Gepost op:
Als je klaar bent om werk te vinden waar jij voldoening uithaalt, dan ben je hier op de goede plek.
Dit is ons derde artikel – de meest effectieve route naar een carrière waar jij voldoening uithaalt, en ik denk dat je er een hoop nuttige tips uit zult halen.
Als je de eerste twee artikelen in deze serie hebt gemist, dan raad ik je dringend aan om deze even te lezen zodat je de volledige waarde van deze serie krijgt.
In het eerste artikel geef ik je: een praktische, actiegerichte methode om aan de slag te gaan met jouw carrière dilemma. In het tweede artikel ontdek je met een simpele energy-enagagement oefening wat jou energie geeft in werk.
Dit artikel gaat over de meest effectieve route naar een carrière waar jij voldoening uithaalt – door goed te reflecteren op wie je bent, wat je kan en wat je wil, kan je veel effectiever beslissen over jouw volgende carrière stap.
In het eerste artikel in deze serie heb ik je geleerd hoe je met Design Thinking uit de piekermodus in de actiemodus komt. Door nieuwsgierig te worden, dingen uit te proberen en je uiteindelijk al doende leert wat je volgende carrière stap moet zijn. Ik deelde ook een samenvatting van mijn eigen zoektocht en hoe elementen van Design Thinking mij uiteindelijk mijn huidige droombaan heeft opgeleverd.
Een van de dingen waar ik je vandaag mee wil helpen is hoe je door middel van zelfreflectie ontdekt wat jouw best passende job opties zijn zodat je zo snel mogelijk werk vindt waar jij voldoening uithaalt…
Wat ik in de praktijk veel mee maak is dat mensen met trial en error van de ene baan in de andere hoppen. Zo verliezen ze veel tijd en weten ze de droombaan misschien wel nooit te vinden.
Ook zie ik vaak dat mensen blijven hangen in hun gedachtes – ‘ het eeuwige piekeren’. Ze zijn dan vaak ongelukkig in hun baan maar weten niet wat ze moeten doen om wel weer plezier uit hun werk te halen. Vaak worden ze door angst afgeremd en blijven ze zitten waar ze zitten. Zonde vind ik dat.
Maar er is ook een andere manier waarbij je zelf reflectie gaat toepassen. De essentie van goede zelf reflectie is dat je leert begrijpen wie je bent, wat je nu dwarszit en wat je nodig hebt om voldoening uit je werk te halen.
Dat start door te kijken naar je huidige situatie. Welke vaardigheden bezit ik? Welke nog niet? Wat wil ik verder ontwikkelen? Wat zijn mijn interesses? En wat voor type persoon ben ik?
De wereldberoemde goeroe en schrijver van carrière advies, Richard Bolles, claimt dat “de meeste werkzoekenden die hun droombaan niet vinden, falen niet omdat ze onvoldoende informatie over de arbeidsmarkt hebben, maar omdat ze onvoldoende informatie over zichzelf hebben. “
Als je eenmaal een goed beeld hebt bij wie je bent en wat je kan. Dan wordt het tijd om naar buiten te kijken. Wat zoek je in een baan? En wat zoek je in een werkgever?
Er zijn ontzettend veel dingen waar je over kan nadenken als het gaat over jouw ideale baan. Een veelgehoorde behoefte is om impact te hebben. Maar wat voor impact zoek je dan precies? Is dat hele persoonlijke, directe impact zoals een verpleegster of een psycholoog dat heeft? Of zoek je die impact op een andere manier? Wil jij bijvoorbeeld werken aan een nieuw medicijn voor Malaria?
Ook wil je stilstaan bij de werkzaamheden die bij een baan horen. Ben jij een type die evenementen wil organiseren of ben je meer een onderzoekend type en duik je graag de data in? Wat zie jij jezelf nou eigenlijk doen?
Tot slot kun je ook nog nadenken over de condities van een rol. Moet het projectmatig zijn? Wil je fysiek ook bezig zijn? En ben je eigenlijk iemand die van onvoorspelbaarheid houdt?
Daarnaast is het belangrijk om stil te staan bij de type werkomgeving die goed bij je past. Een belangrijke aspect van werkomgeving is de bedrijfscultuur. Ik ben er voor mezelf achter gekomen dat ik het liefst in een innovatieve bedrijfscultuur werk omdat ik met nieuwe dingen bezig wil zijn en mijn creativiteit kwijt wil in een organisatie. Voor mij is het bovendien belangrijk om bij een klein bedrijf te werken omdat ik van snelle impact hou en direct de resultaten van mijn werk wil kunnen zien en ervaren. En zo heeft iedereen weer zijn of haar eigen wensen voor het type bedrijf dat goed bij je past.
Als je al deze inzichten eenmaal hebt dan wordt het veel duidelijker wat je passende baan opties zijn. Je hebt je checklist met wensen en kunt dan gaan prototypen en testen of jouw aannames over die droom job ook echt kloppen!
Het meest gehoorde bezwaar is dat mensen niet weten waar ze moeten beginnen. Bovendien krijg ik ook vaak terug dat mensen al heel veel dingen hebben geprobeerd. Ze hebben persoonlijkheidstests gedaan, beroepentests, interesse tests, noem het allemaal maar op. Maar ze blijven vaak hangen bij: En nu wat?
Dat is heel begrijpelijk. Er zijn ook ontzettend veel methodes die je kunt toepassen om jezelf te leren kennen. Het internet staat er vol mee. Maar eigenlijk is alles los zand en welke informatie is nou echt betrouwbaar?
Daarom hebben we de online cursus Jouw Carrière Kompas ontwikkeld. Met de cursus willen we je helpen met dat startpunt en begeleiding bieden in die effectieve route naar een carrière waar je wel voldoening uithaalt! Bovendien hebben we voor jou de methodes verzameld zodat je inzichten opdoet die echt waardevol en betrouwbaar zijn.
In mijn volgende artikel heb ik veel meer details over de online cursus Jouw Carrière Kompas en hoe je aan de slag kunt gaan.
Maar in de tussentijd zou ik graag willen horen wat jouw eyeopener over jezelf is! Laat je reactie achter onder deze blog. Ik lees elke opmerking en reageer op elke vraag! Ik hoor graag van je!
Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.
Geef een reactie