In 4 simpele stappen een sollicitatiebrief schrijven

Gepost op:

6 november 2019

Ook al voelt het misschien wat achterhaald, veel bedrijven zullen je vragen om een sollicitatiebrief te schrijven. Zie dit als een kans! Dit is namelijk jouw moment om uit te leggen waarom juist jij de perfecte fit bent voor de functie en waarom ze jou moeten selecteren voor een sollicitatiegesprek.  

Voor de een is dit gesneden koek en voor de ander kan het een beer op de weg zijn. Laat ons je helpen om deze hindernis te overwinnen! In 4 stappen kan jij een sollicitatiebrief schrijven die écht indruk maakt.  

Aangezien de meeste brieven niet meer door een postduif worden verstuurd maar gewoon door de bits en de bytes, kiezen we er nu voor om een sollicitatiebrief via mail te behandelen. 

Met dit stappenplan kan jij in een mum van tijd een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijven.

Stap 1:  Breng in kaart wat de functie vereisten zijn en vergelijk dit met jouw eigen skills en ervaring


Dit voelt misschien als een open deur en toch nemen veel te weinig mensen de tijd om een vacature echt goed door te lezen en te destilleren wat er nou eigenlijk van je gevraagd wordt. In een vacature tekst staan de gewenste ‘soft skills’  vaak benoemd en de benodigde vakkennis of opleiding die je nodig hebt om de functie te kunnen uitvoeren.   

Zodra je hier een beeld van hebt kan jij ook een overzicht maken van je eigen vaardigheden, kennis en eigenschappen die voor deze rol goed van pas komen. Zorg ook dat je wat ‘ bewijsvoering’  paraat hebt in de vorm van voorbeelden. Hoe beeldender jij in je sollicitatiebrief kan schrijven wie je bent, hoe beter het bij de lezer blijft hangen. 

Stap 2:  Bedenk wat de structuur van je brief moet zijn 


Onderwerp regel

In de onderwerp regel zet je de reden dat je schrijft. Een voorbeeld is: Marieke van de Berg – Online marketing positie. Je zet dus eerst je voor- en achternaam gevolgd door een streepje met de functie titel.  

Aanhef

Het beste kan je jouw sollicitatiebrief richten aan een specifiek persoon in plaats van dat je termen gebruikt als ‘ beste heer of mevrouw’ . Dit kan onprofessioneel overkomen en het kan lijken alsof je niet voldoende je best hebt gedaan. Ken je de persoon zelf niet? Dan is het beter om voor een formele aanhef te kiezen als bijvoorbeeld ‘ Geachte heer Beekhuizen’. Indien het een vrouw is dan gebruik je ‘ Geachte mevrouw Beekhuizen’. Heb je al wel kennisgemaakt dan kan je ‘ beste’  gebruiken en eventueel de voornaam toevoegen. Je moet zelf maar de afweging maken hoe sterk jullie band is en of je het aandurft om met een informele toon te starten. 

Body

Eerste paragraaf: In de eerste paragraaf moet het meteen duidelijk zijn waarom jij de brief schrijft. Benoem wat specifieke kenmerken van de baan en het bedrijf die ervoor hebben gezorgd dat jij in de pen gedoken bent. Ook is het je kans om al wat mee te geven over waarom jij denkt geschikt te zijn voor de rol. Het belangrijkste van deze paragraaf is dat je meteen de aandacht grijpt. De lezer moet enthousiast worden en getriggerd zijn om door te lezen.  Zorg dus dat je met name op deze paragraaf jouw creativiteit loslaat.   

Tweede paragraaf: Gebruik deze paragraaf om duidelijk te maken wat jij in huis hebt. Hier komt dat overzicht die je in stap 1 hebt gemaakt goed van pas! Wat zijn nou concreet jouw vaardigheden en hoe heb je in het verleden al aangetoond dat deze vaardigheden tot succesvolle prestaties hebben geleid. In deze paragraaf mag je ook best gebruik maken van wat bullet points om de lezers aandacht te trekken. 

Derde paragraaf: Laat hier zien dat je kennis hebt over het bedrijf en de industrie waarin zij opereren. Het zou ijzersterk zijn als jij ook kunt aantonen hoe jij wilt bijdragen aan de missie van het bedrijf en waarom jij dit een belangrijke missie vindt. 

Vierde paragraaf: De laatste paragraaf is meteen ook jouw afsluiter.  Laat nogmaals je enthousiasme voor de functie en de organisatie zien. Geef ook meteen aan waarom jij geknipt bent voor de rol! Laat tenslotte nog weten dat je graag op gesprek komt om je motivatie en CV persoonlijk toe te lichten.  

Handtekening

Eindig formeel met ‘ Met vriendelijke groet’  en zet eronder jouw voornaam en achternaam gevolgd door jouw contactgegevens. 

Stap 3: zorg dat jouw sollicitatiebrief opvalt!


Kort maar krachtig – Je moet je voorstellen dat een recruiter vaak al tientallen brieven moet doorspitten voordat ze uberhaupt bij jou is aanbeland.  Als ze dan eenmaal bij jouw brief is aanbeland dan wil je niet dat ze bij voorbaat al afhaakt omdat het te lang is. Geloof ons nou maar, een recruiter heeft vaak een korte aandachtspan dus wees er zuinig op.  

Voeg een vleugje humor toe – Zorg dat je iemand aan het lachen maakt. De kans dat hij of zij jouw brief onthoud is dan vele male groter. Gebruik bijvoorbeeld een grappige anecdote of iets herkenbaars voor de lezer waardoor je zijn of haar aandacht grijpt. 

Wees specifiek – Voor een recruiter is er echt geen grotere afknapper dan een algemene copy-paste brief. Je pikt ze er zo tussenuit.  Schrijf je brief dus echt toe naar de specifieke vacature waar je op solliciteert.  

Laat zien hoe jij specifieke problemen kunt oplossen – Probeer niet in algemene en lege termen te praten als ‘ ik heb een probleemoplossend vermogen’. Maak alles wat je zegt concreet en gebruik dus ook voorbeelden om je verhaal te onderbouwen. Het allersterkst is als jij weet dat het bedrijf waar jij solliciteert met een bepaald probleem kampt en dat jij weet hoe je dit probleem voor ze kunt oplossen.  

Stap 4Laat iemand anders nog even naar jouw motivatie brief kijken


Een extra paar ogen kan nooit kwaad!  Laat je ouders, familie of vrienden nog even naar je brief kijken om de puntjes op de i te zetten. Ook kunnen zij goed bepalen of de toon van je brief aanspreekt en enthousiasmeert.

Succes met schrijven!

PS. Heb jij nog geen idee wat je zou willen doen en waar je zou willen solliciteren? En vind je het lastig om onder woorden te brengen wie je bent en wat je kan? Kijk dan eens naar onze online cursus Jouw Carriere Kompas


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *