Geef jouw carrière de juiste richting met het loopbaanboek van Richard N. Bolles

Gepost op:

16 oktober 2019

Ontdek een pragmatische methode om jouw carrièrepad te bepalen?

Er zijn vele boeken geschreven over hoe je jezelf in kaart kunt brengen zodat je dat ‘hallelujah dít is het!’ gevoel over jouw carrièrepad krijgt. Ik ben alleen nog geen boek tegengekomen die zo praktisch is als het boek ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ van Richard N. Bolles.

En ik ben niet de enige die zijn boek zo kan waarderen. Sinds de publicatie in 1970 heeft hij Wereldwijd 10 miljoen exemplaren verkocht. En nog ieder jaar wordt er een revisie gedaan!

Wat maakt ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ dan zo ongelooflijk populair?

Bolles maakt jouw zoektocht in je carrière simpel. Hij zegt dat er 7 verschillende aspecten zijn aan wie jij bent.  Denk aan ‘welke kennis heb jij in huis’, ‘met welke type mensen kan jij het goed vinden’, ‘in welke werkomgeving pas jij het best’, ‘wat kan jij goed’, etc.  Samen vormen deze een bloem. Vandaar dat Bolles voor de bewoording ‘flower exercise’ heeft gekozen.

Op 1 A4 al jouw carrièrewensen ✍

Nadat je de oefeningen in zijn boek hebt gedaan, krijg je op 1 a4 een overzicht van wie jij bent en wat jij in je werk zoekt. Vervolgens kan je met deze inzichten ook de doorvertaling maken naar type beroepen en vacatures die bij jou passen.

Ik heb recent alle oefeningen in zijn boek gedaan en wil jou stap voor stap meenemen in hoe ik de oefeningen heb gedaan en hoe jij dit ook voor jezelf zou kunnen doen. Mij heeft het namelijk écht nieuwe inzichten gegeven over mezelf, mijn carrière en wat ik allemaal belangrijk vind in werk. 

Mijn carriereswitch dankzij het boek van Bolles

Na mijn studie ben ik meteen aan de slag gegaan als Young Talent bij een groot telecom bedrijf. In de eerste drie jaar was alles nog nieuw en spannend en leerde ik wat werken in hield. In het vierde jaar begon ik onrustig te worden. Ik haalde op een gegeven moment minder energie uit de dingen die ik deed en merkte ook dat de hele dag achter een bureau zitten niet aan mij besteed was…

Tijd voor verandering dus! Wat ga je dan doen?! Ik koos ervoor om veel met mensen te praten over wat zij dan een goede volgende stap voor mij zouden vinden. Maar toch viel de puzzel niet op z’n plek. Iedereen zegt natuurlijk weer iets anders…

Uiteindelijk tipte een vriendin mij om het boek ‘ Welke kleur heeft jouw parachute?’ van Richard N. Bolles te lezen. Toen ik het boek opende dacht ik meteen: yes, lekker praktisch! Eindelijk had ik een manier gevonden om gestructureerd naar een antwoord toe te werken.

Aan de hand van de oefeningen over vaardigheden en kennis werd het mij al snel duidelijk dat ik iets met mijn creativiteit, ondernemerschap en enthousiasme moest gaan doen. Ook werd het mij duidelijk dat ik met name interesse had in wat mensen beweegt. Waarom doen mensen wat ze doen?

Uit de zingeving- oefening, leerde ik dat ik impact wilde hebben op het geluk van mensen. Het klinkt wat zweverig, maar ik haal echt het meeste energie uit mensen blij maken. Bovendien had ik ook een uitdaging die ik wilde oplossen: hoe kan ik mensen helpen aan een baan waar zij gelukkig van worden? Een missie waar ik me heel graag voor wil inzetten!

Met al die inzichten over mezelf, heb ik uiteindelijk de stap naar het ondernemerschap gewaagd: de start van The Jobfitters! Nu kan ik doen waar ik blij van word, namelijk mensen zoals jij op een fijne en pragmatische manier helpen aan baan waar jij voldoening uithaalt!

Met mijn persoonlijke verhaal hoop ik jou ook te inspireren om zelf aan de slag te gaan met de Flower exercise, zodat ook jij je goed voelt in je werk!

De ‘ Flower Exercise’ bestaat uit de volgende 7 hoofdstukken waarmee jij jouw carrìère kunt vormgeven:

Hoofdstuk #1        –          Type mensen met wie ik het liefst wil werken
Hoofdstuk #2        –           Favoriete werkomstandigheden 
Hoofdstuk #3        –           Mijn favoriete vaardigheden 
Hoofdstuk #4        –           Mijn doel en missie in het leven
Hoofdstuk #5        –           Mijn favoriete kennisgebieden  
Hoofdstuk #6        –           Wat wil ik verdienen?
Hoofdstuk #7        –           Waar wil ik wonen?

Gedurende deze week neem ik jullie mee in hoofdstukken 1-5 uit het boek ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’.  Omdat deze hoofdstukken jou hopelijk de diepgang geven om zelfverzekerd te solliciteren voor een volgende baan.

Dit is slechts een van de vele methodes om erachter te komen wat je volgende carrièrestap zou kunnen zijn. In de Online Jobfit Bootcamp krijg je helderheid over wat je zoekt in een baan en wat jij de arbeidsmarkt te bieden hebt.

Neem eens een kijkje bij de online cursus Jouw Carrière Kompas, wij helpen je graag aan jouw droombaan!

Voor nu kan je alvast verder met artikel 1 in deze serie: Hoe jij ontdekt welke type mensen het beste bij jou passen in een werkgerelateerde setting.

Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *