3 Veelgemaakte carrière fouten en hoe je ze kunt voorkomen

Gepost op:

20 april 2020

Op een bepaald moment in je carrière heb je waarschijnlijk het gevoel dat je in een sleur zit. Misschien heb je ooit een baan aangenomen waarvan je dacht dat het tijdelijk was en 10 jaar later zit je er nog steeds. Of je solliciteerde op een rol waarvan je van tevoren hele hoge verwachtingen had en uiteindelijk bleken die tegen te vallen. Ze hadden de rol mooie voorgeschoteld dan het werkelijk was.  

Hoewel je misschien het gevoel hebt vast te zitten, zijn er wel degelijk manieren om je carrière weer een boost te geven. Hier zijn drie veelvoorkomende carrièrefouten die je in de weg kunnen zitten en concrete tips hoe je ze kunt overwinnen of voorkomen.

Carrièrefout 1: Je hebt ooit een baan genomen voor het geld en hebt nu het gevoel dat je de baan niet meer kunt verlaten

De verleiding is groot. Dat aantrekkelijke salaris kan je toch niet weigeren? Voor je het weet zit je in een goed betaalde baan die jou eigenlijk niet gelukkig maakt. Je moet heel hard werken waardoor je geen vrije tijd meer hebt. Je ziet je jonge onbezorgde jaren zo aan je voorbij glippen. Maar toch hou je vast aan je baan. Want je hebt nou eenmaal een duur huis gekocht en die verre reizen wil je ook nog blijven maken.

Voor je gevoel zit je vast aan je baan. Toch zijn er zeker manieren om een exit te maken. Je moet dan wel een plan hebben. Iets om je aan vast te houden als je die onzekere stap naar minder geld maar meer voldoening wilt maken.

Het belangrijkste is dat je inzicht krijgt in de hoeveelheid geld dat je écht nodig hebt.  Je leeft al gauw naar het salaris dat je hebt, maar is dat ook wat je écht nodig hebt? Of kan je het ook met minder af? Met een gedegen budget plan krijg je overzicht van je financieen en weet je ook of je met minder af kan.

Daarnaast wil je in je exit plan ook nadenken over het type werk dat je dan wél zou willen doen. Wat is jouw loopbaanvisie? En waar haal jij nou voldoening uit? Met de online cursus Jouw Carrière Kompas kan jij dit soort belangrijke vraagstukken voor jezelf beantwoorden.

Als je jouw financiele wensen en jouw loopbaanvisie in kaart hebt gebracht dan kan je gaan nadenken over tijdslijnen; wanneer wil jij jouw exit gaan maken? En geen zorgen, dit hoeft niet acuut als je maar een stip op de horizon zet. Zo zit je ook meteen rustiger in je huidige baan.

Carrièrefout 2: Je hebt een baan aangenomen waarvan je van tevoren eigenlijk niet precies wist wat het inhield

Dit is een valkuil waar heel veel mensen intrappen. De recruiter heeft je geënthousiasmeerd met zijn mooie woorden en de vacature teksten zagen er goed uit.  Je hebt je laten verleiden door mooie marketing taal maar komt er uiteindelijk achter dat de verpakking mooier was dan de inhoud. En nu?

Begin met voor jezelf na te gaan wat je eigenlijk had verwacht. Waarin ben je teleurgesteld en is die teleurstelling reëel?  Bedenk vervolgens voor jezelf wat je aan de rol zou kunnen aanpassen om het leuker te maken? Zijn er bepaalde activiteiten die jou heel veel energie kosten? Probeer deze activiteiten dan te beperken. Of zijn er dingen die je juist graag zou willen oppakken om je rol te verrijken? Kom met een gedegen plan bij je manager en geef aan hoe jij jouw rol iets zou willen aanpassen om het toch meer naar wens te maken.

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je in deze situatie terecht komt. Hiervoor geld, wees alert en proactief. Zie jij wollige taal in de vacature staan? Zinnen waaruit jij niet kunt opmaken wat ze nou écht bedoelen? Vraag dit dan na bij de recruiter of hiring manager. In een solliciatie gesprek zou je ook kunnen vragen hoe een gemiddelde dag in de rol eruit ziet. Wat zijn je taken en wanneer zijn ze tevreden met je? Dit soort vragen geven veel duidelijkheid waardoor je voorkomt dat je voor onnodige verrassingen komt te staan.

Tot slot, kan je ook nog een gesprek aanvragen met je voorganger. Hij/zij weet het beste te vertellen wat de rol inhoud.

Carrièrefout 3: Je wordt wel heel comfortabel in je rol

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ineens was ik 10 jaar verder en zat ik nog steeds op dezelfde plek!? De tijd gaat snel en voor je het weet ben je de aandacht voor je eigen ontwikkeling kwijt. Ben je dan eigenlijk wel waar je zijn wil? En is het nu te laat om nog te switchen?

Je moet jezelf altijd blijven ontwikkelen en je bewust zijn van jouw persoonlijke loopbaan visie. Als je niet weet waar je naartoe wil in je carrière dan verlies je de controle over je loopbaan. Dan laat je het over aan het toeval en de kansen die zich op dat moment voordoen.  

Wil jij wel de touwtje in handen houden? Dan wordt het tijd om aandacht te besteden aan jouw drijfveren, ambities en jouw persoonlijke branding.

Belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Wie ben ik (persoonlijkheid)?
  • Wat zijn mijn interesses?
  • Wat heb ik de arbeidsmarkt te bieden?
  • Waar wil ik over 5 jaar staan?
  • Hoe kom ik daar?

Vind je het lastig om dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden? Neem dan eens een kijkje bij onze online cursus Jouw Carriere Kompas. In een paar dagen heb jij jouw Persoonlijke Carrière Canvas opgesteld en kan jij richting geven aan jouw carrière.

Marjolein
Oprichter The Jobfitters


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *