Wil je tuinontwerper of hovenier worden?

Gepost op:

5 januari 2022

Succesvol tuinondernemer Peter vertelt wat de carrièremogelijkheden zijn in het tuin vak.

Peter Meckelenfeld is al van kinds af aan bezig geweest met tuinen en begon op zijn 13e al met het onderhouden van tuinen in de buurt. Het werd al vrij snel een uit de hand gelopen hobby. Hij besloot dan ook een opleiding te doen tot hovenier. Al gauw spotte hij de kans om zijn commerciële kwaliteiten en groen kwaliteiten te combineren. Na de recessie van 2008 is hij begonnen met zijn eigen tuinbedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met 15 man personeel.

Ik sprak Peter over de carrière mogelijkheden in de tuinbranche. En geloof me, die zijn er in overvloed. Ook voor carrièreswitchers.  Lees het interview of beluister het podcast interview hier om te ontdekken welke baankansen er voor jou in de tuinbranche liggen.

Wat zijn de kansen voor carrièreswitchers in de tuinwereld?

“Nou laat ik mijn observatie met je delen. Een hoveniersbedrijf is van oudsher een traditioneel beroep. Je ziet dat ondernemers heel langzaam mee ontwikkelen naar wat de markt doet. In 2015 ben ik gestart met het platform Florum.nl omdat ik zag dat mensen veel meer online zoekopdrachten gingen doen op het gebied van tuinen.  Ze zochten online naar inspiratie. Ik heb toen een site gebouwd waarbij ik mensen online wilde inspireren met mijn tips en adviezen. Dat was toen een gouden zet voor mijn bedrijf want je ziet eigenlijk dat veel hoveniers nog op de ouderwetse manier marketing doen. Ze maken een foldertje of een boekje en dat was het. Nu zie je dat er tegenwoordig wel wat meer gebeurd op het gebied van online maar die ontwikkeling gaat vrij traag.

Stel je zit dus op kantoor en je zou wel iets in de tuinbranche willen doen dan zijn er genoeg kansen op het gebied van marketing. 

Anderzijds kun je het ontwerp vak gaan bekijken.”

Wat houdt het vak tuinontwerper precies in?

“Ontwerper en hovenier zijn twee verschillende beroepen. De ontwerper is echt de bedenker van de tuin en die gaat dus in gesprek met de klant om de klantwensen door te vertalen naar een idee. Waarvan je achteraf vaak hoort: dit hadden we zelf nooit kunnen bedenken.  Het ontwerp vak is dus ook echt een heel creatief beroep. Je moet mensen kunnen verrassen met wat je bedenkt. Ontwerpers gebruiken nog steeds handschetsen maar kunnen tegenwoordig ook in 3D en video animaties hun ontwerpen presenteren.”

Welke opleiding tot tuinontwerper kun je het beste volgen?

“Er zijn niet zo heel veel opleidingen. Je hebt op Larenstein in Velp een opleiding voor Tuin- en Landschapsinrichting. Waarbij je op HBO niveau echt een titel tot tuinontwerper kunt behalen. Maar ik ben van mening dat een goede tuinontwerper niet zo zeer alle diploma’s en alle certificaten heeft gehaald. Maar het is juist ook het gevoel van ruimtelijke vormgeving en de invulling daarvan en ook heel goed kunnen luisteren naar wat een klant wil.”

Maar kennis over planten is ook belangrijk als tuinontwerper toch? Waar kun je die kennis het beste opdoen?

“Dat is wat ik geleerd heb op de Hoveniersopleiding. Hier leer je de praktische kant van het vak met daarbij ook wat kennis over ontwerp en voorbereiding. Ik heb hier met name een hele goede plantenkennis opgedaan. Die basis is zeker belangrijk maar het valt en staat eigenlijk allemaal met interesse. Ik ben van nature helemaal geen enorm goede student maar door mijn interesse in het vak is het mij gelukt om honderden misschien wel duizenden Latijnse namen uit mijn hoofd te kennen.”

Is er veel behoefte aan tuinontwerpers?

“We zitten nu natuurlijk midden in corona tijd. Mijn bedrijf heeft in de afgelopen twee jaar ook een enorme groei doorgemaakt hierdoor. Je ziet dat mensen nu ze niet op vakantie kunnen in en rond het huis gaan investeren. Waardoor je op dit moment enorme kansen hebt om in de branche aan de slag te gaan.”

Zou je vanuit jouw bedrijf openstaan voor een carrièreswitcher?

“Absoluut. Als je een carrièreswitch gaat doen en je wilt ontwerper worden, dat is niet iets wat je van de een op de andere dag kunt gaan doen. Een tuinontwerper, daar hoort ervaring bij. Het proces om tuinontwerper te worden duurt langer dan wanneer je nu hovenier zou willen worden. Als hovenier ga je gewoon mee met de mensen die al ervaring hebben en leer je al doende het vak. Terwijl als tuinontwerper zit jij aan het stuur en dirigeer je het proces. Daar moet je dan wel comfortabel bij voelen en ook de kennis voor hebben om dat te kunnen.

Je kan dus het beste bij mij of bij een ander tuin bedrijf starten als hovenier en daarna pas het ontwerp vak in. Je moet echt eerst die ervaring buiten hebben opgedaan om die vertaalslag naar een ontwerp te kunnen maken. Dan wordt het ook veel makkelijker om te bedenken dat wat jij op papier hebt bedacht ook daadwerkelijk kan in de praktijk.

Maar ik wil zeker iedereen aanmoedigen om in onze branche te komen werken. Er zijn heel veel kansen en het is gewoon een geweldig mooi vak.”

We hebben het nu met name gehad over tuinontwerper, hoe ziet het vak van een hovenier eruit?

“Hovenier is het breedste vak in de tuinbranche. Als hovenier moet je eigenlijk een alleskunner zijn.  Als je een gemiddelde tuin bekijkt dan zie je dat daar eigenlijk van alles in zit. Tegenwoordig gaat dat over bestrating vloeren, grindpaden, vlonders van hout/kunststof of composiet, veranda’s tuinhuizen, zwembaden, vijvers, beregening installaties, verlichtingsinstallaties, noem het allemaal maar op. Dus dat vak is zo verschrikkelijk breed geworden. En dit alles kan je dus onder de titel hovenier schalen.

Ik geloof niet zo zeer dat iedereen alles moet kunnen als hovenier. Ik ben echt op zoek naar specialisten. Als er bijvoorbeeld iemand heel goed is in houtbouw; vlonders, veranda’s –  dan kan deze persoon weer heel goed samenwerken met iemand die zich heeft gespecialiseerd in plantenkennis.

Als je dus interesse hebt in het hoveniers vak dan zou ik ook gewoon goed kijken; wat past het beste bij mij? Stel je komt bij mij dat je een carrièreswitch wil en het zou je heel leuk lijken om met straatwerk aan de gang te gaan dan zijn er op dit moment genoeg kansen om je in dit specifieke onderdeel om te scholen en te specialiseren. Je hoeft dan echt nog niet de kennis te hebben van het hele hoveniers vak. Dat komt naar mate je meer ervaring gaat opdoen.”

Stel je wilt hovenier worden, heb je dan eerst een opleiding nodig?

“Dat ligt er maar net aan met welk onderdeel je aan de slag wilt. Op dit moment als ik even praat vanuit het vak en al mijn collega’s: we zijn echt op zoek naar de handjes. Er zijn mensen nodig die willen aanpakken en er zijn mensen nodig die het vak leuk vinden. Als ik voor mezelf spreek dan heb ik nu liever iemand die er vandaag staat en die wil aanpakken en die we gezamenlijk helpen om naar een bepaald niveau toe te werken dan dat iemand na 3-4 jaar opleiding pas komt aankloppen. Je moet het echt leren in de praktijk en de opleiding daarbij is zeker een goede ondersteuning maar mijn advies zou zijn om het vanuit de praktijk te gaan leren. Al helemaal als je een carrierswitch overweegt. Dan heb  je al praktische ervaring op wat voor werkgebied dan ook en dan is learning by doing de beste manier om een goede hovenier of ontwerper te worden.”

Wat verdient een startende hovenier eigenlijk?

“Ik weet dat wij als branche een hele goede CAO hebben. Als je googelt – CAO hoveniers dan kun je heel goed zien hoe de schalen zijn onderverdeeld. We hebben 6 verschillende schalen waarbij de eerste schaal voor de instromers is en naarmate je ervaring en functie verhoging krijgt dan kun je doorsturen naar schaal 6.  Je kunt blijven groeien in die schalen. Om een bedrag te noemen is lastig. Je moet dan heel goed weten wat je precies in het vak wil.”

Wat is nou DE reden om in de tuinbranche te gaan werken?

“Dat had je aan mij als twee jarig jochie al kunnen zien. Een gevarieerder beroep als hovenier kan ik zo een twee drie niet opnoemen. We hebben het nu alleen nog maar gehad over tuinontwerp en tuinaanleg maar er komen nog veel meer disciplines bij kijken zoals onderhoud. Als hovenier ben je met zoveel verschillende dingen bezig. Iedere dag ben je eigenlijk met iets anders bezig waardoor je uitdaging houdt en afwisseling. Je creëert van een modderpoel een droomtuin. Als je dat ziet en je vindt dat mooi dan kan je onderdeel uitmaken van dat proces. Van 0 naar 100 iets creëren.”

Wat kan je tegenhouden om in de tuinbranche te gaan werken?

“Je hebt natuurlijk met weersinvloeden te maken. Dus als je een hekel hebt aan kou en regen…. Maar als je graag buiten bent ongeacht wat het weer is, dan is het fantastisch. We hebben tijdens corona ook nauwelijks een hoger ziekteverzuim dan we normaal hebben. Je weerstand wordt er veel beter van en je bent lekker in de buitenlucht. Maar goed, als je daar niet van houdt, ja dan moet je jezelf afvragen of je wel geschikt bent voor het vak.”

Wat zou jij als stap 1 adviseren aan mensen die de carrièreswitch naar het tuin vak overwegen?

“Ik zou in gesprek gaan. Zoek een bedrijf waar je graag zou willen werken. In wat voor functie dan ook. En vraag gewoon een gesprek aan. Vraag wat de mogelijkheden zijn en vraag gewoon direct aan die persoon hoe jij de switch het beste kunt aanpakken. Hoveniers zijn ook maar mensen. Ik zou gewoon lekker het gesprek aan gaan.”

Iets voor jou?

Ben jij na het lezen van dit verhaal helemaal overtuigd dat je tuinontwerper of hovenier wilt worden? En woon je in het oosten van nederland?  Neem dan eens een kijkje op de websites van Peter: mecklenfeldtuinen.nl en florum.nl. Misschien dat jouw nieuwe droom job wel op zijn vacature pagina staat.

Maar ben je nog aan het twijfelen en wil je erachter komen of het vak van tuinontwerper of hovenier bij jou past? Of wil je ontdekken wat er nog meer mogelijk is als je op zoek bent naar praktisch en veelzijdig werk? Kijk dan eens naar mijn online cursus Jouw Carrière Kompas. In deze cursus ontdek jij alles wat je nodig hebt om jouw volgende carrièrestap goed te kunnen bepalen.


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Reactie

  • Ik wil me graag verdiepen in de tuinbranche, maar ik weet niet zeker of ik een tuinarchitect of een vakkundige hovenier leuker zou vinden. Dus ik ben nog wat rond aan het kijken om te zien wat het beste bij me zal passen. In ieder geval bedankt voor de tips om te zien wat een betere keuze voor me zal zijn. https://www.comfortuin.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *