Jouw carrièrekompas

Waar krijg je energie van?

5

Verveel jij je weleens op werk? Dat zuigt energie toch?

Je hersenen zijn ongeveer 3% van je lichaamsgewicht. Je zou denken, het is 3% van je lichaamsgewicht, dus het zal ongeveer 3% van je energie kosten om het te laten functioneren. Dit is allesbehalve waar.

Gemiddeld hebben we als mens 2000 calorieën per dag nodig.  Hiervan gaan 500 calorieën naar je hersenen. Kortom, je hersenen gebruiken een kwart van je energie.  Wat kunnen we hiervan leren?  Dat waar we onze hersenenergie aan besteden heel belangrijk is voor hoe we onze dag ervaren.

Met name bij kennisgedreven rollen in kantoor omgevingen speelt dit een hele belangrijke rol. In deze module gaan we goed kijken naar de activiteiten die jij dagelijks doet en welke activiteiten jou nu juist meer of minder energie geven.

Als je dit eenmaal weet, kan je ook meer aandacht gaan besteden aan de activiteiten die jou juist energie geven! Want je hersenen hebben die energie dus hard nodig.

Oefening 1:
Waar krijg je energie van?

Deze oefening gaan we gebruiken om te reflecteren op jouw werkactiviteiten tot nu toe. Hiervoor gebruiken we een oefening uit een ander boek van Bill Burnett en Dave Evans ‘Designing Your Life’.

Tijdens deze oefening kom je een grafiek tegen met zowel een positieve als een negatieve as. Jouw werkactiviteiten kunnen jou namelijk energie geven of je juist energie ontnemen. Als een activiteit hoog in positieve energie scoort, dan kan jij je vaak beter concentreren en langer doorgaan. Als een activiteit juist laag in energie scoort, dan raak je er juist een beetje door uitgeput en zie je er vaak tegenop. Je wilt natuurlijk het liefst zoveel mogelijk energie gevende activiteiten in je werkende leven. Met de stappen in deze oefening krijg jij inzicht over wat je wel of niet leuk vindt in je werk.

Oefening 2:
Waar wil jij in je werk mee bezig zijn?

Inherent aan werk is dat je ergens aan bijdraagt. Aan het einde van de dag lever je iets op, heb je iemand gelukkiger gemaakt of heb je iets verbeterd. Heb jij je weleens afgevraagd waar jij je mee wil bezighouden op je werk? Als je dat namelijk goed in kaart brengt, kan je ook beter bepalen wat voor type rol daar dan bij past. Deze oefening gaat jou daar meer inzicht in geven.

Oefening 3:
Waar moet jouw baan aan voldoen?

Specifieke kenmerken van een functie zijn bepalend voor het plezier dat je eruit haalt. Als jij bijvoorbeeld iemand bent die heel analytisch is, dan past een rol als specialist waarschijnlijk beter bij je dan dat van een generalist. Ook is het voor sommige mensen heel belangrijk om snel resultaten te zien. Als jij zo iemand bent, dan pas jij waarschijnlijk beter bij een projectmatige rol met een kop en een staart. En zo kunnen we nog wel even verder gaan…

Gefeliciteerd!

Je hebt module 5 succesvol afgerond!

Voor nu heb je in ieder geval inzicht in de activiteiten die je leuk vindt in je werk en de activiteiten die je juist niet leuk vindt. Vul op jouw Persoonlijke Carrière Canvas de resultaten van deze dag in. In de volgende module gaan we aan de slag met de type werkomgeving dat het beste bij je past.