Gepost op:
Keuzes maken we meestal niet voor onszelf. Waarom niet? Iedere keuze die we maken bestaat uit een set aan waardes: financieel, emotioneel, sociaal en intellectuele waardes. Idealiter leg je al deze waardes op een weegschaal voor een weloverwogen beslissing op zowel de korte als de lange termijn. Helaas werkt het meestal niet zo. Het blijkt namelijk ontzettend moeilijk om al die waardes op de juiste manier af te wegen. Mark Manson, schrijver van het boek ‘ The Subtle Art of Not Giving a Fuck’, schetst een aantal problemen in de manier waarop we denken.
Fouten in de manier waarop we denken:
Kortom, Mark Manson stelt dat emoties jouw besluitvormingsproces kleuren. Emoties van verzadiging en blijdschap sturen namelijk op korte termijn resultaten. Hierdoor limiteer je jezelf van de grote dromen die je over je toekomst hebt. Angst emoties beperken ons weer in het zien van langere termijn resultaten.
Hoe maak je dan wel de juiste keuze?
Aangezien we nu weten dat we veel van onze keuzes maken op basis van onze emoties, wordt het nu tijd dat we ervoor zorgen dat die emoties niet de overhand gaan krijgen in ons besluitvormingsproces. Hoe kan je dat nou het beste doen?
Manier 1: Ga voor de keuze waar je later het minste spijt van krijgt
Een manier om dit te doen is door je beslissingen niet te baseren op succes/falen of geluk/pijn, maar door je keuze te laten afhangen door het vermijden van spijt. Spijt is namelijk het beste meetinstrument om te bepalen wat werkelijk belangrijk voor ons is.
Als we het hebben over het maken van een carrière keuze. Stel jezelf dan de vraag: zou ik over 30 jaar meer spijt hebben van:
Als je naar deze keuze kijkt: zie je dan de richting van je keuze scherper voor je? Vaak is spijt namelijk een hele goede raadgever. Spijt geeft aan wat daadwerkelijk belangrijk voor je is op de langere termijn.
Naast spijt kan je ook voor jezelf een lijstje maken met de voors en tegens van een beslissing op zowel de korte als de lange termijn. Denk vervolgens ook goed na over wat de motivatie is achter je beslissing. Vaak zul je dan zien dat deze beïnvloed is door jouw aannames over wat anderen denken/vinden/voelen. Op zo’n moment moet je eerlijk zijn tegen jezelf en je ook afvragen of het in lijn is met wie je bent en waar je voor staat.
Manier 2: Leer onafhankelijk te worden van meningen van anderen
Veel van onze emoties worden bepaald door wat anderen van ons denken. Als jij je hier bewust van bent dan kan je bij jezelf ook herkennen dat je een keuze maakt op basis van wat anderen denken of doen.
Kijk bijvoorbeeld naar de kleine beslissingen die je in het leven moet maken: Wat trek ik aan? Hoe richt ik mijn huis in? En zelfs de dingen die je zegt of de grappen die je maakt zijn vaak bepaald door wat andere vinden. Als je eerlijk bent tegen jezelf, merk je dan dat je keuzes maakt op basis van wat anderen vinden? Als dat zo is, dan is de kans groot dat je dit ook doet met levenskeuzes.
In dat geval moet je echt gaan leren voor jezelf te kiezen. Als je jezelf betrapt op ‘ wat zal de ander hiervan denken?’ besluit dan om daar niet naar te luisteren. Bewustwording is de eerste stap voor onafhankelijk keuzes maken.
Als je nu vast loopt in je werk en eigenlijk geen voldoening haalt uit wat je doet, stel jezelf dan de keuze:
Vul de onderstaande tabel voor beide opties in om deze keuze te maken:
Voors | Tegens | Lange termijn | Waar ga ik potentieel spijt van krijgen? | Welke waarde heeft deze keuze voor jou? |
|
Ben jij er aan toe om de juiste keuzes te maken voor jouw carriere? Met de online cursus Jouw Carrière Kompas krijg jij de tools en zelfinzichten om dit te doen.
PS. Ik ben benieuwd! Welke van de twee manieren ga jij toepassen om keuzes te maken? Laat je reactie hieronder achter ?
Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.
Geef een reactie