Een carrièreswitch maken als je geen idee hebt wat je aan het doen bent

Gepost op:

29 april 2020

Zit je vast in een baan waar je totaal geen voldoening uithaalt?  Wil je een carrièreswitch maken maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik heb in hetzelfde schuitje gezeten dus ik weet hoe jij je voelt. Maar maak je geen zorgen er is echt een uitweg. Je moet gewoon de juiste stappen nemen. En een beetje geduld hebben:) Het leven is tenslotte een reis aan ervaringen en niet een race naar het einde.

Wat je moet weten voordat je begint

Als je vastloopt in je carrière zijn er een aantal uitdagingen waar je tegenaan kunt lopen.

Je wilt veranderen maar je bent tegelijkertijd je grootste obstakel

Alle signalen stonden bij mij op rood. Als iemand mij vroeg wat voor werk ik deed dan probeerde ik het onderwerp altijd zo snel mogelijk te veranderen. Ik was er niet trots op dus ik praatte er ook liever niet over.

Het was duidelijk dat ik iets anders moest gaan doen maar de stap kon ik maar niet maken.

Ik kende alleen m’n eigen wereldje en vakgebied en staarde me daarop blind. Hoe moest ik nou weten wat er allemaal mogelijk was? Tuurlijk had ik wel een beeld bij andere beroepen maar dat beeld was vaak oppervlakkig. Ik vond het lastig om te bepalen of dat dan ook beter zou zijn dan wat ik nu deed. Dat resulteerde in enorme twijfels en onzekerheden waar ik maar in bleef hangen.

Dan kom ik gelijk bij de tweede obstakel die ik voor mezelf creëerde. Dat was mijn eeuwige angst voor het onbekende. Hoe kan ik nou iets overwegen als ik totaal niet wist wat het mij uiteindelijk zou brengen?  Het gezegde luidt niet voor niets ‘men moet geen oude schoenen inleveren voordat men nieuwe heeft’. Die vertwijfeling zorgde ervoor dat ik telkens vastliep op mijn ‘ ja, maar’  excuses.

Oh en het spannendst van alles was natuurlijk het opgeven van de zekerheden en status die ik inmiddels voor mezelf had opgebouwd. Hoe ging ik aan m’n familie en vrienden uitleggen dat ik mijn goedbetaalde baan zou opgeven voor iets dat slechter betaalde? Bovendien, hoe kan ik überhaupt inleveren op mijn salaris als ik mijn levensstandaard wil behouden?

Allemaal innerlijke dilemma’s die mij in de weg stonden. Het was mijn gebrek aan kennis en mijn angsten die mij tegenhielden om een carrièreswitch te durven maken.

Je gaat geen baan vinden door te zoeken naar een baan

Betrap jij jezelf ook op het eindeloos scrollen van vacaturesites? Waarschijnlijk kom je regelmatig gedesillusioneerd uit je zoektocht want ja, je voldoet natuurlijk aan geen van de gestelde vacature criteria.

Als iets demotiverend werkt dan is dat het wel. Bovendien werkt het 9/10 keer niet. Waarom niet? Omdat dat niet de plek is waar je als carriereswitcher moet zijn. Een baan vinden via een vacaturesite is bestemd voor mensen die al jaren ervaring hebben in het betreffende vakgebied en dus ook naadloos aansluiten op de vacature. Niet voor mensen zoals jij, die iets radicaal anders willen.

Ook recruiters zijn niet de beste plek om te starten. Zij willen hun slagingspercentage zo hoog mogelijk houden dus zullen altijd de voorkeur geven aan een kandidaat met de gevraagde kennis en ervaring.

Er zijn andere wegen naar rome, daar gaan we straks dieper op in.

Eeuwig piekeren helpt niet

Ben jij ook geneigd je hoopt te putten uit carrièreboeken die jou dat hallelujah gevoel gaan geven? Je bent niet de enige hoor, ik ook. Ik heb er heel wat verslonden maar het bleven bij mij altijd maar gedachtespinsels zonder daadwerkelijk concreet te worden.

Ook heb je vast al heel veel persoonlijkheidstests en beroepentests gedaan. Allemaal zeggen ze weer wat anders en geen een gaat echt weten wie je bent. Want zeg nou eerlijk, veel van die tests vul je in zoals je graag zou willen zijn, maar is dat ook zoals je echt bent?

Inzichten zijn goed maar dan moet je vervolgens ook de door vertaling kunnen maken naar concrete mogelijkheden die daarbij passen. Als je dat niet doet dan blijf je vastlopen en zit je over een paar jaar nog steeds in die baan waar je eigenlijk al afscheid van had willen nemen.

Wat moet je dan wel doen?

Sta stil bij wat je al weet

Hoogstwaarschijnlijk heb je al behoorlijk wat ervaring opgedaan in je werkende leven. Je bent misschien al een paar keer van functie gewisseld binnen hetzelfde bedrijf.  Wellicht heb je zelfs al de stap naar een ander bedrijf gemaakt.

Genoeg ervaringen waar je op kunt reflecteren. Vaak weten we namelijk heel goed te benoemen dat ons iets niet zint maar wat is nou daadwerkelijk het probleem waar je tegenaan loopt? Heb je daar al eens bij stilgestaan?

En tegelijkertijd, heb je het ook al eens van de positieve kant bekeken? Wat zijn nou juist de dingen waar je wel energie uithaalt?

We zitten vaak al op een schatkist aan informatie maar hebben geen idee dat we dat kunnen benutten. Wil jij reflecteren op je ervaringen? Ik heb al eens een artikel geschreven hoe je door middel van een dagboek oefening kunt ontdekken waar je energie uithaalt en wat juist energie kost.

Artikel: Ontdek wat jou energie geeft in werk  

Probeer het niet alleen op te lossen

Ik schaamde me ervoor dat ik met dit probleem rondliep. Ik dacht regelmatig dat ik aan het zeuren was en wilde daar vooral geen andere mensen mee lastig vallen. Herken je dat?

Het zorgt ervoor dat een carrièreswitch maken alleen maar moeilijker wordt en bovendien kan niemand je helpen.

Ik begon pas echt vooruitgang te boeken toen ik anderen ging betrekken. Ik ging op zoek naar een coach die m’n gedachtes op orde kon brengen. Ik ging met vrienden over m’n probleem praten en ontdekte dat ook zij met dit soort dilemma’s rondliepen. Dit gaf me een stukje rust en erkenning dat het niet alleen aan mij lag. Hierdoor werd ik ook in contact gebracht met mensen die me uiteindelijk op het juiste spoor hebben gezet.

Pas als je gesprekken aangaat met mensen die werk doen waar jij interesse in hebt, zul je ontdekken hoe je er kan komen en of het ook echt iets is waar je voor wilt gaan.

Laat dus juist zoveel mogelijk mensen weten dat je een switch wilt maken en je aan het oriënteren bent op wat die switch zou moeten zijn. Een oplossing is dichterbij dan je denkt. Mensen helpen je graag!

Doen niet denken

Het klinkt misschien heel cliché maar het is wel zo. Het grootste gevaar bij een carrièreswitch is dat je eeuwig in de piekermodus blijft. Je blijft hangen in allerlei aannames. Aannames over beroepen waar je nog niet mee bekend bent.

Zo bleef ik maar denken dat het politievak misschien wel wat voor mij zou zijn. Een beroep waarbij ik niet de hele dag achter een bureau zou hoeven zitten. Midden in de maatschappij en altijd actie. Alleen door te praten met een politieagent kon ik er echt achter komen wat het werk nou inhield.  Zo ontdekte ik al snel de nadelen van het vak. Offers die ik niet bereid was te maken.

Alleen door te doen kan je echt leren wat je wil. Doe dus zoveel mogelijk mini-ervaringen op. Ga een dagje meelopen met iemand, vraag via LinkedIn of je iemand mag interviewen, en doe een online cursus in het vakgebied waar je eventueel aan de slag wil. Allemaal laagdrempelige ervaringen waar je heel veel van kunt leren.

Wat is jouw volgende stap zodat jij je carriereswitch gaat realiseren?

Een carriereswitch is niet makkelijk – anders zou iedereen het doen. Maar het is zeker mogelijk.

Laat je maar eens inspireren door de verhalen van carrièreswitcher Lisanne (van Business Analist naar Kleding Boetiek eigenaresse), Mette (van Corporate naar startup), en Cynthia die vier carriereswitches nodig had om uiteindelijk voor de rol van verpleegster te kiezen.

Laat je dus niet ontmoedigen, het gaat tenslotte over je eigenlijk geluk. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat je gelukkig bent.

Wat heb je geleerd en wat ga jij doen om je carrièreswitch te realiseren? Deel je gedachtes in de reacties!

Ben je klaar om te stoppen met piekeren en in de actiemodus te komen? Kijk dan eens naar onze praktische online cursus Jouw Carrière Kompas, zodat je ontdekt wat jij belangrijk vindt in werk en wat jij de arbeidsmarkt te bieden hebt.

Groetjes,

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bc164883425eacd16668abd9b1f59d39.png
Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters

Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *