstuk 5: welke kennis heb jij in huis??

Ik ben benieuwd, wat is jouw doel en missie in het leven? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!

Loop je vast en heb je behoefte aan begeleiding? Kijk dan eens naar ons Persoonlijk Job Advies!Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *