10 verrassende beroepen voor een carrièreswitch op latere leeftijd

Gepost op:

23 februari 2022

Als je een carrièreswitch op latere leeftijd overweegt dan kan het best lastig zijn om te bedenken wat je kan gaan doen. Je bent misschien bang dat je al te oud bent en dat je dan moet concurreren met allemaal jonge mensen. Maar vergeet niet dat je heel veel levenservaring hebt waar veel potentiële werkgevers baat bij hebben.  Er zijn dus ook juist heel veel beroepen voor een carrièreswitch op latere leeftijd. Veel werkgevers staan te springen om mensen met levenservaring zoals jij.  Kijk maar naar de onderstaande lijst met opties voor een carrièreswitch op latere leeftijd.

Politieagent op straat

Carriereswitch naar politie

Heb jij al veel van je carrière achter een bureau gezeten en mis je de interactie met mensen? Dan is het vak van politieagent misschien wel iets voor jou! Veel mensen denken al gauw dat je jong moet zijn om politieagent te worden. Ze doen dan de aanname dat ze niet fit genoeg zijn en dat er alleen maar jonge mensen rondlopen bij de politie. Het tegendeel is waar. Het merendeel van de instroom is zelfs 40 plus. Mariska was 47 toen ze de switch naar de politie maakte. Beluister haar carrièreswitch verhaal in de podcast of lees de blog.

Werken in de tuinbranche als hovenier of tuinontwerper

werken als hovenier

Je kan nu van je hobby je werk maken als je het leuk vindt om in de tuin bezig te zijn. Er is een schreeuwend tekort aan hoveniers.  Tuin ondernemers zoals Peter Mecklenfeld zijn naarstig op zoek naar hands-on mensen die graag met hun handen willen werken. Je hoeft niet eens een opleiding te doen maar leert het vak al doende. Peter Mecklenfeld is succesvol tuin ondernemer en vertelt wat de mogelijkheden zijn in deze podcast wat de carrière mogelijkheden zijn in de wereld van tuinen.

Leraar in het basis of middelbaar onderwijs

In de lijst van UWV kansberoepen staat het vak van leraar. Zowel in het basisonderwijs als in het middelbaaronderwijs zijn ze naarstig op zoek naar leraren. Als jij iemand bent die het leuk vindt om jongeren iets bij te brengen dan is nu jouw kans om hier je beroep van te maken. Er zijn vele mogelijkheden om versneld leraar te worden dus je hoeft niet eens jaren lang te studeren om voor de klas te staan.

Budget planner

werken als budgetplanner

Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste balans te vinden tussen inkomsten en uitgaven. Ze hebben vaak geen overzicht over hun financiële situatie en kunnen daar heel goed hulp bij gebruiken.  Als jij iemand bent die de administratie altijd keurig op orde heeft en het ook leuk vindt om daar mee bezig te zijn dan is dit misschien wel jouw nieuwe roeping.  Het goede nieuws is namelijk dat je binnen 2-3 maanden een gecertificeerd budget coach kan worden.  Er zijn bovendien een hoop banen in te vinden, dus dit is jouw moment om het roer om te gooien.

Kies een ambacht

Er is ontzettend veel vraag naar mensen die gespecialiseerd zijn in een ambacht. Denk bijvoorbeeld aan timmerlieden, elektriciens, steenhouwers, schilders, loodgieters en dakdekkers. Ook op latere leeftijd kan je de switch naar dit soort beroepen relatief eenvoudig maken. Vaak leer je het vak al doende op de werkvloer.

Winkelverkoper

werken als winkelverkoper

Als je het leuk vindt om de hele dag in de weer te zijn en vooral ook veel contact met mensen te hebben dan is het vak van een winkelverkoper misschien wel echt iets voor jou! In de retail en ook in de horeca is er veel behoefte aan personeel dus ook hier maak je kans om snel een baan te vinden.

Virtual Assistant

werken als virtual assistant

Neem afscheid van de sleur van een 9-tot-5- baan en word een virtual assistant. Als VA krijg je de kans om een goed inkomen te verdienen zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft.  Als VA  ben je iemand die administratieve ondersteuning biedt aan bedrijven, ondernemers en iedereen die hulp nodig heeft bij routinetaken. Je kunt dit werk eenvoudig op afstand doen en inrichten zoals jij dat wilt.  Er zijn tal van opleidingen waarmee je snel aan de slag kunt als VA. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van ikwordva.nl.

Life coach/mentor

werken als life coach

Met jouw levenservaring kan jij mensen van dienst zijn die mentale support nodig hebben. Als life coach adviseer je mensen hoe ze hun levensstijl kunnen aanpassen zodat ze gelukkiger worden. Voor dit vak heb je geen formele kwalificaties nodig. Het is natuurlijk altijd wenselijk om jezelf te verdiepen door middel van cursussen over life coaching.

Zorgmedewerker

werken als zorgmedewerker

In de zorg kun je echt het verschil kunt maken in iemands leven. Er zijn tal van beroepen waar je jouw persoonlijke impact kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke verzorgers, managers van verzorgingstehuizen, ergotherapeuten en coördinatoren voor ondersteuning bij rouwverwerking.  De kansen in de zorg zijn er volop. Wil je jouw persoonlijk impact verhogen? Dan is een beroep in de zorg misschien wel echt iets voor jou!

Honden oppas

werken als hondenoppas

Maak van je liefde voor dieren een dankbare baan als parttime of fulltime dierenoppas. Je bent eigen baas en als je een liefde voor dieren hebt dan is dit misschien wel jouw ideale tijdsinvulling.  Tot de verantwoordelijkheden van dierenoppasers behoren het voeren, het uitlaten van de hond, en het brengen van dieren naar de dierenarts. Er zijn veel sites waar mensen op  zoek zijn naar een honden oppas.

Ben jij geïnspireerd door deze kansen en wil jij nu een stap zetten naar meer voldoening en zingeving in je werk? Maar ben je nog zoekende wat dat precies zou moeten zijn? Bij The Jobfitters helpen we mensen met het maken van een carrièreswitch. Kijk bijvoorbeeld eens naar de online cursus Jouw Carrière Kompas. In deze cursus ontdek jij alles wat je nodig hebt om jouw volgende carrièrestap goed te kunnen bepalen.


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *