Vincent doet het beide: hij is consultant en trouwambtenaar

Gepost op:

1 maart 2022

Een carrièreswitch is niet altijd nodig. Dat bewijst Vincent met zijn verhaal. Hij heeft een goede baan als consultant maar wilde ook iets doen met zijn creatieve spreekvaardigheden. Maar wat en hoe dan? Hij kwam bij The Jobfitters om erachter te komen hoe hij invulling kon geven aan een talent waar hij veel energie uithaalde maar niet zo goed wist hoe hij het in zijn huidige baan kon inzetten. Tijdens het Persoonlijk Job Advies adviseerde ik hem om trouwambtenaar of dagvoorzitter te worden. Zes maanden na dat gesprek voltrok hij het huwelijk van een van zijn beste vrienden. Hoe combineert hij zijn baan met zijn nieuw ontdekte passie? En wat zijn de stappen die hij heeft genomen om het te durven doen?

Luister de podcast voor het interview met Vincent of lees hieronder de verkorte versie van het interview.

Vincent, wat was de reden dat je zoekende was in je carrière?

“Ik was vijf jaar aan het werk en zat prima op mijn plek. Maar nu ik wat meer ervaring had in het werkende leven wilde ik eigenlijk voor mezelf weten of ik wel echt op de goede plek zat of dat ik misschien nog iets miste of over het hoofd had gezien. Dat was de reden dat ik dacht: hier wil ik mee aan de slag. Via een goede vriend van mij kwam ik toen bij jou terecht.”

Toen heb je vervolgens de online cursus Jouw Carrière Kompas gedaan en het Persoonlijk Job Advies bij mij gevolgd.  En ik heb jou toen geadviseerd om te kijken naar leuke opties die je naast je werk zou kunnen doen. Vooral ook omdat je niet per se ontevreden was in je baan maar het vooral miste om met een van je talenten aan de slag te kunnen; namelijk voor grote groepen spreken/speechen. Klopt dat?

“Ja klopt. Ik ben een redelijk expressief persoon en in mijn werk kon ik dat dan wel kwijt in de vorm van presentaties en trainingen. Alleen ik merkte dat ik het ook heel erg leuk vind om een bepaalde energie te brengen en dat kan niet altijd in een professionele setting.  Ik vind het bijvoorbeeld ook af en toe heerlijk om gekke typetjes te doen of even de lachers op de hand te krijgen. Privé had ik dat ook altijd, maar ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht hoe ik dat ook zakelijk zou kunnen gebruiken. Toen kwam jij met het idee om naast je werk iets te doen. En dat kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel. Ik had werk altijd als een groot brok gezien. Dat was echt een eyeopener voor mij! Door dat idee waar je mee kwam om 4 dagen in de week mijn huidige baan te houden en 1 dag in de week iets anders, maakte de sprong ook minder groot. Daar was ik heel blij mee.”

Hoe heb je de sprong echt durven maken? Want heel veel mensen hebben vaak ideeën over wat ze zouden willen doen, maar vinden het lastig om de stap te maken. Wat was nou het zetje in je die jou ertoe zette om het echt te gaan doen?

“Nadat je mij het advies had gegeven om eens te kijken naar een rol als trouwambtenaar ben ik het aan heel veel mensen in mijn omgeving gaan vertellen. Vrienden, familie. En die werden laaiend enthousiast. Ik kreeg gelijk te horen: als ik ooit ga trouwen dan mag jij het doen! En daar begon bij mij ook de energie te groeien. De eerste stap was een training te volgen dus dat was een toegankelijke stap. En tegelijkertijd moet je soms ook een beetje mazzel hebben. Want een van mijn beste vrienden stapte in het huwelijksbootje en belde mij ‘ Nou Vin, opschieten met die training, jij mag het binnenkort gaan doen! Wij willen jou graag als trouwambtenaar op ons huwelijk’.”

Wow, best spannend om het dan meteen voor een vriend te doen! Hoe kom je in die mindset ‘ ik ga er gewoon voor en ik kan dit?’

“Aan de ene kant is het soms gewoon fijn om voor het blok te staan. De datum stond vast en ik moest het toen gewoon doen. En op een gegeven moment ben ik de voorbereidingen gaan treffen. Interviews gaan doen en dat hielp me wel om te voelen en te zien wat ik ging doen. Eerst was ik nog best nerveus, maar langzaamaan toen ik de informatie van iedereen had en het verhaal in elkaar begon te zetten, toen kwam het vertrouwen in mezelf en dat ik wist; ik heb de inhoud en dat vertellen en die interactie; ja dat is gewoon mijn ding. Dat komt wel goed.

Toen ik er uiteindelijk echt stond en de muziek ging aan en de bruid kwam er aan lopen toen had ik wel even een moment van pff ok… maar toen eenmaal de eerste grap eruit was en die bleek ook echt leuk te zijn…toen was het wel echt dat ik dacht; dit komt wel goed.”

Wat heeft deze keuze voor jou betekend?

“De feedback nu is gewoon echt heel leuk. Ik kreeg na het huwelijk van die vriend van mij ook echt hele leuk positieve reacties en dat geeft energie. En dat ik mensen blij kan maken en hun liefdesverhaal mag vertellen is natuurlijk ook heel bijzonder. En ook het gevoel dat ik nu eindelijk iets doe met een kant van mij die ik altijd al had, maar nooit wat mee deed.  Dat geeft een goed gevoel. Ik zal dus ook altijd bezig blijven om te ontdekken wat ik met die kant van mij nog meer kan doen. Dat geeft me gewoon heel veel energie.”

Wat is het wat jij anderen zou willen aanraden die even zoekende zijn in hun carrière?

“Eerste stap is: maak het vooral niet te groot. Maak er kleine stappen van. Mijn eerste stap was om met jou in contact te komen. Dat gaf mij meer rust van ‘ ok ik ben ermee bezig’. En hou die stapjes klein zoals bijvoorbeeld ‘ ik ga een keer een dag op LinkedIn even wat opzoeken.’  Dat is al een stap en geef jezelf die rust. Maak de druk niet te groot voor jezelf. 

Je merkt ook vanzelf als je ergens energie van krijgt of het gevoel hebt dat iets je leuk lijkt. Ga er dan gewoon voor. En probeer wat. En in het allerergste geval vind je het niet leuk of ga je onwijs op je bek. In beide gevallen: geen man over boord.”

Wil jij net als Vincent ook zoveel plezier en energie halen uit een (parttime) baan, hobby of side-project? Ik wil je graag helpen met een verfrissende kijk op wat jouw mogelijkheden zijn. Vaak zit je namelijk in je eigen bubbel na te denken over wat je zou kunnen doen en zie je vaak de spannende ideeën over het hoofd.  Zullen we een keer kennismaken? Dan kan ik je vertellen hoe ik je zou kunnen helpen!


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *