Jouw carrièrekompas

Typisch jou

2

Jouw eigenschappen maken jou uniek

Eigenschappen omschrijven de manier  waarop je omgaat met mensen, emoties, autoriteit, tijdsdruk en stressvolle situaties. Kortom, hoe doe jij de dingen die je doet? Je eigenschappen omschrijven dus ook de manier waarop je jouw vaardigheden inzet.

Laten we een voorbeeld gebruiken.

Als jouw eigenschap ‘bedreven’ is en jouw vaardigheid is ‘dingen gedaan krijgen’. Dan zou je kunnen stellen dat je ‘bedreven dingen gedaan krijgt’. Je kan echter ook de eigenschap ‘creatief’ hebben in combinatie met de vaardigheid ‘dingen gedaan krijgen’. Dan krijg je op een ‘creatieve manier dingen gedaan’.

Door het toevoegen van deze eigenschap aan je vaardigheid, krijgt het een hele andere betekenis: ‘creatief dingen gedaan krijgen’ v.s. ‘bedreven dingen gedaan krijgen’. Dit is nou precies de kracht van jouw eigenschappen. Ze vertellen de hoe van jouw vaardigheden.

Je eigenschappen geven je ook een kans om jouw unieke talent te omschrijven. In een sollicitatiegesprek weet je vanaf nu beter hoe je kan uitleggen wat jou onderscheidt van anderen, in de manier waarop je de dingen doet die je doet.

In deze module ga je dus aan de slag om goed te doorgronden wat jouw typische eigenschappen zijn. Wat maakt jou de unieke persoon die jij bent?

Oefening 1:
Jouw kenmerkende eigenschappen (10 minuten)

De eerste oefening is vrij simpel. Je gaat namelijk uit een lijst met eigenschappen (Bolles, 2019) de 10 eigenschappen kiezen die jij het meest bij jezelf vindt passen.  Dit is puur op basis van wat jij intuïtief bij jezelf vindt passen.  Mis je bepaalde eigenschappen? Zet deze dan bij de open vakjes.

Oefening 2:
Wat vinden anderen?

Met deze oefening moet je een beetje uit je comfortzone treden. De ervaring leert echter dat het je veel gaat brengen. We vragen je namelijk om vijf mensen uit jouw directe omgeving (collega’s, vrienden, familie, etc.) te vragen naar hun mening over jou. Je vraagt ze om minimaal vijf typische eigenschappen van jou te benoemen. Ook mogen ze beroepen noemen die ze bij jou vinden passen. Dat brengt je misschien wel weer op nieuwe ideeën!

Let op: het kan even duren voordat je de resultaten verzameld hebt. Je kunt gewoon doorgaan met alle oefeningen en oefening 2 en 3 later afmaken.

Oefening 3:
Verzamel je inzichten

Als je de antwoorden uit oefening 2 allemaal verzameld hebt, dan kan je aan de slag om jouw lijstje met kenmerken te vergelijken met het lijstje eigenschappen die je van jouw directe omgeving hebt gekregen.

Zijn er dingen die jou opvallen? En als je de twee lijstjes  naast elkaar legt, wat zijn dan jouw top 5 kenmerkende eigenschappen?

Bonusoefening

Als aanvulling op de eerste drie oefeningen zou je ook nog de MBTI© (Myers Briggs Type Indicator©) persoonlijkheidstest kunnen doen om jouw persoonlijkheidsprofiel te verrijken.  Aan de hand van een vragenlijst waarin jij jouw voorkeuren aangeeft, wordt bepaald wat jouw psychologische voorkeuren zijn in hoe je mensen en de wereld waarneemt en beslissingen neemt. Het is een gratis test maar zeker niet minder waardevol daardoor.

Lees de analyse van de MBTI zorgvuldig door om te ervaren of jij jezelf echter herkent in het profiel en ook te lezen over carrière suggesties die passen bij jouw persoonlijkheidsprofiel. Wederom een mooie kans om inspiratie op te doen. En dat is uiteindelijk ook het doel van deze cursus natuurlijk.

Ben je helemaal in de test modus ? Dan zou ik je ook aanraden om de Disc Test en Enneagram Test te doen. Dit zijn wat mij betreft de beste gratis online persoonlijkheidstests.

Je vindt alle tests terug in de PDF van de Bonus oefeningen.

Gefeliciteerd!

Je hebt module 2 succesvol afgerond!

Je hebt nu een goed beeld gekregen van jouw eigenschappen. Veel zal misschien een bevestiging voor je zijn, maar je staat er niet iedere dag bij stil hoe je jezelf gedraagt en hoe je op mensen overkomt. Als je het nog niet hebt gedaan, doe het dan toch: zet jouw top 5 eigenschappen op jouw Persoonlijke Carrière Canvas.