Werken maakt gelukkig, veel geld verdienen niet

Gepost op:

28 juli 2019

Hoe essentieel is een goed betaalde baan voor jouw werkgeluk? Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) stelt dat mensen met de hoogste inkomens niet noodzakelijk ook het meest tevreden zijn. Ons geluk bereikt namelijk een piek bij een inkomen van €4000 à € 4500, vanaf dan daalt het zelfs weer lichtjes. 

Lieven Annemans heeft daar een duidelijke verklaring voor: “Ons inkomen dient in de eerste plaats om in onze basisbehoeften te voorzien. Dat kunnen fysieke, psychologische of sociale noden zijn. Als die voorwaarden eenmaal vervuld zijn, treedt een zekere verzadiging op. Meer geld maakt je niet noodzakelijk nog veel gelukkiger. Ergens is dat logisch: de tevredenheid die we uit materiële zaken halen, is sowieso altijd van korte duur. Denk maar aan het geluksgevoel dat mensen ervaren als ze bijvoorbeeld een dure auto kopen: dat vervaagt zeer snel. “

Werken is dus meer dan alleen geld verdienen. Gemiddeld draagt jouw baan voor 20% bij aan jouw totale geluksgevoel. Een behoorlijk percentage dus, en ook niet zo gek als je bedenkt dat het merendeel in Nederland meer dan 32 uur op het werk besteed. Lieven Annemans vult aan ‘ Je moet weten dat 30 tot 50 procent van ons geluk sowieso al door genetische factoren wordt bepaald. Als een goeie job volstaat om daar nog eens 20 procent bovenop te doen, mogen we gerust spreken van een levensbepalend element. ‘

De ABC van werkgeluk

Maar wat zijn nu de factoren die het meest bijdragen tot werkgeluk? Lieven Annemans licht toe dat de formule voor werkgeluk bestaat uit: autonomie, betrokkenheid en competentie. 

  • Autonomie staat voor de mate waarin je betrokken wordt bij beslissingen over de inhoud van de job en ook zelf keuzes kan maken. 
  • Betrokkenheid impliceert dat je je aanvaard voelt door je collega’s en leidinggevenden en je geen afstandelijkheid ervaart. 
  • En competentie houdt in dat je jezelf bekwaam en zelfverzekerd voelt in wat je doet.

Als deze elementen zo belangrijk zijn voor het geluk van werknemers, wat kunnen werkgevers doen om dit bervorderen? Lieven Annemans stelt
“Werkgevers kunnen de autonomie van hun mensen verhogen door de controle af te bouwen. Ook initiatieven die de werk-privébalans vergroten of de zinvolheid van taken benadrukken, kunnen helpen. Verbondenheid creëer je door voor collectieve in plaats van individuele doelstellingen te gaan, door transparant te communiceren, door je empathisch op te stellen en echt naar de mensen te luisteren en door actief te investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Werkgevers in Nederland, er staat jullie een belangrijke klus te wachten. Want Annemans geeft het al aan als het jullie lukt om het bovenstaande te realiseren en mensen echt de kans geven om hun talenten op de werkvloer te ontwikkelen, dan “creëer je gelukkige medewerkers en dat kan je bedrijf alleen maar ten goede komen.”

Bron: HLN

Zeg eens eerlijk, in hoeverre maakt geld jou gelukkig? Laat het me weten in een reactie hieronder! En loop je vast in je carrière en heb je hulp nodig? Kijk dan eens naar onze online cursus Jouw Carrière Kompas


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.