Wat zijn mijn drijfveren in het werk?

Gepost op:

7 januari 2022

Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat je drijfveren zijn. Waarom sta je elke dag op en ga je naar je werk? Wat motiveert jou om aan de slag te gaan? Wat brengt een glimlach op jouw gezicht? Kortom: wat drijft jou als mens?

Het antwoord op al deze vragen kun je in jezelf vinden. Je innerlijke drijfveren bepalen je wereldbeeld, wat je motiveert en waar je je op je plek voelt. Hoog tijd om je hier wat meer in te verdiepen!

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren zijn je diepgewortelde principes en waarden. Zij vormen je identiteit, bepalen wat je echt belangrijk vindt en waar je onbewust naar streeft. Ze vormen de basis voor jouw persoonlijke motivaties en geven zin aan jouw leven.

Drijfveren vormen zich al vroeg in het leven en worden (deels) bepaald door gebeurtenissen in je kindertijd. Natuurlijk kunnen je drijfveren veranderen gedurende je leven, maar ze blijven grotendeels hetzelfde. Je blijft toch ook altijd dezelfde persoon? Het kan wel zo zijn dat in bepaalde levensfases een persoonlijke drijfveer de boventoon voert.

Er zijn verschillende drijfveren die een rol kunnen spelen in jouw keuze voor een carrière of baan. Zij bepalen grotendeels of je het naar je zin hebt op je werk. Hieronder benoem ik de vijf meest voorkomende persoonlijke drijfveren op het werk.

De behoefte aan prestatie

Heb je de behoefte om jezelf uitdagende doelen te stellen? Vind je het fijn als dit in je werk gebeurd? Krijg je graag feedback op jouw werk en werk je graag alleen? Grote kans dat je wordt gedreven door de behoefte aan prestatie. Je viert successen graag, maar geniet nog het meeste van de weg naar het succes toe.

De behoefte aan macht

Hou jij graag de touwtjes in handen? Geef je graag leiding en wil je dat wat jij zegt gebeurd? Mensen die behoefte hebben aan macht, hechten vaak veel waarde aan status, erkenning en reputatie. Ze hebben graag invloed op hoe de dingen gebeuren. Een bestuursfunctie of leidinggevende functie ligt hen dan ook goed.

De behoefte aan aansluiting

Vind jij goede samenwerking belangrijker dan de concurrentie met elkaar aangaan? Ben je veel bezig met de sfeer in een groep? Ieder mens heeft behoefte aan aansluiting, maar de één wat meer dan de ander. Deze drijfveer zorgt ervoor dat je het belangrijk vind om ergens bij te horen en niet te veel wilt opvallen. Vaak stel je het belang van de groep voor je eigen belang. Voor jou is het dus belangrijk dat je mensen om je heen hebt waar je goed mee om kunt gaan.

De behoefte aan veiligheid

Je vindt het fijn als alles gestructureerd is en je weet wat je kunt verwachten. Misschien ben je zelfs een beetje een ‘controlfreak’. Je hecht veel waarde aan een georganiseerde, stabiele en voorspelbare werkomgeving. Daarnaast streef je naar het hebben van een vaste baan.

De behoefte aan avontuur

Als we te veel zekerheid hebben, continu weten wat er gaat gebeuren en alles te voorspelbaar wordt, kunnen je je gevangen voelen. Je hebt dan te maken met de behoefte van avontuur, afwisseling en zelfs enige onzekerheid. Je wilt niet continu hetzelfde doen en blijven hangen bij dezelfde baan. Mensen waarbij deze behoefte groot is wisselen vaak van baan en nemen impulsieve beslissingen.

Waarom is het belangrijk om te weten wat jouw drijfveren zijn?

Als je weet wat jouw drijfveren in je werk zijn kun je beter bepalen waar je succesvol én gelukkig zult werken. Voor elke persoon is dit anders, de één heeft liever een baan waarin je leiding geeft, terwijl de ander gelukkiger wordt van het werken onder een leidinggevende. Hierin is geen betere of mindere, jouw drijfveren bepalen in welke baan je werkgeluk kunt vinden.

Door na te denken over jouw drijfveren in het werk leer je jezelf beter kennen. Je weet waarom je bepaalde dingen doet, waarom je het zo goed kunt vinden met die ene collega en waarom je soms keuzes van andere collega’s niet begrijpt. Je innerlijke drijfveren leren kennen is de sleutel naar meer werkgeluk. Hoe meer je iets doet wat bij je past, hoe meer motivatie je hebt en hoe beter je presteert. Je werk laten aansluiten bij je persoonlijke drijfveren is goed voor jezelf, goed voor je collega’s en goed voor de organisatie waarin je werkt.

Kennis hebben van de verschillende drijfveren zorgt ervoor dat je collega’s beter kunt begrijpen. Je kunt bij hen ook de drijfveren herkennen. Hierdoor ga je beter met elkaar communiceren en kun je beter samenwerken.

Hoe ontdek je jouw drijfveren?

Natuurlijk is het heel fijn om te weten wat jouw drijfveren zijn. Om hierachter te komen moet je echt naar jezelf durven kijken, en eerlijk tegen jezelf zijn. Misschien kom je erachter dat je anders in elkaar zit dan je aanvankelijk dacht. Oordeel niet over jezelf en ga aan de slag.

Allereerst kun je kijken welke drijfveer jou het meeste aanspreekt. Waar herken je jezelf het meeste in? Word je gedreven door status, prestaties, aansluiting, veiligheid of avontuur? Natuurlijk kan het zijn dat meerdere drijfveren jou aanspreken.

Denk nu eens terug aan een moment dat je in de ‘flow’ zat, dat je iets deed waar je heel veel energie van kreeg en wat bijna vanzelf leek te gaan. Wat zorgde ervoor dat je je zo goed voelde? Kwam het door de fijne samenwerking met collega’s? Of was het de afwisseling en het niet weten wat je kon verwachten?

Waarvan gaat jouw hart sneller kloppen? En waar krijg jij energie van en wat neemt juist energie weg? Durf hierbij dieper te kijken en je zult misschien voor onverwachte resultaten komen te staan.

Als je zo naar meerdere momenten kijkt in je leven, zul je overeenkomsten gaan zien. Hierdoor kun je erachter komen wat jouw drijfveren zijn. Of jij diep van binnen naar avontuur streeft, naar macht, naar veiligheid, naar aansluiting of naar prestatie. Je kijkt dus niet naar je talent, maar naar de omliggende omstandigheden die ervoor zorgen dat jij hier optimaal gebruik van kunt maken.

Helderheid krijgen over jouw volgende carrière stap

Heb jij behoefte aan meer helderheid in je carrière? Weet je op dit moment even niet zo goed te benoemen wat jou energie geeft en waar je naartoe wilt werken? Dat kan een onrustig gevoel geven, toch? Daarvoor heb ik de online cursus Jouw Carrière Kompas ontwikkeld. Gedurende deze cursus ontdek je wat jij belangrijk vindt in een baan en in een werkgever. Ook krijg je een duidelijk beeld van jouw eigen kwaliteiten en waar deze het beste zouden passen. Heb je dus behoefte aan een duidelijk kompas voor jouw carriere? Kijk dan eens op de cursus pagina Jouw Carriere Kompas.


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *