Maak jouw persoonlijke carrière canvas om richting te geven aan jouw carrière

Gepost op:

21 juli 2020

Kom jij je dagen piekerend door? Wat wil ik in mijn carrière? Wat zijn überhaupt m’n opties? En hoe ga ik hier ooit een knoop in doorhakken… 

Geen zorgen, je bent niet de enige. De meeste mensen blijven eeuwig piekeren. En dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Straks ben je een paar jaar verder en doe je nog steeds hetzelfde werk waar je totaal geen voldoening uithaalt. 

Dit wil je voorkomen, toch? Piekeren is namelijk het gevolg van geen overzicht hebben. Er dwalen allerlei gedachtes door je hoofd en hierdoor raak je het overzicht kwijt. Met de Persoonlijk Carrière Canvas krijg je op 1 A4 inzichtelijk wie je bent en wat je zoekt in een baan en organisatie. 

De Persoonlijk Carrière Canvas bestaat uit een aantal elementen: 

 • Jouw visie over je loopbaan 
 • Waar jij goed in bent 
 • Typische trekjes voor jou 
 • De onderwerpen waar jij nieuwsgierig naar bent 
 • Wat zijn jouw wensen in een organisatie? 
 • Jouw wensen in een baan 
  • Wat geeft je energie? 
  • Waar wil je mee bezig zijn? 
  • Waar moet jouw baan aan voldoen? 
  • Wat voor impact zoek je in je werk? 

Als je dit allemaal van jezelf weet dan kan je veel beter richting geven aan jouw carriere. 

Jouw visie over je loopbaan 

Als je niet een duidelijke visie hebt over je loopbaan dan loop je kans om met alle winden mee te waaien en te veel naar anderen te luisteren. Met het gevaar dat je straks het leven leid van anderen en niet van jezelf. 

Een visie over je loopbaan geeft sturing aan je keuzes en de dingen die je doet. Je gaat veel meer vanuit je eigen drijfveren stappen maken. Je zult zien dat je daardoor lekkerder in je vel gaat zitten en ook makkelijker voor jezelf bepaalt wat je volgende carrièrestap zou moeten zijn.  

Met deze simpele vraag kan jij al een heel eind komen met het bepalen van jouw loopbaan visie: Bekijk je leven van achteren naar voren: hoe wil jij terugkijken? 

Waar ben jij echt goed in? 

Een vaardigheid is altijd een werkwoord. Een vaardigheid is ook op z’n Engels gezegd transferrable Dat betekent dat je een vaardigheid in meerdere beroepstypes goed kunt gebruiken. Een vaardigheid is dus niet gekoppeld aan een specifiek beroep.  

Je vaardigheden kan je toepassen op drie verschillende dingen: mensen, objecten/dingen, of informatie. Een vaardigheid als bijvoorbeeld ‘organiseren’ krijgt een hele andere betekenis als het in relatie staat tot informatie dan wanneer het in relatie staat tot mensen.  

Ik kan bijvoorbeeld zeggen dat ik heel goed ben in het organiseren van evenementen. Maar ik kan dezelfde vaardigheid ook gebruiken en stellen dat ik heel goed ben in het organiseren van data.  De vaardigheid organiseren krijgt dan ineens een hele andere betekenis. Vandaar dat  Richard N. Bolles dus stelt dat je er bewust van moet zijn in welke context jij je vaardigheid toepast. 

Voorbeelden van vaardigheden zijn:  

 • Construeren 
 • Creëren 
 • Onderzoeken 
 • Analyseren 
 • Toezicht houden 
 • Bijbrengen 

In onze online cursus Jouw Carrière Kompas geven wij je een oefening om ervoor jezelf achter te komen waar je goed in bent. Veel mensen vinden dit moeilijk voor zichzelf te bepalen maar met deze oefening lukt het iedereen, beloofd! 

Jouw wensen in een baan 

Wat voor impact zoek je in je werk? 

De mensen die naar ons toekomen zoeken veelal antwoord op de vraag: ‘maak ik wel de impact die ik zou willen maken in mijn rol? ’ – Ik voel me namelijk nog niet helemaal op de plek waar ik zit. Ik haal te weinig voldoening uit hetgeen wat ik doe.’ 

Ze willen weten waardoor het nou komt dat ze niet écht voelen dat hun werk ertoe doet.  Waar heeft dit nou mee te maken? 

Dit heeft te maken met de vorm van impact dat je zoekt en hoe ver of dichtbij je die impact ervaart.  Volgens Life Designers Bill Burnett en Dave Evans, zijn er verschillende vormen van impact die je kan hebben in je rol: 

Vormen van impact: 

 • Renew & Repair – Dit is een rol waar je bezig bent om bestaande dingen te repareren of te vernieuwen (hersen chirurg, Malaria programma manager, etc.) 
 • Sustaining & Supporting – dit zijn rollen waar je bezig bent om bestaande systemen draaiende te houden (politie, verpleegster, analist, leraren etc.) 
 • Creating New things – dit zijn rollen waar je bezig bent met maken van nieuwe dingen (business developer, product ontwikkelaar, etc.) 

De afstand van impact: 

 • Dichtbij (persoonlijk) – in deze rol zie je heel direct de impact van hetgeen dat je doet.  
 • Ver weg (wereldwijd) – in deze rol is je impact wel groots maar daardoor staat het ook verder van je af. 

Meer leren over impact in werk? En hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw werk ertoe doet? Kijk dan eens naar dit artikel over Jobcrafting

Waar haal je energie uit? 

Activiteiten op je werk kunnen jou zowel positieve als negatieve energie geven.  Dit heeft er alles mee te maken hoe jij het persoonlijk ervaart en is dus een subjectieve waarneming.  

Als een activiteit hoog in positieve energie scoort dan kan jij je vaak beter concentreren en langer doorgaan. Als een activiteit juist laag in energie scoort dan raak je er juist een beetje uitgeput van en zie je er vaak tegenop. Je wil natuurlijk het liefst zoveel mogelijk energie gevende activiteiten in je werkende leven.   

Maak voor jezelf eens een lijstje met werk activiteiten.  Schrijf vervolgens achter het lijstje een (+) bij de activiteiten die je energie geven en een (–) bij de activiteiten die jou energie kosten.  Kijk ook eens naar deze oefening om te bepalen wat jou energie geeft in je werk. 

Waar wil je mee bezig zijn? 

Inherent aan werk is dat je ergens aan bijdraagt. Aan het einde van de dag lever je iets op, heb je iemand gelukkiger gemaakt, of heb je iets verbeterd.  

Heb jij je weleens afgevraagd waar jij met jouw werk mee bezig wilt zijn? Als je dat namelijk goed in kaart brengt kan je ook beter bepalen wat voor type rol daar dan bij past.  

In Jouw Carrière Kompas hebben we een uitgebreide oefening waarmee je aan de slag kunt om precies te kunnen bepalen wat voor werkzaamheden jij graag zou willen doen.

De onderwerpen waar jij nieuwsgierig naar bent 

Je interesses zeggen iets over je persoonlijke motivatie. Wanneer je in je werk namelijk iets kan doen wat jou interesseert dan is de kans groot dat je jouw werk leuk vindt en er daardoor ook goed in wordt.  Als je in een bepaald onderwerp al veel ervaring hebt opgedaan en je bent er onwijs enthousiast over, dan heb je jouw sweetspot te pakken! 

Maak eens een lijstje van al je hobby’s, interessegebieden, onderwerpen waar je graag veel mee bezig bent etc. En kijk ook gelijk naar de onderwerpen waar je veel ervaring in hebt. Als je een dergelijk overzicht voor jezelf creëert ben je weer een stapje dichterbij in je zoektocht naar een baan die bij je past! 

Typische trekjes voor jou 

Jouw eigenschappen omschrijven de manier waarop je omgaat met: 

 • Mensen 
 • Emoties 
 • Autoriteit 
 • Tijd en Tijdsdruk 
 • Stressvolle situaties 
 • Problemen  
 • Etc. 

Kortom, hoe doe je de dingen doet. Je eigenschappen omschrijven dus ook de manier waarop jij jouw vaardigheden inzet.  

Laten we een voorbeeld gebruiken.  

Als jouw eigenschap bedreven  is en jouw vaardigheid is dingen gedaan krijgen.  Dan zou je kunnen stellen dat jij bedreven dingen gedaan krijgt.  Je kan echter ook de eigenschap creatief  hebben in combinatie met de vaardigheid dingen gedaan krijgen. Dan krijg je op een creatieve manier dingen gedaan

Door het toevoegen van deze eigenschap aan je vaardigheid, krijgt het een hele andere betekenis: creatief dingen gedaan krijgen v.s. bedreven dingen gedaan krijgen. 

Dit is nou precies de kracht van jouw eigenschappen.  En dus ook zeer bepalend voor jouw carrière keuzes. 

Als je eenmaal weet wat jouw eigenschappen zijn dan kan je ze als bijvoeglijk naamwoord gebruiken voor je top 10 favoriete vaardigheden.  

Je eigenschappen geven je ook een kans om jouw unieke talent te omschrijven.  In een sollicitatie gesprek weet je vanaf nu beter hoe je kan uitleggen wat jou onderscheid van anderen in de manier waarop jij de dingen doet die je doet. 

Oefening: Vraag eens aan 5 mensen in je directe omgeving om 5 typische eigenschappen van jou te benoemen. Vraag ze ook meteen welke beroepen ze bij jou vinden passen! Wellicht dat je al op nieuwe frisse ideeën brengt? 

Wat zijn jouw wensen in een organisatie 

We komen in de praktijk veel mensen tegen die ontevreden zijn over hun huidige baan omdat ze in een bedrijfscultuur werken die niet helemaal goed bij hun past. Of andersom natuurlijk.   

Veel gehoorde klachten zijn: 

 • De organisatie is zoo traag ik krijg echt niks voor elkaar hier 
 • Ik kan het niet goed vinden met m’n team 
 • Er zijn zoveel regeltjes en mensen met wie ik moet overleggen, ik word er helemaal gek van 
 • Etc. 

Dit zijn veelal signalen dat iemand eigenlijk niet zo goed past bij de werkomgeving waar die persoon zit.  Dat is zonde want uit onderzoek is gebleken dat als je wel in een omgeving werkt die bij je past dan: 

 • Neemt jouw productiviteit toe 
 • Als je goed kan samenwerken met gelijkgestemden dan komt dat ook je professionele ontwikkeling ten goede 
 • Bovendien gaat je werkplezier omhoog als je met mensen werkt waar jij het goed mee kunt vinden. 

Zorg dus dat je uiteindelijk gaat werken bij een bedrijf dat bij je past. Verdiep je eens in de verschillende type bedrijfsculturen die er zijn en ontdek of je al een voorkeur hebt voor een bepaalde type organisatie..  

Ik hoop je met al deze informatie een stukje verder te hebben geholpen in je zoektocht naar wat je voor je volgende carrièrestap wil. Ben je toch op zoek naar iets meer structuur en begeleiding? Kijk dan eens naar de online cursus Jouw Carrière Kompas

Groetjes,

Marjolein, Oprichter The Jobfitters


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *