Wil je operatieassistent worden? Nitza deelt haar ervaring

Gepost op:

12 oktober 2021

Je vult je dagen achter een computer maar eigenlijk ben je een doener, toch? Je wilt actie meemaken. Geen dag mag hetzelfde zijn.  En niet te vergeten; je wilt mensen helpen. Maar wat zijn je opties?  Heb je ooit weleens nagedacht over een baan als operatieassistent? Ik heb Nitza geïnterviewd – Praktijk Opleider & Operatieassistent in Zaandam –  om te weten te komen hoe een werkdag van een operatieassistent eruit ziet en hoe je operatieassistent kunt worden.

Het interview is opgenomen als een Podcast. Hier kan je het volledige interview beluisteren.

Alle interessante weetjes en inzichten uit het interview heb ik hieronder voor je opgeschreven in de woorden van Nitza.

Wat is er leuk aan een baan als operatieassistent?

“Geen enkele dag is hetzelfde.  Qua ingrepen, team en patiënten. Iedere dag een ander team, andere dokter en andere patiënten categorie. Het is nooit dat je denkt – nou daar gaan we weer. Je hebt makkelijke ingrepen maar ook daarbij kan er iets gebeuren waardoor het ineens anders verloopt dan je had gedacht.

Het is uitdagend werk. Je hebt natuurlijk ‘standaard ingrepen’ maar je hebt ook ingrepen die minder vaak voorkomen en daar moet je goed over nadenken en voorbereiden. Je moet je er echt voor inzetten. Het blijft dus na 19 jaar nog steeds uitdagend werk.

Ik vind het ook echt heel leuk dat we altijd in teamverband werken. Het klinkt misschien gek maar ik vind het echt gezellig op het OK.  Ook wij praten gewoon met elkaar over koetjes en kalfjes. We hebben echt een leuke band met elkaar en ons gezamenlijke doel om een patiënt beter te maken schept ook echt een hechte band.”

Hoe ziet een dag als operatieassistent eruit?

“We beginnen altijd lekker op tijd om 7:30.  Daarvoor moet je jouw OK pak aan. Daarna volgt er een briefing met het team en daar wordt verteld wat de bijzonderheden van de dag zijn. Daarna ga je met je team naar het OK waar je die dag staat. Je gaat als operatieassistent het programma doornemen en bepalen of je alles hebt voor die dag; instrumenten en apparatuur check. Als dat allemaal ok is dan komt de patiënt. Zodra de patiënt gaat slapen gaan we alles wassen en steriele OK kleding aantrekken.  Je bent altijd met z’n tweeën; eentje is steriel en de ander is niet steriel. Als dat allemaal gedaan is dan start de operatie. Als operatieassistent moet je alle stapjes goed weten en de dokter voor zijn zodat je hem/haar op het juiste moment iets kan aangeven. Na de ingreep verzorg je de wond en de patiënt. En wordt de patiënt langzaam wakker gemaakt.”

Wat zijn de uitdagingen als operatieassistent?

“24 uur per dag moet een team oproepbaar kunnen zijn. Dat heb je in de avonden, weekenden en feestdagen.

Ook kan het natuurlijk voorkomen dat een operatie niet goed gaat. Dat is natuurlijk niet leuk. Als het echt heftig is dan gaan we er als team over napraten.

Je hoort natuurlijk ook van die verhalen dat er een instrument of gaasje is blijven zitten. Dat wil je natuurlijk ook niet. Behoorlijke verantwoordelijkheid dus.”

Hoe kan je operatieassistent worden?

“Je moet eerst solliciteren bij het ziekenhuis en aangenomen worden. Dan kan je de opleiding voor operatieassistent pas gaan doen. Qua vooropleiding moet je de havo of het VWO hebben gedaan en het liefst met het profiel Natuur en Techniek. Of je moet MBO niveau 4 opleiding hebben en het liefst gerelateerd aan de gezondheidszorg. Je hebt een streepje voor als je Natuur, scheikunde en biologie vakken hebt gevolgd.”

Is het een makkelijk beroep om naar te switchen?

We zien vooral mensen die in de gezondheidszorg werken maar er zijn ook zeker mensen uit andere sectoren die dit gaan doen. Vooral tijdens corona hebben we dit gemerkt omdat men opzoek was naar een beroep waar je ‘altijd nodig bent’. Het is wel onwijs omschakelen als je uit een andere sector komt omdat het een hele andere wereld is. Al helemaal het OK – we zitten echt op een eilandje zelfs in het ziekenhuis. Als je een kantoorbaan gewend bent- ja we zitten niet veel op onze kont. Je zult moeten wennen maar als je het echt wil en ervoor wil gaan dan moet het zeker kunnen.

Er zijn heel veel tekorten voor operatieassistenten dus er is sowieso veel vraag naar nieuwe aanwas. Kijk wel goed bij welk ziekenhuis je gaat solliciteren. Het ene ziekenhuis heeft meer plek dan het andere dus vraag door ook goed naar.

Typisch profiel van een operatieassistent:

Stressbestendig, zorgvuldig, communicatief sterk, stevig in je schoenen staan.

Typische Operatie Assistenten zijn ook geen mensen die het kaas van het brood laten eten. We zijn allemaal wel assertief.

Iets voor jou?

Wil jij erachter komen of het vak van Operatie Assistent bij jou past? Of wil je ontdekken wat er nog meer mogelijk is als je op zoek bent naar praktisch en veelzijdig werk? Kijk dan eens naar mijn online cursus Jouw Carrière Kompas. In deze cursus ontdek jij alles wat je nodig hebt om jouw volgende carrièrestap goed te kunnen bepalen.


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *