Met Design Thinking ontdek jij het carrièrepad dat bij jou past!

Gepost op:

4 april 2020

Op weg naar een carrière met voldoening 

Of je nu met lood in je schoenen naar je werk gaat óf gewoon leuker, zinvoller werk zoekt. Je bent hier op de juiste plek, de plek om voldoening uit je werk te halen door gebruik te maken van Design Thinking. 

Ik ben Marjolein, oprichter van thejobfitters.nl. Ik help ruim twee jaar mensen zoals jij om hun passende carrièrepad te vinden. Zodat je meer voldoening uit je werk haalt.    

Want net als ik zul jij misschien ook het conventionele pad hebben gevolgd. Je doet je best op school. Kiest een studie waarmee je later een goede baan kunt krijgen. Vervolgens beland je in een groot bedrijf waar je een fijn salaris opstrijkt. Lekker veilig. Je ouders vinden het vast fantastisch.

 Maar is dat nou wat je écht wil?   

Met Design Thinking ontdek jij hoe je voldoening uit je werk kunt halen 

Dit is het eerste artikel in een serie van vier waarin ik je laat zien hoe je met Design Thinking dat conventionele pad kunt verlaten. En kunt kiezen voor een creatievere route zodat jij jouw passende job gaat vinden.   

Het doel van dit artikel is om jou de essentiële dingen te laten zien die je moet weten om een carrièrepad uit te stippelen dat bij je past.   

Wanneer je dit kunt, dan leid je een werkleven waar je meer voldoening uithaalt. Zodat je die 75.000 kostbare werkuren in je leven op een leuke manier besteed. 

Met Design Thinking m’n leven weer op de rails 

In 2018 zat ik er even doorheen. Ik had geen burn-out of depressie maar ik zat gewoon niet lekker in m’n vel.  Ik wist dat ik iets anders in m’n carrière wilde maar wat dat dan zou moeten zijn, geen idee. Moest ik verder in marketing maar dan bij een klein bedrijf? Ergens waar ik sneller meters kon maken. Of misschien moest ik iets gaan doen met m’n actieve persoonlijkheid, weg uit een kantoor omgeving.  M’n moeder riep altijd al dat de Politie Academie echt iets voor mij was. En ja, moeders hebben toch dat instinct he… En ergens lonkte het ondernemerschap ook nog. Zoveel opties en ook zo divers…   

Een keuze maken was voor mij lastig. Ik liet het dus even aan sudderen maar ging er wel een hoop over praten en lezen.  Zo leerde ik over Design Thinking.  Design thinking is van oorsprong een innovatie methode. Het is een manier van denken waarbij je opties genereert, ze test, en zoveel mogelijk feedback probeert te krijgen. Op deze manier leer je al doende wat wel of niet werkt. Maar ik ontdekte dat ik dit ook heel goed kon toepassen op mijn carrière dilemma. Ik neem je mee in hoe Design Thinking mij een hoop tijd, energie, en aanmodderen heeft bespaard. En hoe ik nu op een carrière pad zit die ik eerst niet voor mogelijk hield. 

 Stap 1: Observeer 

Als je een nieuw product bedenkt dan ga je op zoek naar de pijnpunten van je eindgebruiker. Waar heeft deze persoon nou eigenlijk last van en hoe kan jouw product daar een oplossing voor bieden? In dit geval was ik de eindgebruiker. Welk probleem wilde ik nou eigenlijk voor mezelf oplossen? Mensen slaan deze stap vaak over en willen meteen naar een oplossing toe. Maar dat kan verraderlijk zijn. Want hoe weet je of je jouw probleem daarmee oplost? Vaak zijn mensen veel tijd kwijt door aan het verkeerde probleem te werken.   

Ik merkt bij mezelf dat ik even kwijt was wat ik nou eigenlijk leuk vond om te doen. Mijn valkuil was dat ik al heel snel in negatieve gedachtes verzande. Ik kon altijd heel goed benoemen wat ik allemaal niet leuk vond en welke verkeerde keuzes ik allemaal had gemaakt. Hierdoor praatte ik mezelf onnodig de put in en belande ik in de valkuil van ‘gravity’ problems – problemen die er nou eenmaal waren en waar ik niks aan kon doen.  Aan zwaartekracht kan je tenslotte ook niks doen. 

Ik moest dus aan de slag met een ‘actionable problem’ – een probleem waar ik een oplossing voor zou kunnen bedenken. Op dat moment besloot ik nieuwsgierig te zijn naar de activiteiten waar ik wel energie van krijg.  Ik ging een dagboek bijhouden en schreef iedere dag op wat ik meemaakte en hoe ik me voelde.  

Stap 2: Ideeën bedenken 

Mijn goed gevulde dagboek aan activiteiten leverde al gauw een hoop inzichten op waar ik wat mee kon.  Ik begon een rode draad te zien en bepaalde thema’s te herkennen:

  • Schrijven  
  • Iets bijbrengen 
  • Creëren 
  • Nieuwe dingen doen 
  • Adrenaline voelen 

Met dit lijstje kon ik aan de slag!  Nu kon ik ideeën over mijn toekomst bedenken – oplossingsrichtingen.  Dat is precies het doel van deze stap: zoveel mogelijk ideeën bedenken waar je mee aan de slag kan.  

Wat zijn nou werkvelden die passen bij deze kenmerken? Ik ging allerlei mindmaps maken en kwam uiteindelijk op een paar opties die ik wilde testen: 

  • Een eigen blog starten 
  • Recruitment 
  • Politie agent (toch iets wat al tijden in mijn hoofd zat en er maar niet uitging…) 
  • Lesgeven op school

Heel fijn, maar hoe ga ik erachter komen welke optie het beste is? 

Stap 3: Testen en uitproberen

Ik had mijn lijstje aan banen die mij interessant leken. Volgens Design Thinking moet je dan zo snel mogelijk ervaringen opdoen om te ontdekken of het wel of niet een goede oplossing is. Dus dat ging ik doen. Ik ging bedenken hoe ik zo snel mogelijk erachter kon komen of die lang gekoesterde droom van politie agent misschien toch iets voor mij was.  

Al snel kwam ik erachter dat ik het politie vak misschien wat romantiseerde. Ik ben denk ik toch wat beïnvloed door alle films en TV series met allemaal knappe koppen die vol in de actie van alles meemaakten en de bloederigste cases altijd wisten op te lossen. Het verdriet wat er schuil ging achter al die actie was ik blind voor. Totdat ik een real life serie op TV ging volgen met echte politie agenten. Toen zag ik pas wat die mensen in hun werk meemaakten. Een hoop ellende. Ellende waar ik niet dagelijks mee geconfronteerd wilde worden.  Ik zou het me namelijk teveel aantrekken. 

Ok dat was het eerste experiment. Maar hoe zat het dan met dat lesgeven op een school? Een dag meelopen op een school en ervaringen van vriendinnen aanhoren gaf mij al voldoende inzichten dat ik dit idee ook parkeerde. Bovendien was het financieel niet haalbaar om dit te doen dus genoeg reden om die optie even opzij te zetten. 

Zie je hoe snel dat kan gaan? Een paar gesprekken met mensen, observeren, en meedraaien geven eigenlijk al voldoende inzichten om opties door te strepen. En dat is de kracht van prototypen.  

Zo kwam ik er uiteindelijk ook achter dat ik het recruitment vak een kans wilde geven. Op mijn werk raakte ik in gesprek met een recruiter, Ron. Hij inspireerde mij met zijn enthousiasme en gaf mij de beste kans die ik had kunnen krijgen. Hij zei: kom bij mij stage lopen en ga het vak leren. Dan kom je er vanzelf achter of het je aanspreekt.   

Ik ging dus 1 dag in de week naast mijn gewone baan, stage lopen als recruiter. In deze periode heb ik ontzettend veel geleerd over het recruitment vak. Ook zag ik tal van mogelijkheden om hier in te gaan ondernemen.   

Ik had dus allemaal leuke ervaringen opgedaan. Nu werd het tijd om een stapje terug te doen en te analyseren wat ik nou eigenlijk geleerd had en wat mijn volgende stap moest zijn. 

Stap 4: Feedback verzamelen en bijsturen 

Wat heb ik geleerd en wat mis ik eventueel aan informatie om een keuze te kunnen maken? In het Design Thinking proces moet je ook af en toe weer even stilstaan bij wat je geleerd hebt om zo de volgende stap te kunnen zetten. 

Voor mezelf kwam ik erachter dat ik het meeste energie haalde uit de gesprekken met Ron en de recruitment stage.  Als recruiter zou ik mensen direct kunnen helpen in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Het is afwisselend en dat is wat ik zocht in een nieuwe baan.  

Ook zag ik een kans om in dit vakgebied nieuwe dingen te doen. Ik zag in mijn directe omgeving hoeveel mensen net als ik worstelden met het vraagstuk “ wat wil ik nou?” . Mensen die niet lekker in hun vel zitten en toegankelijke hulp zoeken.  Ik maakte het mijn missie om mensen te helpen helderheid te krijgen in hun zoektocht. Dit inzicht markeerde de start van Jobfitters. 

Stap 5: Implementeren

Als je eenmaal gevalideerd hebt dat dit de route is die je wilt bewandelen, dan is het tijd om daarop te acteren. Niet bang te zijn en er echt voor te gaan.  

In mijn geval, koos ik ervoor om een eigen bedrijf te starten en daarnaast aan de slag te gaan als recruiter bij Recruitmentmakers.  Een gedurfde stap waar ik tot de dag van vandaag geen spijt van heb. 

Ik hoop dat jij aan de hand van mijn verhaal nu ook aan de slag kan met jouw carrière dilemma. Wat het ook mocht zijn, het belangrijkste is dat je: Nieuwsgierig wordt naar je probleem en niet vervalt in een negatief denkpatroon.  

Daarnaast wil ik je stimuleren om zoveel mogelijk dingen gewoon uit te proberen en een kans te geven. Bedenk dus allerlei experimentjes waarmee je jouw ideeën heel simpel kan toetsen. En als je dan eenmaal al die ervaringen hebt opgedaan, wees dan vooral niet bang om een knoop door te hakken en het roer om te gooien.  

Veldhuis en Kemper zeggen het krachtig ‘ de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn, en om die te durven plukken moet je durven bang te zijn.’ 

In het volgende artikel gaan we dieper in op hoe jij Design Thinking nou kunt gebruiken om te reflecteren op jouw werkende leven tot nu toe. Met die lessen ben je weer een stapje dichterbij in het vinden van jouw passende carrièrepad.  

Maar nu wil ik wat meer over jou weten … wat zijn de opties die jij voor je carrière overweegt? Scrol naar beneden onder dit artikel en laat het me weten bij de reacties.   

En natuurlijk, als je dit artikel leuk en nuttig vond, zou ik het heel leuk vinden als je op de knop ‘Vind ik leuk’ klikt en deze met je vrienden deelt.  

Bedankt

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bc164883425eacd16668abd9b1f59d39.png
Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters

Nieuwste posts

#4 Eric’s hobbelige pad naar succesvol film ondernemer op z’n 40ste

11 november 2021

#3 Heb jij een bullshitbaan?

4 november 2021

#2 Vincent doet het beide: hij is consultant en trouwambtenaar

22 oktober 2021

Wil je operatieassistent worden? Nitza deelt haar ervaring

12 oktober 2021