Jouw carrièrekompas

Jouw persoonlijke missie

1

Heb jij moeite met kiezen?

Je bent natuurlijk niet voor niets begonnen aan deze cursus. Misschien heb je een saaie baan? Ben je klaar met die eindeloze vergaderingen die nergens over gaan? Of ben jij eigenlijk helemaal geen type om je dagen achter een beeldscherm te vullen?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je nu gewoon even niet zo lekker in je vel zit op het werk. En dan is de vraag: wat nu? Hoe kan je de situatie veranderen en weer met positieve energie naar je werk? Wordt het misschien tijd voor iets nieuws?

Veel mensen voelen hier angst. Ze weten niet wat ze in vredesnaam moeten doen. Er zijn zoveel mogelijkheden en daaruit kiezen is lastig. Je vindt waarschijnlijk een hoop dingen leuk, maar mijn hemel; wat is nou mijn passie? Waarvoor ben ik op deze planeet?

De grootsheid van die vraag remt je af. En je verdwaalt in alle mogelijkheden die er zijn. Hier maak je waarschijnlijk een denkfout.

Je gaat er namelijk vanuit dat je maar een roeping hebt. En die roeping moet je zien te vinden. Nou ik kan je vertellen, dan kan je lang bezig zijn. En waarschijnlijk ga je die nooit vinden ook.

Waarom brengt de vraag ‘wat is je passie?’ ons op het verkeerde spoor?

De meeste mensen hebben geen passie waar daadwerkelijk een carrièrepad in te vinden is.

Uit een survey onder Canadese studenten blijkt dat de meerderheid (84%) een passie konden identificeren. Maar 96% van de passies waren gerelateerd aan sport of creatieve hobby’s zoals dansen, hockey, skiën, lezen en zwemmen. Slechts 4% van de passie studenten konden een passie benoemen waar daadwerkelijk een realistisch carrièrepad in zat.

De onderwerpen waar we interesse in hebben veranderen over tijd.

Je dromen op jonge leeftijd zullen er heel anders uitzien dan dat wanneer je 40 bent. Als we Newport moeten geloven dan is er niks in onze genen of persoonlijkheid dat bepaalt wat voor type werk we zouden moeten doen.

Hobby’s en persoonlijke passies vertalen zich niet perse door naar een carrière waar je voldoening uithaalt.

Dat je in je vrije tijd het leuk vindt om te tennissen wil nog niet zeggen dat je het ook leuk vindt om dag in dag uit voor je werk tennisleraar te zijn.

Hè gelukkig, we hoeven dus niet meer op zoek naar onze passie. Maar wat is het dan wel dat ervoor zorgt dat we voldoening uit werk halen?

Cal Newport stelt dat dit niet zozeer te maken heeft met het type werk dat je doet. Het maakt dus niet uit of je vrachtwagenchauffeur, architect, schoonheidsspecialiste of makelaar bent. Waar het om gaat is dat je baan jou de levensstijl biedt die jij op het oog hebt zoals: flexibiliteit, autonomie, invloed, respect, sociale impact en creativiteit.

Die levensstijlkenmerken vind je niet terug in slechts een type carrièrepad. Er zijn heel veel banen waarmee je sociale impact kunt hebben of je creativiteit in kwijt kunt. Staar je dus vooral niet blind op een specifieke droombaan.

De vraag is dus eigenlijk: Hoe ontdek ik nou wat ik belangrijk vind in mijn (werkende) leven?
Jij bent er allang achter dat werken voor geld en status niet inspirerend en motiverend genoeg is.

Een visie over je loopbaan geeft sturing aan je keuzes en de dingen die je doet. Je gaat veel meer vanuit je eigen drijfveren stappen maken. Je zult zien dat je daardoor lekkerder in je vel komt te zitten en ook makkelijker voor jezelf bepaalt wat je volgende carrièrestap zou moeten zijn.

Als je jouw persoonlijke visie hebt laat jij je niet meer mee waaien met alle winden en luister je veel beter naar wat je zelf wilt in plaats van naar anderen te luisteren. Je wil tenslotte jouw ultieme leven leiden en niet dat van een ander, toch?

Hoe stel je een visie op?

Om dit te kunnen doen moet je de nodige zelfkennis opdoen. Je zult meestal over een behoorlijke dosis levens- en werkervaring moeten beschikken om die vraag voor jezelf te kunnen beantwoorden. Ook als je die ervaring al wel hebt, is het niet altijd makkelijk. Als je je bijvoorbeeld veel en lang hebt aangepast aan wat je dacht dat anderen belangrijk vinden (en dat doen heel veel mensen) kan het lastig zijn om te bedenken: maar wat wil ik?

Zeker als je aan het begin van je carrière staat, zul je moeten ontdekken door te ervaren. Je formuleert eigenlijk steeds een hypothetische visie (een soort proefvisie), maar moet accepteren dat die soms moet worden aangepast. Wat je dacht dat je leuk en belangrijk vond, blijkt het in mindere mate te zijn. Of er zitten andere kanten aan die toch niet bij je passen. Dat is een leerproces. Steeds een stukje wijzer krijg je helderder voor ogen wie je bent en wat je wilt bereiken.

In deze module heb ik een drietal oefeningen opgesteld die jou helpen om jouw persoonlijke visie scherp te krijgen.

Oefening 1:
Hoe wil jij terugkijken op je leven?

Tijdens deze eerste oefening kan je helemaal los met je fantasie! Je gaat je leven namelijk beschrijven zoals je er het liefst aan het einde op terug zou willen kijken. Je stelt je dus eigenlijk voor dat je door je eigen museum loopt. Je leven is meer dan alleen werk dus denk breder dan werk en neem je privé leven dus ook mee in je beschrijving.

Stel je loopt rond in je eigen museum:

Wat zou je dan zien? Hieronder een aantal voorbeelden ter inspiratie.
  • Heel veel fotos van allemaal avonturen en leuke momenten met familie en vrienden
  • Een zelfverzekerde vrouw die gespecteerd wordt om wat ze doet en wie ze is
  • Iemand die altijd gestreden heeft voor rechtvaardigheid
  • Een ambitieus persoon maar ook iemand die door veel mensen aardig gevonden wordt
  • Zakelijke successen
  • Lef en avontuur
Wat zijn de dingen die je hebt gedaan? Privé en zakelijk
  • Gezin stichten
  • Bungee jumpen
  • In het buitenland wonen
  • Een wereldreis maken
  • Ondernemer worden
Wat wil je zijn?
  • Een ondernemer
  • Een avonturier
  • Iemand met een positieve instelling
Wat wil je bijgedragen hebben/wat wil je geven? Hoe wil je de wereld achterlaten? Hoe is jouw eigen rol in het geheel?
  • Bijdragen aan milieu problemen
  • Mensen helpen die in nood zitten
  • Kinderen normen en waarden meegeven
  • Mijn creativiteit inzet voor grote maatschappelijke problemen
  • Mijn leiderschapsskills gebruiken om mensen te inspireren duurzame keuzes te maken
Waar zou je tevreden en trots over zijn?
  • Als ik een leven heb geleid met risico’s; veel verschillende dingen heb gedaan en altijd grenzen heb opgezocht
  • Als ik naar mijn hart heb geluisterd in plaats van naar wat andere denken en vinden
  • Als ik mensen echt heb kunnen helpen met hun geld problemen
  • Als mensen op mijn begrafenis zeggen dat ik zorgzaam ben en altijd klaar sta voor anderen etc.
Waar zou je je voor schamen?
  • Als ik in een routine beland en in een soort sleur waardoor ik niet meer in mijn kracht sta en werk om te leven. Dat ik mijn dagen aftel tot mijn pensioen.
  • Als ik in een kantoorbaan blijf zitten waar ik ongelukkig van word alleen maar omdat ik mezelf financieel helemaal heb vastgezet
  • Mijn persoonlijke ontwikkeling heeft stilgestaan
  • Als ik een saai bestaan heb geleid

Schrijf alles op wat er in je naar boven komt! En maak het visueel.

Veel mensen vinden deze oefening moeilijk omdat dit juist de vraag is die ze voor zichzelf nog niet echt kunnen beantwoorden. Het gaat er met deze oefeningen om dat je instinctmatig benoemt wat voor jou belangrijk is in het leven en in werk. Het kan zo breed zijn als je zelf wil.  En wees gerust, de exacte invulling hoef je er nog lang niet aan te geven.

Deze oefening vormt de basis voor de rest van de cursus. Dit is namelijk een grove schets van jouw visie over je leven en je loopbaan. Alle dingen die je belangrijk vindt in het leven en in je carrière komen hierin terug.

Wat is succes voor jou?

Geld wordt vaak gekoppeld aan succes. Hoe succesvoller je bent, hoe meer geld je verdient. Maar eigenlijk is dat een ouderwetse gedachte. De waarde van je werk is namelijk meer dan alleen je loonstrookje.

Tegenwoordig hoor je veel vaker dat mensen op zoek zijn naar impact in hun werk. Misschien heb jij dat ook wel? Je wil ergens het verschil maken en het gevoel hebben dat je werk er echt toe doet.

Daarnaast kun je ook blij worden als je iets tastbaars gemaakt hebt en mensen dat mooi vinden. Dat noemen we creatieve expressie. Met name mensen in hele creatieve beroepen geven aan vooral waarde te halen uit het kunnen publiceren van hun boek, of het kunnen regisseren van hun theaterstuk.

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. De komende oefening is gebaseerd op het boek ‘Designing Your Work Life’ (Burnett & Evans, 2020). Deze oefening gaat je helpen om op zoek te gaan naar een balans tussen geld, impact en creatieve expressie voor een betekenisvol werkleven.

Oefening 2:
Hoe haal jij nu waarde uit je werkende leven? (1 uur)

Het doel van deze oefening is om erachter te komen hoeveel geld, impact en creatieve expressie je momenteel in je leven ervaart en hoe jij je daarbij voelt.

Kijk niet alleen naar je werk, maar ook naar andere activiteiten in je leven. Misschien doe je veel vrijwilligerswerk in je vrije tijd? Of ben jij een echte creatieveling en maak je als hobby schilderijen? Waarin kun jij momenteel je creativiteit kwijt, hoe ervaar je impact en met welke dingen die jij doet, verdien je geld? En verdien je voldoende geld om jouw standaard van leven te bekostigen of zou je eigenlijk meer geld willen verdienen?

Dit alles breng je in kaart met Oefening 2

Iedereen wil impact maken. Jij ook?

De mensen die naar mij toekomen, zoeken veelal antwoord op de vraag: Maak ik wel impact met mijn werk? Doe ik er wel toe? Vaak hebben ze een leeg gevoel over hun werk en halen ze geen voldoening uit wat ze doen. Herkenbaar voor jou?

Er zijn vele manieren waarop je impact kunt maken. Je kunt iemand zijn die graag iemand blij maakt of misschien ben jij wel iemand zoals Malala Yousafzai en ben je een kinderrechtenactiviste. Twee totaal verschillende manieren om impact te maken.

Even wat theorie wederom op basis van het boek ‘Designing Your Work Life’  (Burnett & Evans, 2020). Volgens de auteurs zijn er verschillende type en afstanden van impact die je kan hebben in je rol. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat voor impact je nou eigenlijk zoekt in je werk. Waarom is dat belangrijk? Omdat het inzichtelijk maakt waar jij voldoening uithaalt. Waar ga jij nou je bed voor uit?

Type impact

Met type impact bedoelen we de manier waarop je impact hebt met je werk:

  • Vernieuwen en herstellen

    In deze rollen repareer of vernieuw je bestaande dingen (hersenchirurg, malaria programmamanager, etc.)

  • Onderhouden en supporten

    In deze rollen houd je bestaande systemen draaiende (politie, verpleegkundige, analist, leerkracht etc.)

  • Nieuwe dingen creëren

    In deze rollen ben je innovatief bezig en ontwikkel je nieuwe dingen (business ontwikkelaar, productontwikkelaar, innovatiemanager etc.


De afstand van impact

De afstand van impact geeft aan hoe dichtbij of ver weg jij van die impact staat:

  • Dichtbij (persoonlijk)

    In deze rol zie je direct de impact van wat je doet.

  • Onderhouden en supporten

    In deze rol is je impact wel groots, maar daardoor staat het ook verder van je af.

Oefening 3:
Wat voor impact wil jij maken? (40 min)

In Oefening 3 ga jij aan de slag om jouw type en afstand tot impact in kaart te brengen. Hiervoor gebruik je de Impact Map. Op de verticale as staat ‘ de afstand van impact’ en op de horizontale as ‘ de type impact’ .

In het eerste deel van de oefening krijg je een lijstje met beroepen te zien. Je kiest welke beroepen jou aanspreken en op basis daarvan zie je op de impact map terug welk type + afstand van impact deze beroepen hebben. Dit is al een goede indicatie van jouw impact voorkeur.

In het tweede deel van de oefening ga jij op basis van jouw rollen uit het verleden ga je kijken wat voor impact je tot nu toe hebt gemaakt. Misschien zie je al meteen waarom bepaalde banen jou geen voldoening geven omdat het type + afstand van impact niet aansluit bij jouw behoeftes. Je kunt ook meteen jouw droombanen plotten op de impact map. Hieruit kan je ook destilleren wat voor type + afstand van impact jou aanspreekt.

Succes met de derde oefening!

Gefeliciteerd!

Je hebt module 1 succesvol afgerond!

Je hebt nu de basis gelegd voor de rest van het Jobfitters Werkboek: jouw visie over je loopbaan. Een belangrijke eerste stap om te bepalen wat voor jou een carrièrekoers is die echt bij je past.

Schrijf de resultaten van oefeningen 2 & 3 op jouw Persoonlijke Carrière Canvas! In de volgende module gaan we aan de slag met jouw kenmerkende eigenschappen. We gaan dus dieper in op wie jij als persoon bent!