Ontdek wat jou energie geeft in je werk

Gepost op:

4 april 2020

Op weg naar een carrière met voldoening ! 

Dit is het tweede artikel in de serie  Op weg naar een carriere met voldoening!  Of je nu met lood in je schoenen naar kantoor gaat of gewoon leuker, zinvoller werk zoekt. Vandaag zetten we de tweede stap zodat je meer energie in werk krijgt! 

Ik ben Marjolein, oprichter van The Jobfitters. Ik help ruim twee jaar mensen zoals jij naar een carrièrepad dat bij je past. Zodat je meer voldoening uit je werk haalt.

Heb jij net als ik het conventionele pad gevolgd? 

Want net als ik zul jij misschien ook het conventionele pad hebben gevolgd. Je doet je best op school. Kiest een studie waarmee je later veel baanzekerheid kunt krijgen. Vervolgens beland je in een groot bedrijf waar je een fijn salaris opstrijkt. Lekker veilig. Je ouders vinden het vast fantastisch. Maar is dat nou wat je écht wil?

In dit artikel laat ik je zien hoe je met een simpele oefening kunt ontdekken wat jou wél en geen energie geeft in werk. Zodat jij meer voldoening uit je werk haalt.   

Als je het eerste artikel in deze serie hebt gemist, adviseer ik je deze echt te lezen, omdat ik daarin de basis van Design Thinking heb behandeld. Ik heb ook laten zien hoe jij Design Thinking kunt toepassen zodat je actiegericht kunt ontdekken welk carrierepad het beste bij je past. En je niet blijft hangen in het eeuwige piekeren.

Als je dit artikel nog niet hebt gelezen, Lees hem dan nu: Met Design Thinking vind jij jouw passende job. En kom dan terug voor dit tweede artikel.

In dit artikel doen we een verkorte versie van de oefening die ik ook gebruik in de online cursus Jouw Carrière Kompas. In de online cursus gaan we er nog een stukje dieper op in. Vandaag aan jou de opdracht om het een keer te ervaren. Ik ga je nu laten zien hoe je met een dagboek oefening gaat ontdekken wat jou in het werk energie geeft en wanneer jij echt betrokken bent bij wat je doet.

Er is dus een reden waarom je dit leest. Ofwel je bevindt je in een baan waar je niet helemaal lekker in je vel zit en je wilt ontdekken wat jou wel weer gelukkig zou maken of je bent in-between-jobs en wilt jouw volgende carrièrestap ontdekken.

En er is nooit een betere tijd geweest om eens goed te reflecteren op wat jou voldoening geef in werk omdat we nu in een situatie zitten dat we daar noodgedwongen de tijd voor hebben. 

Uit de piekermodus in de actiemodus –maak jouw eigen dagboek 

Ik heb inmiddels veel mensen zoals jij geholpen om uit de piekermodus in de actiemodus te komen. Zodat zij hun passende carrièrepad konden  ontdekken. 

Maar toen ik net begon, zat ik in een situatie dat ik onverschillig was over mijn baan. Ik haalde er geen energie uit. Ook verloor ik mijn enthousiasme, wat vroeger mijn handelsmerk was. Nu ben ik op een andere plek – ik heb een passend carrierepad voor mezelf gecreeërd . En het begon allemaal met de reflectiestap in het Design proces.

Dat is waar dit artikel over gaat… hoe je met een simpel reflectie dagboek voor jezelf kunt ontdekken wat jou energie geeft maar ook wat energie zuigt. En wat momenten zijn waarop jij echt betrokken bent bij wat je doet.

Dit zijn allemaal inzichten die jij kunt gebruiken om meer voldoening uit jouw werk te halen.

Jouw werkdagboek – waar krijg je energie van en wanneer ben je echt betrokken?  

We worden allemaal gemotiveerd door andere type werk activiteiten. Het is aan jou om te ontdekken wat jou drijft – en het liefst zo specifiek mogelijk. Een dag bestaat uit heel veel activiteiten. Probeer een dag of drie te doorgronden bij welk type activiteit jij het meeste energie krijgt en wanneer jij je het meest betrokken voelt. Dit kan je vastleggen in jouw persoonlijke werkdagboek.

Er zijn drie belangrijke dingen waar je bij jezelf op moet letten als jij jouw werk dagboek bijhoud:  

  1. Welke activiteiten geven jou energie? En waarom?  
  2. Welke activiteiten zuigen energie? En waarom?  
  3. Wanneer voel jij dat je echt betrokken bent bij wat je doet? – dit noemen Bill en Dave een state of flow.   

Bij welke activiteiten ben jij het meest betrokken? 

De State Of Flow is een staat waarin tijd even stilstaat omdat jij je volledig verliest in de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. De activiteit sluit helemaal aan op jouw vaardiheid zodat jij je niet verveelt maar je wordt ook niet overmatig uitgedaagd. Op zo’n moment kan niets of niemand jou afleiden. Dit is de ultieme status van betrokkenheid.

Er zijn ook momenten dat je misschien niet zo’n state of flow ervaart maar wel het gevoel hebt betrokken te zijn bij wat je doet. Schrijf ook de momenten op dat je dit juist totaal niet ervaart. Want ook negatieve inzichten kunnen je verder helpen.  

Van welke activiteiten krijg jij de meeste energie? 

In tegenstelling tot vroeger, zijn we vandaag de dag met name kenniswerkers. Onze hersenen zijn iedere dag heel hard aan het werk en verbruiken het meeste energie van al onze organen.

Je wilt dus weten welke activiteiten jou het meeste energie geven en welke het meest energie kosten zodat je jouw leven zo vitaal mogelijk kunt inrichten.   

Aan de slag met jouw persoonlijke werkdagboek?? 

Ik nodig je uit om de komende drie dagen jouw eigen dagboek bij te houden. Het is heel simpel om te te doen. Er zijn twee dingen die je moet bijhouden:

  1. Je activiteiten – wat ben je aan het doen en hoe betrokken en energiek voel jij je bij iedere activiteit?  
  2. Je reflecties op die activiteiten – wat heb je over jezelf geleerd als je naar iedere activiteit kijkt  

Onderstaand een voorbeeld die je kunt gebruiken. In de linker kolom schrijf je jouw activiteit en jouw reflectie op die activiteit. En je kunt de thermometers gebruiken om jouw energie en betrokkenheidsniveau bij die activeit aan te geven.

Format voor dagboek 

Design Your Life – Dave Evans & Bill Burnett

Als je eenmaal wat verschillende type activiteiten hebt meegemaakt ga je interessante dingen zien. Hoe preciezer je kijkt naar de activiteit en wat je er nou wel of niet leuk aan vindt, hoe meer je eruit gaat halen en erachter komt wat jou energie in werk geeft.

Ok we hebben in dit artikel enorm veel besproken. Neem vooral rustig de tijd om deze oefening te doen.

 Veel mensen zien er tegen op om aan de slag te gaan met het dagboek maar geloof me, het is echt leuk! Alles beter dan alleen maar piekeren over je toekomst toch?

Nu wil ik van jou horen – als je een dag uit jouw werkende leven pakt, wat is nou een activiteit waar jij energie van krijgt?   

Als je dit artikel waardevol vond, deel deze dan met tenminste drie mensen die je kent. Het is gemakkelijker om aan deze reis te beginnen als je andere mensen op je pad hebt.

Nu wil ik je vertellen over het volgende artikel die ik voor je heb: het gaat dieper in op zelfreflectie. Ik ga je stap voor stap laten zien hoe je zelfreflectie het beste kunt toepassen zodat jij daadwerkelijk een baan gaat vinden waar je voldoening uithaalt.

Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *