Hoofdstuk 5 uit het loopbaanboek van Richard N.Bolles – wat zijn jouw interesses?

Gepost op:

30 oktober 2019

In dit hoofdstuk van het boek ‘Welke kleur is jouw parachute?’ van Richard N.Bolles, gaan we de verdieping zoeken in jouw kennisgebieden.  Aan de hand van een aantal oefeningen heb jij straks een goed beeld van de kennisgebieden die jou zowel in je werk als buiten je werk interesseren zodat het voor jou duidelijk wordt in welke vakgebieden jij het liefst aan de slag wil.  

Voordat we met de oefeningen starten wil ik nog even terug naar het artikel dat ging over vaardigheden/ ‘transferrable skills’ in Hoofdstuk 3. Hierin beschreef ik dat er drie type vaardigheden zijn: 1) kennis, 2) vaardigheden/ ‘transferrable skills’ en 3) jouw eigenschappen/persoonlijkheid.

Logischerwijs gaat kennis gaat over – wat je weet. Dit zijn altijd zelfstandige naamwoorden zoals online marketing, IT, recruitment, etc.  Je vaardigheden (transferrable skills) gaan over – wat je kan. Dit zijn altijd werkwoorden zoals bijvoorbeeld schilderen, overtuigen en interviewen. Ter illustratie gebruik ik even een voorbeeld in het vakgebied online marketing. Een kennisgebied in online marketing is bijvoorbeeld SEO optimalisatie. Een vaardigheid binnen dat kennisgebied zou bijvoorbeeld het analyseren van keywords kunnen zijn.  Zie je het verschil? Voor de volgende oefening moet je dus gaan denken in zelfstandige naamwoorden.

Vragen die jij jezelf zou kunnen stellen om erachter te komen wat jouw interesses zijn:

  • Wat heb ik geleerd in mijn vorige banen?

Denk even terug aan alle banen die je hebt gehad. Wat heb je destijds geleerd? Probeer dit zo specifiek mogelijk te maken. Een voorbeeld om je op weg te helpen: Ik heb in een callcenter gewerkt: hier heb ik geleerd over de energie markt, product pitches, belsystemen, telefonische verkoop.

  • Wat heb ik geleerd naast mijn werk?

Schrijf hier alles op wat je naast je werk aan kennis hebt opgedaan omdat het onderwerp je zo fascineerde. Voorbeelden kunnen zijn: fotografie, sport, feestversiering, kunst etc.

  • Welke vakgebieden spreken mij aan?

Ontdek in de nationale beroepengids welke vakgebieden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf de vakgebieden op waar jouw interesses naar uit gaan.

Plot al jouw kennisgebieden op ‘ jouw favoriete kennis matrix’

Richard Bolles heeft een matrix ontwikkeld om makkelijk te kunnen prioriteren in alle kennisgebieden die jij zojuist hebt opgeschreven. Het doel is uiteraard om te ontdekken over welke kennisgebieden jij het meest enthousiast bent en de meeste expertise in hebt. Dit is namelijk jouw ultieme sweetspot!

Teken voor jezelf op 1 a4 deze matrix en plot al jouw kennisgebieden.

De box die jouw aandacht moet krijgen is nummer (1) onderwerpen waar jij veel enthousiasme voor hebt en veel expertise. Staan hier heel veel onderwerpen in? Probeer dan een prioritering aan te te brengen net zoals we dat ook in hoofdstuk 3 voor vaardigheden hebben gedaan.

Bij het afsluiten van dit hoofdstuk zijn we aan het einde gekomen van de 5 bloem onderdelen uit het boek van Richard N.Bolles.

Hoofdstuk #1        –          Type mensen met wie ik het liefst wil werken
Hoofdstuk #2        –          Favoriete werkomstandigheden 
Hoofdstuk #3        –          Mijn favoriete vaardigheden 
Hoofdstuk #4        –          Mijn doel en missie in het leven
Hoofdstuk #5        –          Mijn favoriete kennisgebieden  

Ik hoop dat jij – net als ik – meer duidelijkheid hebt gekregen in wat jij op het gebied van werk allemaal zou kunnen doen! Zorg dat je de bloem die jij nu gevormd hebt eens in de zoveel tijd weer onder de loep neemt om te bepalen of je nog op de juiste koers in je carrière ligt.

Heb je het gevoel dat je nog steeds vast loopt? Kan je daar wat hulp bij gebruiken? Ik heb de online cursus Jouw Carrière Kompas ontwikkeld. Met de cursus willen we je helpen met dat startpunt en begeleiding bieden in die effectieve route naar jouw droombaan!

We zijn inmiddels aan het einde van de serie die ik heb geschreven over de loopbaan technieken van Richard N.Bolles. Ik ben benieuwd, wat vond je ervan? Heb je er iets aan gehad? Laat het mij weten in een reactie onder het artikel ?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bc164883425eacd16668abd9b1f59d39.png
Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *